Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Προβληματισμός για τη διαδικασία και νέο «παρών» στην κούρσα της διαδοχής

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ποικίλες αντιδράσεις στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μία νέα διαφαινόμενη υποψηφιότητα, αυτή της Λούκας Κατσέλη, έφερε η επόμενη μέρα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Προβληματισμός για τη διαδικασία και νέο «παρών» στην κούρσα της διαδοχής
Ποικίλες αντιδράσεις στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μία νέα διαφαινόμενη υποψηφιότητα, αυτή της Λούκας Κατσέλη, έφερε η επόμενη μέρα του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ωρα Mega», ο Θόδωρος Πάγκαλος ζήτησε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του στελέχους που θα κατέλθει ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την πρωθυπουργία στις εθνικές εκλογές, πρότεινε ο Θόδωρος Πάγκαλος
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάχθηκε υπέρ μίας «καθαρής λύσης» στις εσωκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ και εναντίον της δυαρχίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα:
Προβληματισμός για τη διαδικασία και νέο «παρών» στην κούρσα της διαδοχής
«Αν ήμουν Λουξεμβούργιος, Βέλγος ή Γερμανός θα έβλεπα με συμπάθεια τη δυαρχία, αλλά στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, καθώς ο ένας θα κοιτάξει να 'φάει' τον άλλον, να επιβληθεί και να μείνει μόνος».
Αφησε αιχμές κατά στελεχών που παίρνουν τώρα αποστάσεις από τη διετή διακυβέρνηση Παπανδρέου:
«Πεποίθησή μου ήταν ότι δεν θα έπρεπε να λιθοβοληθεί ο Γ.Παπανδρέου και να αναζητηθεί ένα εξιλαστήριο θύμα για τις δυσκολίες που έχουμε αυτήν την στιγμή με την κοινωνία. Δεν μπορεί να λέμε ότι "ξέρετε το ΠΑΣΟΚ άλλαξε σελίδα, το ΠΑΣΟΚ είναι καινούριο κίνημα το οποίο θα ικανοποιήσει όλες και όλους και για όλα φταίει ο Παπανδρέου. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και θεωρώ ότι αυτή η πολιτική ήταν η μόνη δυνατή στην κατάσταση που βρέθηκε η χώρα».

Επανέλαβε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε η κυβέρνηση Παπαδήμου να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ αναγνώρισε πως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κερδίσει τις εκλογές.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση μισθών που ζητά η τρόικα στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πάγκαλος, επισήμανε ότι εάν η τρόικα επιμείνει οι σχετικές παρεμβάσεις να προωθηθούν μέσω νομοθετικής ρύθμισης, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί.
Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως όπου το κόστος εργασίας μειώθηκε, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση των εξαγωγών.
Ευθυμίου: Δεν είναι εποχή για γκρίζες ζώνες
Την ανάγκη για καθαρές πολιτικές προτάσεις καθώς δεν είναι «εποχή για γκρίζες ζώνες», επισήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.
Ο κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε «κλονισμένες» τις σχέσεις του Κινήματος με τον πυρήνα του, ενώ αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, εκτίμησε ότι ολοκλήρωσε ένα κύκλο προσφοράς αλλά και έναν κύκλο προβλημάτων, που συνδέθηκαν μαζί του εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «σε αυτή τη φάση πρέπει να αποχωρήσει».
Συντασσόμενος με την άποψη Πάγκαλου, ο κ. Ευθυμίου προειδοποίησε ότι «εάν το ΠΑΣΟΚ θέλει να έχει το ήθος της παράταξης που εκφράζει προοδευτικές αρχές, δεν μπορεί να μεταβάλλει τον Γιώργο Παπανδρέου σε εξιλαστήριο θύμα».
Γιαννακά: Θαρραλέα αλλά χαοτική η πρόταση
Θαρραλέα στην ουσία της αλλά χαοτική και δυσλειτουργική, διαδικαστικά, χαρακτήρισε την πρόταση Παπανδρέου η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά.
Σχολίασε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν εξήγησε ποιος θα είναι αυτός που θα συγκροτήσει τα ψηφοδέλτια και ποιος θα καθορίσει το ιδεολογικό χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμα του κόμματος και έθεσε την 15η Ιανουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία για να αναλάβειο ο κ. Παπανδρέου το ρόλο του επίτιμου προέδρου, χωρίς ωστόσο καμία αρμοδιότητα στην προεκλογική περίοδο, λύνοντας τα χέρια στον υποψήφιο πρωθυπουργό.
Σημείωσε ότι αυτό που θυμώνει τα στελέχη είναι ότι έχουν περάσει δύο μήνες και τίποτα δεν έχει διευκρινιστεί.
Χαρακτήρισε, τέλος, χαοτικό» τον τρόπο διακυβέρνησης Παπανδρέου, χαοτικό τον τρόπο που επιχείρησε να αποχωρήσει και χαοτικό τον τρόπο που χειρίζεται τώρα την κατάσταση. Πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τιμά τον πολιτικό χρόνο αλλά τον κατασπαταλά και ότι το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή.
Σαλαγιάννης: Οχι σε πολύμηνη διαδικασία 
Αμεση και καθαρή λύση με εκλογή προέδρου από τη βάση, πρότεινε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ν. Σαλαγιάννης.
"Μπορούμε να πάμε σε μια εκλογή», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, «ενός ανθρώπου που θα αναλάβει να κινήσει όλη την διαδικασία και μέχρι τις εκλογές θα έχουμε ξεκαθαρίσει σε μια συνδιάσκεψη, σε ένα δεύτερο συνέδριο θέσεων τις προτάσεις μας. Η άλλη άποψη λέει ότι σέρνουμε μια διαδικασία 6-7 μήνες μέχρι να σαπίσουμε».
ΕΘΝΟΣ, 5/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου