Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Θα κάνω το καθήκον μου» Είμαι εγγυητής της ενότητας κι όχι το εξιλαστήριο θύμα, είπε ο Γ.Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο


Δεν άνοιξε τα χαρτιά του κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την αρχική του τοποθέτηση λέγοντας «θα κάνω το καθήκον μου και θα το κάνω όπως πρέπει», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Νωρίτερα, είχε επισημάνει ότι η πρωθυπουργία και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ωστόσο δεν επιθυμεί να είναι το εξιλαστήριο θύμα μιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε εγγυητής της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και της αισιοδοξίας της χώρας και του λαού.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο ίδιος θέλει να βοηθήσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, διότι παραμένει «πυλώνας σταθερότητας, δύναμη αλλαγής, εγγύηση προοπτικής και ο διαμορφωτής της αισιοδοξίας και της ελπίδας της χώρας και του λαού μας».

Ο κ. Παπανδρέου στην αρχική του τοποθέτηση προτίμησε να μην αναφερθεί στα εσωτερικά του Κινήματος, αλλά να κάνει μια εκτεταμένη αναφορά στη διετή κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, με αρκετά στοιχεία αυτοκριτικής, τα οποία δεν συμπίπτουν, πάντως, με την κριτική που ασκήθηκε και
ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης, όπως ο ίδιος είπε.


Αναφερόμενος στην κριτική για τη σύνθεση της σύσκεψης που συγκάλεσε, τόνισε ότι ήταν η καλύτερη δυνατή για να διαμορφωθούν οι βασικές γραμμές του Κινήματος και δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις κοινές αποφάσεις που ελήφθησαν στο ΠΑΣΟΚ και τις οποίες κλήθηκε να εφαρμόσει
η κυβέρνησή του.

Έκανε λόγο για «κυνισμό» των μέσων ενημέρωσης, που αναπαράγεται εδώ και χρόνια και υπονομεύει την πολιτική ζωή της χώρας, τους θεσμούς και την ίδια τη δημοκρατία. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη δράση ποικίλων συμφερόντων, αναγνωρίζοντας ότι ήταν λάθος που υπήρξε καθυστέρηση στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Επίσης μίλησε και για κακοφωνία κυβερνητικών και ηγετικών στελεχών του Κινήματος, που αποδυναμώνει τον πολιτικό λόγο και την αξιοπιστία του Κινήματος και εντείνει την αίσθηση του κυνισμού.

Δήλωσε έτοιμος, όπως έχει ήδη δείξει, να αναλάβει τις ευθύνες του ως πρωθυπουργός, αλλά, όπως είπε, «δεν δέχομαι μαθήματα περί τόλμης». Και αποδέχθηκε ως μόνη μομφή το γεγονός ότι ήθελε πάντα να προχωρεί με τη συναίνεση των κομματικών και κυβερνητικών στελεχών.

Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζει πως ενόχλησε με την πολιτική του διάφορα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα και ότι αυτό «θα το κάνω μια ζωή, από όπου κι αν βρίσκομαι». Και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν έσκυψα και δεν θα σκύψω το κεφάλι». «Δεν δέχομαι», τόνισε, «την αιχμαλωσία της πολιτικής, με στόχο την παρασιτική επιβίωση κάποιων».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η γρήγορη προσφυγή στις κάλπες «θα ήταν βλαπτική και αδιέξοδη» και ότι «η φιλολογία περί άμεσων εκλογών αποδομεί την κυβέρνηση». Και πρόσθεσε ότι πριν τις εκλογές η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το βασικό της έργο που απορρέει από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, που σημαίνει εφαρμογή του PSI, αναδιάρθρωση των Τραπεζών, επανακεφαλαιοποίησή τους και τη διαπραγμάτευση και ψήφιση του νέου προγράμματος.

Ανέφερε ότι η σημερινή κοινοβουλευτική σύνθεση έχει εντολή τετραετίας και όχι διετίας και ότι το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή σύνθεση της Βουλής παραμένει πλειοψηφία, χωρίς, πάντως, να επιμείνει στο θέμα αυτό. Αντίθετα τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε επίσης, πρέπει να προετοιμαστεί για τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν και να δώσει το ιδεολογικό του στίγμα και τις αξίες που πρεσβεύει, δίνοντας ο ίδιος το δικό του ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο, καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς του ομιλίας. Πάνω απ' όλα, όμως, τόνισε χρειάζεται η ενότητα του Κινήματος και η πολιτική του βούληση για να προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε μακρά αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τονίζοντας ότι «το σύνολο της Ευρώπης βυθίζεται σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο», ότι «αλλάζουν οι συσχετισμοί διεθνώς» και ότι «η Ευρώπη της συντήρησης έχει αποτύχει». Άσκησε κριτική στη συντηρητική ηγεσία της Ευρώπης στην οποία καταλόγισε έλλειψη βούλησης να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το πρόβλημα,
όπως δείχνει και η ελληνική εμπειρία.

Απέρριψε την αιτίαση ότι η κυβέρνησή του καθυστέρησε να πάρει μέτρα. Όπως είπε, «δεν θελήσαμε να πάρουμε οριζόντια μέτρα πριν δοκιμάσουμε να καταφέρουμε να γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές». Και πρόσθεσε ότι «προεκλογικά δεν τάξαμε παροχές, αλλά μόνο αλλαγές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε την «αστοχία» στην εφαρμογή της πολιτικής που εφαρμόσθηκε σε τέσσερις παράγοντες:
  • Στην εκ των υστέρων αναθεώρηση των μεγεθών του προβλήματος που άφησε πίσω της η ΝΔ.
  • Στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στη Ντωβίλ, από όπου προέκυψε η προτροπή προς τους ιδιώτες να μην επενδύσουν εκεί που υπάρχει υψηλό ρίσκο, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να πληρώσουν, απόφαση που ουσιαστικά αναιρέθηκε ύστερα από μήνες με την έγκριση του PSI.
  • Στον διεθνή θόρυβο γύρω από την ευρωζώνη.
  • Στην υποτίμηση και από τους εταίρους, αλλά και από την κυβέρνηση των προβλημάτων αναφορικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Δημόσιας Διοίκησης.
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική και στη ΝΔ για τη στάση που τήρησε τα δύο τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι βασίστηκε στη φυσιολογική πολιτική φθορά της κυβέρνησης και ουσιαστικά «πόνταρε στην αποτυχία μας, ουσιαστικά στην αποτυχία της χώρας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου