Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Περιμένουν τις «βουλές» του Γιώργου


ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Το χρονοδιάγραμμα της «επόμενης ημέρας» αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στην αρχηγία. «Καθαρές λύσεις» ζητούν οι κορυφαίοι

Περιμένουν τις «βουλές» του Γιώργου
Τις «βουλές» του Γ. Παπανδρέου όσον αφορά τις προθέσεις του περιμένουν να ακούσουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνεδρίαση του 17μελούς Πολιτικού Συμβουλίου στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα της «επόμενης μέρας».
Κι ενώ όλοι βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα προσδοκώντας από τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τα χαρτιά του, οι κορυφαίοι του κινήματος εδώ και καιρό έχουν ζητήσει να υπάρξουν «καθαρές λύσεις» και να μην καθυστερήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.
Αλλωστε πριν από μία εβδομάδα, στη μαραθώνια συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Διαμαντοπούλου) έθεσαν θέμα αλλαγής ηγεσίας, γεγονός που δείχνει πως δεν αποκλείεται να υπάρξει «κοινό μέτωπο» στην περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου επιδιώξει να κερδίσει περισσότερο χρόνο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα, δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα. Τάχθηκε στο προηγούμενο Π.Σ. υπέρ της εκλογής ηγεσίας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα, δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα. Τάχθηκε στο προηγούμενο Π.Σ. υπέρ της εκλογής ηγεσίας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις εισηγήσεις που συζήτησε ο Γ. Παπανδρέου με τους στενούς συνεργάτες ήταν τα σενάρια της διαρχίας αλλά και της καταστατικής διαδικασίας με Εθνικό Συμβούλιο, ακολούθως συνέδριο και κάλπες μετά τις εθνικές εκλογές.
Επιπλέον, τις τελευταίες δύο ημέρες υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις πως ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να κριθεί από τον λαό, όπως έδειξαν οι σχετικές παρεμβάσεις του αδερφού του, Νίκου Παπανδρέου, και του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκη.
AN. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
AN. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil, που τον ανακήρυξε άνθρωπο του 2011, όταν ρωτήθηκε αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού, απάντησε: «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια». Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο είχε πει: «Εγώ το καθήκον μου θα το κάνω, όπως πρέπει».
Χθες ήταν μέρα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αλλά και έντονης φημολογίας περί προσωρινής ματαίωσης του Πολιτικού Συμβουλίου, στην περίπτωση που δεν το επέτρεπε η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του Γ. Παπανδρέου ο οποίος χθες το πρωί υποβλήθηκε σε αφαίρεση κύστης από το αριστερό μάγουλο (με τοπική αναισθησία) και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η Ιπποκράτους διέψευδε πάντως τις φήμες αυτές, επιμένοντας πως η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Αλλωστε από νωρίς χθες το πρωί είχαν ειδοποιηθεί όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να βρίσκονται σήμερα στις 4 το απόγευμα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δηλώσεις Παπουτσή
Την άποψη ότι «η καθημερινή αναφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ οδηγεί το κίνημα σε μία απίστευτη εσωστρέφεια και δεν συμβάλλει στο έργο των υπουργών, τη στιγμή που η εθνική προσπάθεια επικεντρώνεται στη διάσωση της χώρας» εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.
Συνέστησε σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει στις εκλογές με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου, επισήμανε ότι αυτό θα εκτιμηθεί από τα συλλογικά όργανα του κινήματος και από τον ίδιο τον πρόεδρο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι στο θέμα της αρχηγίας ο ίδιος δεν επιδιώκει να συμμετέχει σε αυτή τη δημόσια συζήτηση.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Στις εσωκομματικές εξελίξεις αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, επισήμανε ότι «στο Πολιτικό Συμβούλιο πρέπει να καθοριστεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να φύγει από το τέλμα, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στο τρίπτυχο απολογισμός, νέα πολιτική πρόταση, εκλογή ηγεσίας». Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε για τον Γ. Παπανδρέου πως «θα διευκόλυνε να μην είναι υποψήφιος, γιατί σε κάθε κρίση χρειάζεται μία εκτονωτική κίνηση».
Π.Σ. της 28ης Δεκεμβρίου
Οι θέσεις για την ηγεσία
ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Τάχθηκε κατά των μακροχρόνιων εσωκομματικών διαδικασιών. Πρότεινε την αλλαγή ηγεσίας εντός Φεβρουαρίου και όχι εντός 15 ημερών. Επέμεινε στην εκλογή από τη βάση χωρίς «τυμπανοκρουσίες».
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εισηγήθηκε νέα ηγεσία, πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα από τις δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής, που εκφράζουν το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Ζήτησε εκλογή από τη βάση, αλλά αφού προηγηθεί η παρουσίαση ενός Οδικού Χάρτη απολογισμού, ανασύνταξης και εκλογής νέας ηγεσίας, πριν από τις εθνικές εκλογές.
Μ. Ανδρουλάκης
Προτείνει συμφωνία Βενιζέλου-Λοβέρδου
Την πρόταση να υπάρξει συμφωνία Βενιζέλου-Λοβέρδου για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ διατύπωσε δημόσια ο Μ. Ανδρουλάκης, προκρίνοντας το μοντέλο Μπλερ-Μπράουν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αντέχει η κοινωνία μια σύγκρουση κορυφής αυτήν τη στιγμή». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον BHMAfm ζήτησε ακόμη να υπάρξει μια αξιοπρεπής αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου: «Δεν μπορείς να τον ταπεινώνεις τον Παπανδρέου. Να του φορτώσεις τα πάντα στην πλάτη. Δεν αντέχω, ας πούμε, μια αναμέτρηση κορυφής Βενιζέλου-Λοβέρδου. Πρέπει να συνεννοηθούν. Αντιπροσωπεύουν έναν κοινό κόσμο. Υπάρχει μια προϊστορία. Για όλους υπάρχει μέλλον. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία Μπλερ-Μπράουν. Δεν βγαίνει μια σύγκρουση κορυφής αυτήν τη στιγμή».
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, EUNOS, 4/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου