Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

«Το κόμμα είμαι εγώ»


  • Του Παντελη Mπουκαλα, Η Καθημερινή, 6/1/2012

Από όργανα άλλο τίποτα το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα. Πολιτικά και Εθνικά Συμβούλια, Κεντρικές Επιτροπές, Πολιτικά Γραφεία, Κοινοβουλευτικές Ομάδες, όρεξη να ’χεις να μετράς κι άλλη τόση όρεξη για να ψάξεις να βρεις όχι ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητές τους, αλλά πότε στ’ αλήθεια τις άσκησαν. Πότε δηλαδή επέτρεψε στα ποικίλα όργανα να λειτουργήσουν η ενός ανδρός (ή και μίας γυναικός πλέον) αρχή, η μόνη ουσιαστικά ρυθμιστική μηχανή που δουλεύει στα κόμματα. Εχει γούστο μάλιστα ότι κάθε νέο κομματικό σκάφος που καθελκύεται στο πολιτικό μας έλος, κατασκευάζεται με τη στεντορείως διακηρυγμένη πρόθεση αποκοπής από το παλαιοκομματικό παρελθόν, από τον αρχηγισμό δηλαδή. Και κάθε φορά επιβεβαιώνεται ότι σημασία δεν έχει το πόσα είναι τα «θεσμικά όργανα», αλλά ποιος ο βασικός οργανοπαίκτης ή ο διευθυντής της ορχήστρας· ποιος ο κατεξοχήν Θεσμός.
Ποιοι ξαφνιάζονται άραγε τώρα στο ΠΑΣΟΚ με τη στάση του κ. Παπανδρέου, που αποδεικνύει ότι το «L’ etat c’ est moi» εφαρμόζεται απολύτως και στο κόμμα; Ή μάλλον, ποιοι δικαιούνται να δηλώνουν όχι μόνο ξαφνιασμένοι αλλά και ενοχλημένοι και εξεγερμένοι; Οι ανταγωνιζόμενοι κόλακές του μήπως; Οσοι έσκυψαν προθύμως την κεφαλή για να περάσει ο ηγέτης θριαμβευτικά, πάνω από ευτελισμένες «άμεσες δημοκρατίες»; Οσοι τον λάτρεψαν σαν μετενσάρκωση του Περικλή και σαν ευρωπαϊκό αντίστοιχο του Μπαράκ Ομπάμα; Οσοι σκηνοθετούσαν κοτζάμ προσκυνηματικό ταξίδι «Επιστροφής στις Ρίζες», στο Καλέντζι δηλαδή, όταν πρωτοβγήκε, με τις κάμερες να καταγράφουν ευλαβικά κάθε κίνηση του Ηγεμόνα, σαν να ’ταν ο νέος Μάο στη «Μεγάλη Πορεία» του; Οσοι περιέγραφαν τη διαστημική του στολή στον Γύρο της Αθήνας με το ίδιο δέος που θα περιέγραφαν τη φορεσιά του πρώτου εν Αθήναις Εξωγηίνου;
Βρήκε και τα ’κανε ο κ. Παπανδρέου. Βρήκε το έδαφος στρωμένο από τον πατέρα του. Βρήκε τις συνειδήσεις των στελεχών καλλιεργημένες σαν συνειδήσεις ευπειθών μαλιστανθρώπων, εξού και η ανελλήνιστη χαιρεκακία του κ. Ν. Παπανδρέου. Χωρίς αυλικούς, ουδείς γίνεται Λουδοβίκος. Το κόλπο είναι πάντα να τους πείθεις πως δεν είναι ταπεινοί θεράποντές του, αλλά ηγεμονίσκοι σχεδόν ισότιμοί σου και κληρονόμοι σου.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πρώτο βήμα για αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ

  • ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τις εσωκομματικές εξελίξεις δρομολόγησε χθες ο Γ. Παπανδρέου, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός, ούτε για πρόεδρος. Πρότεινε μεταβατική διαρχία, με εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού και εκλογή από τη βάση του νέου προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές. Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου αντιμετωπίστηκαν, πάντως, με προβληματισμό από τα κορυφαία στελέχη, τα οποία δεν σχολίασαν τις χθεσινές εξελίξεις

Πρώτο βήμα για αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ
Την αλλαγή σελίδας επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ εντός του πολυδαίδαλου παζλ και εν αναμονή της τρόικας που επιστρέφει κραδαίνοντας νέα «χάρτα» με σκληρά μέτρα.
Με μια κίνηση -που δεν αιφνιδίασε στην πραγματικότητα τα κορυφαία στελέχη, καθώς ζητούσαν μετ' επιτάσεως το τελευταίο δίμηνο από τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τα χαρτιά του- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε χθες τις εσωκομματικές εξελίξεις, ανακοινώνοντας ότι ο ίδιος εγκαταλείπει την ιδέα της διεκδίκησης της επανεκλογής του στην ηγεσία.
Το «αφήγημα» του κ. Παπανδρέου είχε αρχή, μέση και τέλος, σχετικά καθαρό προσωπικό προσανατολισμό, αλλά «χαλαρό» χρονοδιάγραμμα για την «ταμπακέρα» - για το «όλον ΠΑΣΟΚ», βάσει της χαρακτηριστικής φράσης του Β. Βενιζέλου. Από την αρχή της ομιλίας του προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, όποτε και αν κριθεί, ενώ πρότεινε... προσωρινή διαρχία με την εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού για τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Προβληματισμός για τη διαδικασία και νέο «παρών» στην κούρσα της διαδοχής

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ποικίλες αντιδράσεις στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μία νέα διαφαινόμενη υποψηφιότητα, αυτή της Λούκας Κατσέλη, έφερε η επόμενη μέρα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Προβληματισμός για τη διαδικασία και νέο «παρών» στην κούρσα της διαδοχής
Ποικίλες αντιδράσεις στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μία νέα διαφαινόμενη υποψηφιότητα, αυτή της Λούκας Κατσέλη, έφερε η επόμενη μέρα του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ωρα Mega», ο Θόδωρος Πάγκαλος ζήτησε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του στελέχους που θα κατέλθει ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την πρωθυπουργία στις εθνικές εκλογές, πρότεινε ο Θόδωρος Πάγκαλος
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάχθηκε υπέρ μίας «καθαρής λύσης» στις εσωκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ και εναντίον της δυαρχίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα:
Προβληματισμός για τη διαδικασία και νέο «παρών» στην κούρσα της διαδοχής
«Αν ήμουν Λουξεμβούργιος, Βέλγος ή Γερμανός θα έβλεπα με συμπάθεια τη δυαρχία, αλλά στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, καθώς ο ένας θα κοιτάξει να 'φάει' τον άλλον, να επιβληθεί και να μείνει μόνος».
Αφησε αιχμές κατά στελεχών που παίρνουν τώρα αποστάσεις από τη διετή διακυβέρνηση Παπανδρέου:
«Πεποίθησή μου ήταν ότι δεν θα έπρεπε να λιθοβοληθεί ο Γ.Παπανδρέου και να αναζητηθεί ένα εξιλαστήριο θύμα για τις δυσκολίες που έχουμε αυτήν την στιγμή με την κοινωνία. Δεν μπορεί να λέμε ότι "ξέρετε το ΠΑΣΟΚ άλλαξε σελίδα, το ΠΑΣΟΚ είναι καινούριο κίνημα το οποίο θα ικανοποιήσει όλες και όλους και για όλα φταίει ο Παπανδρέου. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και θεωρώ ότι αυτή η πολιτική ήταν η μόνη δυνατή στην κατάσταση που βρέθηκε η χώρα».

Εντονη αντίδραση Χρυσοχοΐδη. Χαρακτήρισε τη δυαρχία στο ΠΑΣΟΚ «σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια»


Του Βασιλη Νεδου, Η Καθημερινή, 6/1/2012
Προβληματισμό για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων την ερχόμενη εβδομάδα προκαλεί στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ η ουσιαστική απόρριψη της εισήγησής του για δυαρχία από το Πολιτικό Συμβούλιο. Με δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το επόμενο Σαββατοκύριακο, η πρότασή του να μην εγκριθεί και να αποφασιστεί η ταχεία εκλογή νέου προέδρου πριν από τις εκλογές.
Στενοί συνεργάτες του ανέφεραν, πάντως, ότι ο κ. Παπανδρέου θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Αν αυτή προβλέπει την ανάδειξη προέδρου πριν από τις εθνικές εκλογές τότε, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει μέχρι τότε αποδεχόμενος τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Στο κενό η πρόταση Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Βολές Χρυσοχοΐδη


Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ήταν χθες ο πρώτος από τους κορυφαίους του κόμματος που δημοσιοποίησε τη διαφωνία του με την πρόταση Παπανδρέου για δυαρχία. Σε έντονα επικριτικό ύφος, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η δυαρχία «ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη».
Η κατάληξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου της Τετάρτης αποτέλεσε ψυχρολουσία για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, καθώς ουσιαστικά το κομματικό όργανο απέρριψε την εισήγησή του. Ως εκ τούτου, εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματισμένος εν όψει της νέας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, με θέμα τη διαμόρφωση της τελικής εισήγησης προς το Εθνικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι συνεργάτες του βρίσκονται σε διαρκή διαβούλευση αναζητώντας τρόπους ενδεχόμενης μεταβολής της στρατηγικής του, με δεδομένο ότι η πρότασή του τυγχάνει εκτεταμένης αμφισβήτησης. Τονίζουν, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου θα σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 6/1/2012

Πάγκαλος: Πρώτα συνέδριο και μετά εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε σύντομη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ρωτήθηκε σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ απαντώντας πως «κανονικά» το καταστατικό του κόμματος θα έπρεπε να προβλέπει πρώτα τη σύγκληση Συνεδρίου και κατόπιν την εκλογή προέδρου, ενώ στη συνέχεια η εκλογή αυτή να επικυρώνεται και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

Ερωτηθείς αν θα προτείνει κάτι τέτοιο, ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι αυτή είναι η γνώμη του και ότι μια τέτοια δυνατότητα δεν προβλέπεται από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, είπε ότι πρόταση δυαρχίας δεν έχει διατυπωθεί και τόνισε ότι προέχει η σωτηρία της χώρας. «Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν λάθη γιατί έχουν κάνει πολλές θυσίες -και ειδικά οι νέοι και οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες», είπε ο κ. Μαγκριώτης προσθέτοντας ότι «[σ.σ.: οι πολίτες] θέλουν αποτελέσματα».


«Η τελευταία τους ελπίδα [σ.σ.: των πολιτών] είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου και η υλοποίηση του προγράμματός της. Εκεί πρέπει να ρίξουμε τη μεγάλη μας προσοχή και μόνο τότε θα έχει και αξία και θετικά αποτελέσματα η ενασχόληση με τα κομματικά μας θέματα», είπε ο υφυπουργός Υποδομών αναφερόμενος και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ απαντώντας προς τους δημοσιογράφους στο ερώτημα «άλλος πρόεδρος, άλλος πρωθυπουργός;» είπε: «Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, αν θέλετε να την κάνετε εσείς».

Προσερχόμενοι στο Υπουργικό Συμβούλιο οι κ.κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέφυγαν να κάνουν σχόλια για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Είναι κρίμα που οι δημοκρατικές διαδικασίες ισχύουν στο ΠΑΣΟΚ μόνο όταν βολεύει εκείνους που το θεωρούν ιδιοκτησία τους. Ο κ. Παπανδρέου εξελέγη δύο φορές πρόεδρός του με ψηφοφορία στη βάση. Τώρα ο κ. Παπανδρέου θέλει ο μεν υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί από κάποιο «κομματικό όργανο», η δε ανάδειξη νέου προέδρου να καθυστερήσει και να γίνει μετά τις εκλογές, που δεν έχουν οριστεί ακόμη.

Ο τέως πρωθυπουργός δείχνει δυστυχώς πόσο εύκολα και επικίνδυνα μπορεί να παίζει με τους θεσμούς όταν αφορούν τα δικά του συμφέροντα. Ο τόπος έχει ανάγκη ενός υγιούς, ισχυρού κεντροαριστερού πόλου. Δεν μπορεί όμως το ΠΑΣΟΚ να έχει κανένα πειστικό μέλλον αν ο επόμενος πρόεδρός του εκλεγεί με σκοτεινές διαδικασίες και όσο δίνεται η εντύπωση πως η ηγεσία του θα βρίσκεται πάντοτε υπό την κηδεμονία ή την επιτήρηση της ιδρυτικής οικογένειας του Kινήματος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 5/1/2012

Προσβολή στην αυτόνομη πολιτική λειτουργία των κομμάτων

Την έντονη αντίδραση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, και του Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος, Πάνου Μπεγλίτη, προκάλεσαν οι απαράδεκτες και αμετροεπείς δηλώσεις του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, που συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και προσβολή «στην Δημοκρατία και την αυτόνομη πολιτική λειτουργία των κομμάτων».

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, επεσήμανε ότι:
«την όποια συζήτηση και εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ
και στην πορεία της χώρας, δεν θα την επιβάλλουν
ούτε οι οφειλέτες του Δημοσίου,
ούτε οι οφειλέτες των Τραπεζών,
ούτε οι φοροφυγάδες ,
ούτε οι Τράπεζες,
ούτε τα ΜΜΕ,
ούτε βέβαια το ΛΑΟΣ και ο κ. Καρατζαφέρης»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη «πολιτικό ατόπημα που προσβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς και την πολιτική ζωή της χώρας» και πρόσθεσε ότι«είναι δικαίωμα του κ. Καρατζαφέρη να φαντασιώνεται πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο, με τον συνήθη αμετροεπή τρόπο με τον οποίο εκφράζεται επί "παντός επιστητού". Δεν του αναγνωρίζουμε όμως το δικαίωμα να παρεμβαίνει και πολύ περισσότερο να θέτει όρους για ζητήματα που συνδέονται με την εσωκομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ»

Γ. Παπανδρέου: Δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για Πρωθυπουργός ούτε για Πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Σφοδρή κόντρα Ν. Σαλαγιάννη με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ:  04/01/2012, 16:36 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  04/01/2012, 20:35

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ. Έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις αλλά και παρασκηνιακές ζυμώσεις διαφόρων επιτελείων φαίνεται ότι η κατάσταση ξεκαθαρίζει στη σημερινή συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη.


O κ. Γ. Παπανδρέου είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρωθυπουργός ούτε για πρόεδρος του κινήματος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα διαρχίας. Επίσης ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στον τρόπο διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου και περιμένει τις προτάσεις του Συμβουλίου για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Την πρώτη πολιτική του ήττα υπέστη ο Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο

Γιάννης Μίχας: «Δεν θα περάσει η λογική της διαρχίας που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου»
ΤΟ ΒΗΜΑ:  05/01/2012, 08:39 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  05/01/2012, 11:08


Την πρώτη πολιτική του ήττα υπέστη την Τετάρτη ο κ. Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ όπου δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή του για το χρονοδιάγραμμα και τις εσωτερικές διαδικασίες. 

Οκτώ μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, οι Ν. Σαλαγιάννης, Συλβάνα Ράπτη, Π. Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Ι. Μίχας, Κ. Πανταζής, Δ. Σακελλάρης, επέμειναν ότι η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου θα πρέπει να γίνει άμεσα και όχι μετά τις εθνικές εκλογές.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση είναι η δήλωση στον ΒΗΜΑ 99,5 του Γιάννη Μίχα. «Δεν θα περάσει η λογική της διαρχίας που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν πιστεύω ότι θα το θέλουν και οι υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος» είπε, εκτιμώντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα ψηφίσει υπέρ της ανάδειξης προέδρου πριν τις βουλευτικές εκλογές. «Μετά θα πρέπει να διεξαχθεί συνέδριο, πιθανώς Ιούνιο ή και Σεπτέμβριο, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι μεγάλο κόμμα» συμπλήρωσε.

Επειτα από μια έντονη συνεδρίαση οκτώ ωρών, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου το συγκεκριμένο όργανο στις 12 Ιανουαρίου. 

Θεωρίες συνωμοσίας

Η κατασκευή «εσωτερικού εχθρού» είναι ιδιαιτέρως προσφιλής στην ελληνική πολιτική. Και ειδικά στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος την έχει πολλές φορές χρησιμοποιήσει. Οταν απέτυχε στις εκλογές του 2007 και ετέθη θέμα διαδοχής στο ΠαΣοΚ, τα έβαλε με τα «συμφέροντα» που υποτίθεται ότι τον πολεμούσαν.

 Και για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, χρησιμοποίησε τότε την προτροπή του Βήματος να παραιτηθεί, επειδή τον θεώρησε υπεύθυνο για την ήττα. Εκείνο το «Παραιτηθείτε κύριε Πρόεδρε» έγινε σημαία για τον κ. Παπανδρέου και την ομάδα που τον συνόδευε και απόδειξη, υποτίθεται, του πολέμου που δεχόταν από τα συμφέροντα. Ουδέποτε πέρασε από το μυαλό του η ιδέα ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης μπορεί να έχει άποψη και γνώμη και βεβαίως θεωρούσε μέγα αμάρτημα την προβολή της. 

Τότε ο κ. Παπανδρέου κατασκεύασε ένα εσωτερικό εχθρό και έχτισε μια θεωρία συνωμοσίας προκειμένου να κερδίσει τους αντιπάλους του. Τώρα πάλι τα ίδια κάνει. Δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, δεν αποδέχεται τα όσα ζημιογόνα επέλεξε για τη χώρα και αποδίδει σε μας δήθεν υπονόμευση, όταν είναι σε όλους γνωστό, ότι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, στήριξε, επί ζημία του, την κυβέρνησή του και προσωπικά τον ίδιο, με μόνο γνώμονα τις παραδόσεις και τους ιστορικούς δεσμούς των εφημερίδων του Οργανισμού με την δημοκρατική παράταξη. 


Μαρτυρίες δεν χρειάζονται. Τα γραπτά και τα πρωτοσέλιδα μένουν. Όποιoς έχει μάτια μπορεί να ανατρέξει σε αυτά και να βεβαιωθεί για του λόγου το αληθές. Τα υπόλοιπα μόνο σε κακοστημένες θεωρίες συνωμοσίας παραπέμπουν, τις οποίες κανείς πλέον δεν πιστεύει.

Ο Γ.Α.Π. και το τέλος της δυναστείας Παπανδρέου

ΤΟ ΒΗΜΑ:  05/01/2011




Τελικά, ως φαίνεται, στις... προηγμένες δημοκρατίες σαν αυτή που μας κληροδότησε μετά τη διετή πρωθυπουργία του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο για έναν δηλωμένο αντεξουσιαστή, από το να αποχωριστεί την καρέκλα του. Ουδέποτε στα ελληνικά πολιτικά χρονικά υπήρξε άλλος αρχηγός κόμματος που να διεκδικεί με τέτοιο πάθος τη διατήρηση της εξουσίας του, προκαλώντας ένταση που, για το ίδιο του το κόμμα, αγγίζει πλέον τα όρια της πλήρους διάλυσης. Είναι πραγματικά κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.
Πολλοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων, αλλά το ίδιο ακριβώς συνέβη λίγο πριν το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο τότε πρωθυπουργός και ακόμα αρχηγός του ΠαΣοΚ, αφού πρώτα οδήγησε τη χώρα μετωπικά στο γκρεμό με αποκορύφωμα της καταστροφικής του πορείας το θανατηφόρο δημοψήφισμα, στη συνέχεια, αναγκαζόμενος να κάνει πίσω και να παραιτηθεί, έκανε και ό,τι ήταν δυνατόν για να δυναμιτίσει τη λύση Παπαδήμου: αφού πρώτα κωλυσιέργησε με κάθε τρόπο και κατά τη γνωστή συνήθειά του έριχνε αλλού τις ευθύνες, στο τέλος έφτασε να βγάζει απ’ το μανίκι τα πιο απίθανα ονόματα ως διαδόχους του στο Μέγαρο Μαξίμου – και τα θυμόμαστε όλοι…
Αλλά και μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, έκανε ότι δεν κατάλαβε: συγκαλούσε… πράσινα υπουργικά συμβούλια ως σα να μην είχε φύγει ποτέ…
Τώρα, δίνει τη μάχη των χαρακωμάτων στο κόμμα του. Δηλαδή, για να πει κανείς τα πράγματα με το όνομά τους, στο κόμμα του πατέρα του επί του οποίου κυριάρχησε με κληρονομικό δικαίωμα, κάτι που δεν είναι καθόλου μεμπτό – το αντίθετο μάλιστα – στις ιδιωτικές περιουσίες, αλλά είναι καταστροφικό στη δημόσια σφαίρα όταν αυτή μεταβάλλεται σε ιδιωτική περιουσία.
Όμως, αυτό ακριβώς είναι και το βαθύ πρόβλημα της οικογένειας Παπανδρέου: ότι μπέρδεψε ολοσχερώς τα όρια μεταξύ του δημοσίου βίου και της ιδιωτικής, οικογενειακής υπόθεσης. Και αυτή είναι θεμελιώδης παράμετρος ποιοτικής διαφοροποίησής της από τις άλλες πολιτικές οικογένειες στην Ελλάδα. Δεν είναι βέβαια παράλογο: μιλάμε για τη μοναδική οικογένεια του δυτικού κόσμου που έχει δώσει σε ευθεία μάλιστα διαδοχή, τρεις γενιές πρωθυπουργών. Η μητέρα του Γιώργου Παπανδρέου υπήρξε νύφη, σύζυγος και μητέρα πρωθυπουργών, όπως ο αδελφός του υπήρξε εγγονός, υιός και αδελφός πρωθυπουργών κοκ. Υπάρχει λοιπόν, πέραν όλων των άλλων και μια καθοριστική ποσοτική παράμετρος: η τρίτη γενιά.
Το πιο εντυπωσιακό είναι όμως ότι, κατόπιν όλων αυτών, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου,  ως ο τρίτος πρωθυπουργός της δυναστείας, πολιτεύτηκε και ως αρχηγός του ΠαΣοΚ και ως πρωθυπουργός, ευαγγελιζόμενος ότι θα χτυπήσει στο σύστημα, ότι θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του, ότι θα φέρει νέου τύπου δημοκρατία στην Ελλάδα κοκ… Λες και πέρα από το γεγονός ότι έγινε πρωθυπουργός επειδή υπήρξε γόνος Παπανδρέου, ξέχασε και ότι επί πάρα πολλά χρόνια υπήρξε υπουργός και εξέχον μέλος του συστήματος που μετά καθύβριζε.
Ως πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου διέσυρε και διέλυσε τη χώρα της οποίας ήταν ηγέτης. Και τώρα διαλύει και το κόμμα του, που, επί της ουσίας, η δυναστεία Παπανδρέου κάνει ότι μπορεί για να το «πάρει μαζί της»... Γιατί; Για τον πολύ απλό λόγο, ότι δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης: προτιμά να την κλείσει…
Και, όπως φαίνεται, είναι το μόνο το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου με επιτυχία θα καταφέρει, επιτέλους, με τις δικές του δυνάμεις, στη ζωή του…
Υ.Γ.: Οφείλεται εδώ μια υποσημείωση. Καθώς όλη η Ελλάδα παρακολούθησε χθες τη σύγκρουση μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του Δ.Ο.Λ. (και όχι το αντίστροφο), στον οποίο ανήκει «Το Βήμα» όπου και γράφεται αυτό το άρθρο, ίσως πολλοί εκ των αναγνωστών του σπεύσουν να το συνδέσουν με γνωστού τύπου θεωρίες. Πριν το κάνουν, ας ανατρέξουν σε πλήθος παλαιοτέρων άρθρων του γράφοντος για τον κ. Παπανδρέου, στην ίδια εφημερίδα εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια – εξακολουθούν να βρίσκονται αναρτημένα, με τις ημερομηνίες τους. Θα διαπιστώσουν αμέσως ότι σε αυτά τα δύο χρόνια, που, μην το ξεχνάμε, ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν παντοδύναμος στην εξουσία, αταλάντευτα και ελεύθερα, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση, Το Βήμα φιλοξενεί αυτές και άλλες σκληρότερες απόψεις του γράφοντος για τον κ. Παπανδρέου και για την πολιτεία του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας. Οπως επίσης θα διαπιστώσουν ότι, δυστυχώς για τη χώρα, τώρα δυστυχώς και για το ίδιο το ΠαΣοΚ, οι απόψεις αυτές δικαιώνονται πλήρως. Κι όσον αφορά το ΠαΣοΚ, αυτό είναι πρόβλημα δικό του και ελάχιστα θλίβει τους πολίτες αυτού του τόπου και πάντως ακόμα λιγότερο τον γράφοντα. Οσον αφορά τη χώρα όμως…

Ηγέτες της καταστροφής


ΤΟ ΒΗΜΑ:  04/01/2012
Την ώρα που έχουν αρχίσει να πυκνώνουν και πάλι τα δημοσιεύματα και τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για το κούρεμα του χρέους, λίγο πριν αρχίσουν οι εξαιρετικά κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, τα κομματικά μας ζόμπι περί άλλων τυρβάζουν. Ακόμα και τώρα, μισό βήμα πριν τη σωτηρία ή την καταστροφή φαίνεται ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι τα μικροκομματικά τους παιγνιδάκια. 

Έχουν εγκλωβίσει την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι συμφώνησαν να στηρίξουν για να βγάλει το φίδι από την τρύπα, επειδή αυτοί αποδείχθηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν το χάος που δημιούργησαν, σε ένα ανατολίτικο παζάρι για να εξυπηρετήσουν τους φτηνούς ψηφοθηρικούς τους στόχους. Με πρώτο τον κ. Σαμαρά κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η συμφωνία στήριξης της κυβέρνησης προϋποθέτει μια σειρά μέτρα και ρυθμίσεις που απορρέουν είτε από τις προηγούμενες συμβάσεις με τους δανειστές μας, είτε από τη νέα σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί, αν βέβαια θέλουμε να πάρουμε τα 89 δις ευρώ. 


Με το ένα μέτρο διαφωνούν, το άλλο δεν τους αρέσει, το τρίτο θίγει τα κεκτημένα δικαιώματα κάποιων εργαζομένων και το μόνο για το οποίο εκφράζουν μια σταθερότητα είναι η ημερομηνία των εκλογών. Λες και μόλις πάμε στις κάλπες θα λυθούν ως διά μαγείας τα προβλήματα και θα σπεύσουν οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να υποταχθούν στις απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης.Οι μεν υπουργοί της ΝΔ φαίνεται ότι συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, οι δε του ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με το κομματικό τους μέλλον περιμένοντας τον κ. Παπανδρέου να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, ενώ οι του ΛΑΟΣ είναι με το μισό πόδι μέσα και το μισό έξω ...

Όσο και να προσπαθεί ο κ. Παπαδήμος να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ,είναι φανερό ότι αν οι τρεις αρχηγοί και οι κομματικοί στρατοί τους δεν αποφασίσουν ότι αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της χώρας και όχι το προσωπικό τους συμφέρον, το καράβι θα βουλιάξει...


Και το να βουλιάξει η ηγεσία που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού λίγο μας νοιάζει.Το θέμα είναι ότι θα βουλιάξει η χώρα. Γιατί όπως φωνάζουν όλοι όσοι θέλουν να βλέπουν λίγο πιο μακριά από τη μύτη τους, τα φληναφήματα που ακούγονται περί επιστροφής στη δραχμή, όχι απλώς δεν είναι λύση αλλά καταστροφή. Θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω και βέβαια αυτοί που θα την πληρώσουν περισσότερο από όλους είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι νέοι

Δυστυχώς όμως η αυτογνωσία και το αίσθημα ευθύνης φαίνεται ότι είναι είδη εν ανεπαρκεία για μεγάλο μέρος της πολιτικής μας ηγεσίας...

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Παπανδρέου: «Έκανα αυτό που έπρεπε»


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αυστριακό περιοδικό. Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τις πολιτικές των τελευταίων ετών ενώ δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην Κομισιόν για ζητήματα του εθνικού προϋπολογισμού. Αναφερόμενος στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί επεσήμανε τη «συμμετοχή» τους στην εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα.«Σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια». Αυτή είναι η ακροτελεύτια φράση της συνέντευξης που παραχώρησε στις 2 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο αυστριακό περιοδικό Profil και στους δημοσιογράφους Gunther Muller και Robert Treichler, με το ρηθέν από τον κ. Παπανδρέου να αποτελεί απάντηση στην ερώτηση αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Το περιοδικό επέλεξε τον κ. Παπανδρέου ως «'Άνθρωπο της χρονιάς» και η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με δική του ερώτησή του γιατί το περιοδικό έκανε αυτή την επιλογή στο πρόσωπό του.

«Αυτά είναι του Χαλιμά»...


  • Tου Παντελη Mπουκαλα, Η Καθημερινή, 4/1/2012

Τόσο στις ιστοσελίδες όσο και στις σελίδες των εφημερίδων που αναπαρήγαγαν την προς Ρωμαίους επιστολή του, είδα ότι ο πεζογράφος κ. Νίκος Παπανδρέου, της γνωστής μοιραίας οικογένειας, υπογράφει ως «Ν. Τρότκσυ (παρατσούκλι), κατά κόσμον Νίκος Παπανδρέου». «Τρότκσυ»; Και ουχί Τρότσκυ; Μπα, αναγραμματισμός θα ’ναι, δεν μπορεί. Τσακώθηκαν δυο γραμματάκια πάνω στο πληκτρολόγιο, το κάπα και το σίγμα, ποιο θα μπει πρώτο και ποιο δεύτερο, νίκησε για μια φορά το κάπα, και ιδού ο Λέων Τρότσκυ αναβαπτιζόμενος σε Ν. Τρότκσυ. Είναι στη μοίρα άλλωστε του ονόματος του Ρώσου επαναστάτη να ταλαιπωρείται στα ελληνικά: Στη δίκη της «17 Νοέμβρη» ο πρόεδρος του δικαστηρίου έλεγε και ξανάλεγε «τροσικιστές» με την ίδια ξινίλα και αποστροφή που θα έδειχνε αν έλεγε «βασιβουζούκοι» ή «βάνδαλοι».

Κ. Καρτάλης: Έπρεπε να είχε ανοίξει το θέμα του προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Πρόσθεσε ότι το θέμα ανάδειξης προέδρου στο κόμμα έπρεπε να είχε ανοίξει από τις αρχές Δεκεμβρίου και σημείωσε ότι η διαδικασία πρέπει να αρχίσει γρήγορα εντός του Ιανουαρίου με σοβαρή πολιτική συζήτηση.
Ο κ. Καρτάλης τόνισε ότι τα ελληνικά κόμματα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν όπως τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και να αποκτήσουν την κουλτούρα των πολυσυλλεκτικών κομμάτων.
Ανέφερε τέλος, ότι είναι σημαντικό όλοι αυτή την περίοδο να μπούμε σε ένα άλλο σκεπτικό και υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρούνται ως «οι άλλοι».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ


  • Στο συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου.



Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη του Κινήματος να αναμένουν την αποσαφήνιση των προθέσεων του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου, για το θέμα της ηγεσίας.
«Σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια», δηλώνει ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του σε αυστριακό περιοδικό.
Στο συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Στάση αναμονής κρατούν οι υποψήφιοι αρχηγοί, που απορρίπτουν το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να δρομολογηθούν μετά τις εκλογές.
Στο ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει ο κύκλος προσώπων όπως του Γιώργου Παπανδρέου και άλλων που διεκδικούν την αρχηγία του κόμματος, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3, ο βουλευτής του κινήματος
Σπύρος Βούγιας.
Εκτίμησε ότι η ηγεσία στο κόμμα έως τις εκλογές θα είναι μεταβατική και ζήτησε το συντομότερο να δρομολογηθεί μια σοβαρή διαδικασία ώστε το κόμμα να πάει συντεταγμένα στις εκλογές.
Σε αυτή την περίοδο χρειάζονται καθαρές λύσεις είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης. Πρόσθεσε ότι το θέμα ανάδειξης προέδρου στο κόμμα έπρεπε να ανοίξει από τις αρχές Δεκεμβρίου. Τόνισε η διαδικασία πρέπει να αρχίσει γρήγορα εντός του Ιανουαρίου με σοβαρή πολιτική συζήτηση.
Αν ο κ. Παπανδρέου θέλει να παραμείνει στη προεδρία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να τεθεί υπό την κρίση της βάσης, με καθαρό τρόπο και όχι με διευθετήσεις κορυφής και βυζαντινισμούς δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πέτρος Ευθυμίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ο Απόστολος Κακλαμάνης είναι αντίθετος με την εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από τη βάση

Tην αντίθεσή του με την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, εξέφρασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.
«Πιστεύω ότι τα κόμματα δεν βγαίνουν στη γύρα για να εκλέξουν προέδρους, όργανα, κ.λπ.. Έχουν οργανώσεις, έχουν μέλη, τα οποία συζητούν, χαράσσουν όλοι μαζί, από πάνω μέχρι κάτω, στρατηγικές, την πολιτική τους, τα προγράμματά τους και συνέρχονται μετά με εκπροσώπους στα συνέδρια των κομμάτων, που είναι 500- 600 άτομα».
Υπογράμμισε ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ «μπορεί να ξαναβρεί το βηματισμό του, ανασυγκροτώντας τις οργανώσεις του και πηγαίνοντας σε ένα συνέδριο, όσο γίνεται πιο σύντομα. Τα άλλα, οι κάλπες στη βάση κλπ, είναι κάλπικα πράγματα, τα πληρώσαμε».

Περιμένουν τις «βουλές» του Γιώργου


ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Το χρονοδιάγραμμα της «επόμενης ημέρας» αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στην αρχηγία. «Καθαρές λύσεις» ζητούν οι κορυφαίοι

Περιμένουν τις «βουλές» του Γιώργου
Τις «βουλές» του Γ. Παπανδρέου όσον αφορά τις προθέσεις του περιμένουν να ακούσουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνεδρίαση του 17μελούς Πολιτικού Συμβουλίου στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα της «επόμενης μέρας».
Κι ενώ όλοι βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα προσδοκώντας από τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τα χαρτιά του, οι κορυφαίοι του κινήματος εδώ και καιρό έχουν ζητήσει να υπάρξουν «καθαρές λύσεις» και να μην καθυστερήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.
Αλλωστε πριν από μία εβδομάδα, στη μαραθώνια συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Διαμαντοπούλου) έθεσαν θέμα αλλαγής ηγεσίας, γεγονός που δείχνει πως δεν αποκλείεται να υπάρξει «κοινό μέτωπο» στην περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου επιδιώξει να κερδίσει περισσότερο χρόνο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα, δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα. Τάχθηκε στο προηγούμενο Π.Σ. υπέρ της εκλογής ηγεσίας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα, δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα. Τάχθηκε στο προηγούμενο Π.Σ. υπέρ της εκλογής ηγεσίας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις εισηγήσεις που συζήτησε ο Γ. Παπανδρέου με τους στενούς συνεργάτες ήταν τα σενάρια της διαρχίας αλλά και της καταστατικής διαδικασίας με Εθνικό Συμβούλιο, ακολούθως συνέδριο και κάλπες μετά τις εθνικές εκλογές.
Επιπλέον, τις τελευταίες δύο ημέρες υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις πως ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να κριθεί από τον λαό, όπως έδειξαν οι σχετικές παρεμβάσεις του αδερφού του, Νίκου Παπανδρέου, και του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκη.
AN. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
AN. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil, που τον ανακήρυξε άνθρωπο του 2011, όταν ρωτήθηκε αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού, απάντησε: «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια». Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο είχε πει: «Εγώ το καθήκον μου θα το κάνω, όπως πρέπει».
Χθες ήταν μέρα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αλλά και έντονης φημολογίας περί προσωρινής ματαίωσης του Πολιτικού Συμβουλίου, στην περίπτωση που δεν το επέτρεπε η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του Γ. Παπανδρέου ο οποίος χθες το πρωί υποβλήθηκε σε αφαίρεση κύστης από το αριστερό μάγουλο (με τοπική αναισθησία) και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η Ιπποκράτους διέψευδε πάντως τις φήμες αυτές, επιμένοντας πως η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Αλλωστε από νωρίς χθες το πρωί είχαν ειδοποιηθεί όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να βρίσκονται σήμερα στις 4 το απόγευμα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δηλώσεις Παπουτσή
Την άποψη ότι «η καθημερινή αναφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ οδηγεί το κίνημα σε μία απίστευτη εσωστρέφεια και δεν συμβάλλει στο έργο των υπουργών, τη στιγμή που η εθνική προσπάθεια επικεντρώνεται στη διάσωση της χώρας» εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.
Συνέστησε σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει στις εκλογές με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου, επισήμανε ότι αυτό θα εκτιμηθεί από τα συλλογικά όργανα του κινήματος και από τον ίδιο τον πρόεδρο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι στο θέμα της αρχηγίας ο ίδιος δεν επιδιώκει να συμμετέχει σε αυτή τη δημόσια συζήτηση.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Στις εσωκομματικές εξελίξεις αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, επισήμανε ότι «στο Πολιτικό Συμβούλιο πρέπει να καθοριστεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να φύγει από το τέλμα, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στο τρίπτυχο απολογισμός, νέα πολιτική πρόταση, εκλογή ηγεσίας». Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε για τον Γ. Παπανδρέου πως «θα διευκόλυνε να μην είναι υποψήφιος, γιατί σε κάθε κρίση χρειάζεται μία εκτονωτική κίνηση».
Π.Σ. της 28ης Δεκεμβρίου
Οι θέσεις για την ηγεσία
ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Τάχθηκε κατά των μακροχρόνιων εσωκομματικών διαδικασιών. Πρότεινε την αλλαγή ηγεσίας εντός Φεβρουαρίου και όχι εντός 15 ημερών. Επέμεινε στην εκλογή από τη βάση χωρίς «τυμπανοκρουσίες».
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εισηγήθηκε νέα ηγεσία, πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα από τις δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής, που εκφράζουν το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Ζήτησε εκλογή από τη βάση, αλλά αφού προηγηθεί η παρουσίαση ενός Οδικού Χάρτη απολογισμού, ανασύνταξης και εκλογής νέας ηγεσίας, πριν από τις εθνικές εκλογές.
Μ. Ανδρουλάκης
Προτείνει συμφωνία Βενιζέλου-Λοβέρδου
Την πρόταση να υπάρξει συμφωνία Βενιζέλου-Λοβέρδου για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ διατύπωσε δημόσια ο Μ. Ανδρουλάκης, προκρίνοντας το μοντέλο Μπλερ-Μπράουν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αντέχει η κοινωνία μια σύγκρουση κορυφής αυτήν τη στιγμή». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον BHMAfm ζήτησε ακόμη να υπάρξει μια αξιοπρεπής αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου: «Δεν μπορείς να τον ταπεινώνεις τον Παπανδρέου. Να του φορτώσεις τα πάντα στην πλάτη. Δεν αντέχω, ας πούμε, μια αναμέτρηση κορυφής Βενιζέλου-Λοβέρδου. Πρέπει να συνεννοηθούν. Αντιπροσωπεύουν έναν κοινό κόσμο. Υπάρχει μια προϊστορία. Για όλους υπάρχει μέλλον. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία Μπλερ-Μπράουν. Δεν βγαίνει μια σύγκρουση κορυφής αυτήν τη στιγμή».
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, EUNOS, 4/1/2012

Παπανδρέου: «Σύντομα θα δημοσιοποιήσω τα σχέδιά μου»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PROFIL

Με τη φράση «σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια», απαντά ο Γώργος Παπανδρέου στο ερώτημα εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 2 Ιανουαρίου στο αυστριακό περιοδικό "Profil"

Παπανδρέου: «Σύντομα θα δημοσιοποιήσω τα σχέδιά μου»
Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό "Profil" επέλεξε τον κ. Παπανδρέου ως "'Άνθρωπο της χρονιάς" και έτσι η συνέντευξη ξεκίνησε με ερώτηση του Παπανδρέου ο οποίος ζήτησε να μάθει γιατί το περιοδικό έκανε αυτή την επιλογή στο πρόσωπό του.
"Όποτε δημοσιοποιούνταν κακές ειδήσεις το 2011, βλέπαμε εσάς. Η Ελλάδα και μαζί της εσείς, ήσαστε στο επίκεντρο του προβλήματος. Αν διαλυθεί η ευρωζώνη, θα διαβάζουμε κάποτε στα βιβλία της ιστορίας ότι όλα ξεκίνησαν από την Ελλάδα, ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη. Συμφωνείτε;" εξήγησαν οι αυστριακοί δημοσιογράφοι, θέτοντας ταυτόχρονα το πρώτο τους ερώτημα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας, είπε ότι "ισχύει πως η σημερινή κρίση άρχισε από την Ελλάδα και προκλήθηκε από το φόβο των αγορών και τα διαρθρωτικά λάθη του πολιτικού μας συστήματος - και της Ελλάδας και ολόκληρης της ευρωζώνης".
Ο κ. Παπανδρέου απεδέχθη την συνυπευθυνότητα της Ελλάδας σε ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, πως η κρίση στη χώρα αποκάλυψε και την αδυναμία του οικοδομήματος της ευρωζώνης, ότι ο πυρήνας της κρίσης εξετάστηκε πολύ επιφανειακά και ότι "τα βιβλία της ιστορίας θα γράφουν ότι η κρίση άρχισε από την Ελλάδα, αλλά ότι η Αθήνα δεν είναι το κέντρο της κρίσης".
Ερωτηθείς πότε είδε για πρώτη φορά "το χάος και αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό έγινε τον Φεβρουάριο του 2010 με τον ίδιο να συνειδητοποιεί πως "εάν δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε στις αγορές ότι η Ε.Ε. προστατεύει τη χώρα μας από τη μαζική κερδοσκοπία, θα καταστραφούμε, και αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο που θα πλήξει και άλλες χώρες".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ήδη γνώριζε πως η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και της ελλιπούς ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ότι το σύνθημα του προεκλογικού αγώνα του 2009 ήταν "ή, αλλαγή πορείας, ή, βύθιση" επισήμανε ότι το 2009 "δεν μας ήταν απολύτως σαφές πόσο υψηλό ήταν το έλλειμμα στην πραγματικότητα" και πρόσθεσε πως "δυστυχώς οι αγορές δεν μας έδωσαν χρόνο, ώστε να υλοποιήσουμε τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις".
Ο κ. Παπανδρέου παρομοίασε τις αγορές με "αγέλη άγριων ζώων που κινούνται ανεξέλεγκτα όταν βρίσκονται σε κατάσταση πανικού" και τις οποίες "αν δεν καταφέρεις να καθησυχάσεις θα σε ποδοπατήσουν και θα σε σκοτώσουν".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε με την ερώτηση - τοποθέτηση του αυστριακού δημοσιογράφου "αν αναλαμβάνετε την ευθύνη για την απάτη της παραποίησης των ελληνικών οικονομικών στοιχείων εκ μέρους της Αθήνας ήδη κατά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη" λέγοντας ότι "όταν γίναμε μέλος της ευρωζώνης το 2001, η δημοσιονομική μας κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από ορισμένων άλλων κρατών-μελών. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερο του 3%, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλοί. Τα προβλήματά μας εντοπίζονταν αλλού: η οικονομία μας δεν ήταν ανταγωνιστική και δεν φροντίσαμε να επενδύσουμε σε ανταγωνιστικούς τομείς. Αντ΄ αυτού, διατηρήσαμε, τεχνηέντως, μη ανταγωνιστικούς τομείς, όπως το δημόσιο τομέα που διογκώθηκε χωρίς να υπάρχει λόγος".
Ερωτηθείς πως προέκυψε η έκρηξη του ελλείμματος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση έκανε την Ε.Ε. να πιστέψει ότι το έλλειμμα ήταν 6%, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 12% και ένα χρόνο αργότερα 15,9%. Μόνο τότε εφαρμόστηκαν τα ίδια κριτήρια με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ".
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρει σε αυτό το σημείο μέρος της ευθύνης. Η συντηρητική κυβέρνηση ψήφισε το 2004 ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι δαπάνες εγγράφονται στον προϋπολογισμό το έτος κατά το οποίο γίνεται μια αγορά και όχι το έτος που πραγματοποιείται η παράδοση του υλικού. Αυτό ήταν καθοριστικής σημασίας για τις υψηλές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας. Αν, για παράδειγμα, αγοράστηκαν όπλα το 2002 και παραδόθηκαν το 2008, η αγορά αυτή επιβάρυνε εκ των υστέρων τον προϋπολογισμό του 2002", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ρώτησε την Κομισιόν γιατί αποδέχεται κάτι τέτοιο που αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων και πρόσθεσε ότι δεν πήρε απάντηση.
Απαντώντας στην ερώτηση "τί άλλο πήγε στραβά;", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δόθηκαν πολλά χρήματα στη γεωργία, χωρίς όμως να εκσυγχρονιστεί, με αποτέλεσμα "οι αγρότες μας να παράγουν επιδοτούμενα προϊόντα, που μετά έπρεπε να καταστραφούν".
Ερωτηθείς αν ως πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε καθόλου ελευθερία κινήσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: "Όχι. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα στην Ελλάδα, βεβαίως. Όμως το εκάστοτε πλαίσιο το είχα διαπραγματευτεί προηγουμένως με τους Ευρωπαίους εταίρους".
Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, σε προσωπικό επίπεδο, ήταν πολύ ανοιχτός, τόσο απέναντι στην Γερμανίδα καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ, όσο και στον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι χαρακτήρισε στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σαρκοζί "ριψοκίνδυνο παιχνίδι πόκας" το αρχικό -"σαφές" όπως είπε- μήνυμά τους "εσείς οι Έλληνες θα πρέπει να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας, να ψηφίσετε το πακέτο λιτότητας και να εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις. Τότε οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν θετικά".
Ερωτηθείς αν είχε κάτι να αντιπροτείνει, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η Ευρώπη θα έπρεπε από την αρχή να βάλει το όπλο πάνω στο τραπέζι και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έπρεπε να καταστήσουν σαφές ότι η Ελλάδα και κάθε μέλος της ευρωζώνης, θα προστατευτεί, σε κάθε περίπτωση, από τη χρεοκοπία, με οποιοδήποτε κόστος".
"Η Ευρώπη έπρεπε να μας προστατεύσει καλύτερα, προς το συμφέρον και των άλλων κρατών", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Σχετικά με την εξέλιξη της συνεργασίας του με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αισθανόμενος συνεχώς την πίεση των αγορών που έπρεπε να αντιμετωπίσει και μη γνωρίζοντας στην αρχή της κρίσης πολλά για τα CDS και τους οίκους αξιολόγησης "συμβουλευόμουν πολλούς ειδικούς ανά τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό εμβάθυνα στο πρόβλημα. Αυτήν την τεχνογνωσία προσπάθησα να μεταφέρω στους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην Ευρώπη, κάτι που, ωστόσο, δεν λειτούργησε".
Κληθείς να διευκρινίσει αν υπονοεί πως η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος δεν τον άκουγαν, είπε ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο, "απλά είχαν άλλες απόψεις".
"Η Μέρκελ, για παράδειγμα, υπόκειται σε πιέσεις στη χώρα της. Ήταν από καιρό πεπεισμένη ότι πρόκειται για ελληνικό, ιρλανδικό ή πορτογαλικό πρόβλημα. Αυτό δεν συνετέλεσε απαραίτητα στην εξεύρεση λύσης", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου ο οποίος στη συνέχεια όταν ερωτήθη "πού έγιναν τα σοβαρότερα λάθη, στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο;", είπε "είναι εύκολο να δείξουμε κάποιον με το δάχτυλο. Όλοι κάναμε λάθη".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσδιόρισε ως "καθοριστική στιγμή" την απόφαση των Μέρκελ, Σαρκοζί στην Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με την οποία "οι ιδιώτες που έχουν δανείσει χρήματα σε ένα κράτος, θα συμμετέχουν στις απώλειες".
Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι αυτή η απόφαση προκάλεσε "οριστικά πανικό" στις αγορές, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα και την κρίση να λαμβάνει εκ νέου δραματικές διαστάσεις.
"Είχα προσπαθήσει να εξηγήσω στην 'Ανγκελα Μέρκελ ότι αυτή η απόφαση θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει για τα επόμενα δέκα χρόνια να χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Μάταια", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η ανακοίνωση της πρόθεσής του στις 31 Οκτωβρίου για διενέργεια δημοψηφίσματος για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, πρόθεση με την οποία, όπως είπε ο δημοσιογράφος έγινε "εν μια νυκτί μισητός σε όλη την Ευρώπη" ήταν κίνηση πανικού, ο κ. Παπανδρέου απάντησε "κάθε άλλο. Η συζήτηση για ενδεχόμενο δημοψήφισμα γινόταν ήδη από τον Ιούνιο".
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση περί αυτής της πρόθεσης της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο Σαρκοζί το ήξερε ήδη από καιρό ότι σκεφτόμουν το δημοψήφισμα. Είναι αλήθεια ότι εκείνη την ημέρα δεν ενημέρωσα αυτόν και την Μέρκελ".
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "εκ των υστέρων φάνηκε ότι ήταν μια συνετή απόφαση. Οδήγησε στη συνεργασία των κομμάτων στην Ελλάδα, κάτι που δεν συνέβαινε πιο πριν".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε" τους Έλληνες, που, υπό το κράτος πανικού, έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, ενώ σε ότι αφορά τον ίδιο, είπε ότι όλα του τα χρήματα είναι σε ελληνικές τράπεζες.
Στην επισήμανση ότι εάν και σοσιαλδημοκράτης δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους μικρομεσαίους από τα σκληρά μέτρα λιτότητας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως "αυτό είναι σωστό".
Στην ερώτηση των αυστριακών δημοσιογράφων εάν θεωρεί πως έχει αποτύχει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: " Όχι. Παρόλο που οι περικοπές ήταν σκληρές, προσπαθήσαμε να είναι κοινωνικά δίκαιες. Το πρόβλημα ήταν να μειώσουμε το έλλειμμα με αυτή την απίστευτη ταχύτητα. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι αυξήσεις στη φορολογία αποδίδουν με πολύ αργό ρυθμό, κυρίως όταν οι διεφθαρμένες και αδιαφανείς αρχές διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή. Φυσικά τα πακέτα λιτότητας ήταν ένα σκληρό χτύπημα για τους πολίτες. Όλα τα ΜΜΕ ήταν εναντίον μου, η αντιπολίτευση με χαρακτήρισε προδότη".
Ερωτηθείς αν αυτό το χρόνο έφθασε στα ψυχικά και σωματικά του όρια, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αφενός μεν τον βοήθησε η καλή του φυσική κατάσταση και ταυτόχρονα η αξιολόγηση του ρόλου του, στην οποία τον βοήθησαν τα βιώματά του δίπλα στον παππού του και τον πατέρα του, που διετέλεσαν πρωθυπουργοί, με αποτέλεσμα αφενός μεν ο ίδιος να έχει απομυθοποιήσει την εξουσία, αφετέρου δε, να έχει μάθει πως τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη.
"Ίσως γι' αυτό έχω μια πολύ φιλοσοφημένη θεώρηση της πολιτικής: Αγωνίζομαι μέχρι εκεί που μου επιτρέπεται", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ερωτηθείς αν θυσίασε την καριέρα του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η πολιτική είναι πιο περίπλοκη. Έκανα αυτό που έπρεπε, ακόμη και αν σημαίνει ότι δεν θα επανεκλεγώ. Ήταν τιμή για μένα να υπηρετήσω την πατρίδα μου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι χρεοκοπημένη σήμερα. Αυτό το αποτρέψαμε και γι' αυτό είμαι περήφανος".
Τέλος, στην ερώτηση "υπάρχει πιθανότητα επιστροφής σας;", ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Δεν το ξέρω".
EUNOS, 4/1/2012