Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Παπανδρέου: Aπόδειξη της ιστορικότητας, η υπογραφή των συμφωνιών

Για αφοπλισμό των αεροσκαφών που πετάνε πάνω από το Αιγαίο έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός. Καλή γειτονία σημαίνει υποβολή σχεδίων πτήσης από την τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Με τη φράση δεν πρόκειται για μια συνήθη επίσκεψη αλλά για μια ιστορική επίσκεψη, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί μετά την υπογραφή πολλών συμφωνιών από τις δύο αντιπροσωπείες.

Η επίσκεψη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ονομάστηκε ιστορική διότι υπάρχει βούληση από τους δύο πρωθυπουργούς να μείνει ιστορική και ανέφερε ως ένδειξη, ή και απόδειξη όπως είπε, της ιστορικότητας της επίσκεψης, την υπογραφή των πολλών συμφωνιών.

Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες και οι δύο πρωθυπουργοί είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν για να εμπεδωθεί η συνεργασία και να επιλυθούν πολλά προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να φτάσουμε στην ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι διαπίστωσε πως υπάρχει βούληση αλλά και θάρρος από την πλευρά της Τουρκίας η οποία δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες αλλά και να συζητήσει θέματα τα οποία παλαιότερα η γειτονική χώρα θεωρούσε λυμένα.

Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν και μόνο ότι συζητάει το Κυπριακό πρόβλημα και αναζητεί λύση, όταν παλαιότερα ο τότε πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είχε δηλώσει ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974, δείχνει το θάρρος του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κλίμα και το πνεύμα που υπήρξε στην περίοδο 1999-2004, όταν οι δύο λαοί συνεργάστηκαν στην περίοδο των καταστροφικών σεισμών όπου, όπως τόνισε, εκφράστηκε εκατέρωθεν μια άνευ προηγουμένου συμπαράσταση η οποία, όπως πρόσθεσε, είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η διπλωματία των πολιτών.

Παρά τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, έχουμε καθήκον να αναζητήσουμε δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών μέσω του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Στις επαφές που προηγήθηκαν, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αναζητήθηκαν νέοι τρόποι για την πιο αποτελεσματική προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και συμφωνήθηκαν πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επίσης συμφωνήθηκε η ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών σε διεθνές αλλά και περιφερειακό επίπεδο, ενώ ο πρωθυπουργός εξήρε την απόφαση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως τόνισε, φιλοδοξούμε να είναι το βασικό όχημα προώθησης της μεταξύ μας συνεννόησης στα θέματα χαμηλής πολιτικής, τα οποία όμως, όπως παρατήρησε, είναι μεγάλης σημασίας.

Τα θέματα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορούν στις διμερείς πολιτικές σχέσεις, στην προστασία του πολίτη, στην εκπαίδευση, στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες και τέλος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Συνεχείς συνεργασίες

Επίσης συμφωνήθηκε ότι δύο φορές το χρόνο θα υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και μία φορά σε επίπεδο πρωθυπουργών. Μέσα από τέτοιου είδους συνεργασία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μπορεί σύντομα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Και πρόσθεσε ότι οι πράξεις προσέγγισης, για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να υπερβαίνουν τα στερεότυπα του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συμβολή της τουρκικής πλευράς ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του ΟΗΕ, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με ορθή λύση του Κυπριακού θα υπάρξει καλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κοινό μέλλον, στη φιλία και τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες θα οδηγούν στη διευθέτηση κάθε προβλήματος με ειρηνικό και δίκαιο τρόπο, ενώ αναφέρθηκε και στην υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικά στοιχεία της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θαρραλέο, όπως το χαρακτήρισε, και καινοτόμο βήμα που έγινε σήμερα μπορεί να αποδώσει, διότι υπάρχει η βούληση για να εκπληρωθεί το όραμα των δύο λαών να ζήσουν ειρηνικά.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα θέματα που μας χώρισαν στο παρελθόν αλλά αυτά δεν θα μπορέσουμε να τα λύσουμε εάν δεν κατανοήσει η μία πλευρά την άποψη της άλλης, καθώς και ποιο είναι το κοινό συμφέρον και το κοινό μέλλον. Και ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του την ανάληψη πρωτοβουλιών σε δύο τομείς, εκ των οποίων ο πρώτος αφορά σε θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και η δεύτερη στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 τους οποίους διεκδικεί η Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά εξάλλου με το θέμα της βίζας, για την οποία υπάρχουν πολλά αιτήματα από την τουρκική πλευρά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία στην Ευρώπη από ελληνικής πλευράς για την βίζα Σένγκεν και επίσης η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορούν να πραγματοποιούνται μονοήμερες εκδρομές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, είτε από Τούρκους ή πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία. Οι μονοήμερες αυτές επισκέψεις θα γίνονται χωρίς βίζα.

Σε παρέμβαση του κ. Ερντογάν ο οποίος με δόση χιούμορ ζήτησε να γίνουν δύο ή τρεις ημέρες των εκδρομών χωρίς βίζα, ο κ. Παπανδρέου επιφυλάχθηκε λέγοντας ότι πρέπει να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι το σύστημα λειτουργεί και μετά μπορούμε να διεκδικήσουμε και τις δύο και τρεις ημέρες.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση και στο σκέλος της για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια ομοσπονδιακή λύση η οποία να μη χρειάζεται τις εγγυήσεις μας οι οποίες τελικά αντί να ενώσουν τις δύο ενότητες μάλλον τις διαίρεσαν.

Επίσης αναφερόμενος στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτήτων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις αρχές και τις εσωτερικές λειτουργίες κάθε θρησκείας. Και μιλώντας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές θέμα και το ίδιο ισχύει και για τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της δυτικής Θράκης. Και πρόσθεσε ότι για τους ορθόδοξους το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι μία ακόμη ενορία αλλά το κέντρο της ορθοδοξίας. Και πρόσθεσε πως είναι προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας να αναδείξει τις ελευθερίες που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και πρόσθεσε πως ήταν πάντα μπροστά όταν υπήρχαν κάποιες αδικίες, υποσχόμενος πως το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει σε κάθε περίπτωση που θίγονται δικαιώματα μειονοτήτων.

Για το Αιγαίο

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει το παράδοξο να συζητάμε μονοήμερες εκδρομές προς τα ελληνικά νησιά αλλά όποιος πάει σε αυτά τα νησιά το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Το πρώτο, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι το μέλλον και το δεύτερο το παρελθόν και γι' αυτό πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να πάμε στο μέλλον.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει φόβος εκατέρωθεν, ο οποίος στην Ελλάδα δικαιολογείται λόγω των πολλών νησιών και της εμπειρίας της Κύπρου. Αλλά και από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσε να επιτεθεί η Ελλάδα. Μπορούμε υπογράμμισε ο πρωθυπουργός να φύγουμε από αυτό με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας.

Σχετικά με την συμπεριφορά των τουρκικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κανόνες καλής γειτονίας επιβάλλουν πως όταν κάποιος θέλει να μπει στο σπίτι του γείτονα προηγουμένως χτυπάει την πόρτα. Και η πόρτα εν προκειμένω είναι τα σχέδια πτήσης που πρέπει να υποβάλλουν στην Ελλάδα τα τουρκικά αεροσκάφη. Αν αυτό γίνει, πρόσθεσε, δεν θα υπάρχει ούτε αναχαίτιση από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου για το πως θα χαρακτήριζε τον τουρκικό λαό απάντησε ότι γνωρίζει τον τουρκικό λαό και εκείνος γνωρίζει ότι οι δικές του προθέσεις είναι πάντα εκείνες της φιλίας και της συνεργασίας. Ο τουρκικός λαός, πρόσθεσε, είναι ένας περήφανος, εργατικός, φιλόξενος λαός, ένας υπέροχος λαός στον οποίο έστειλε μήνυμα ότι θα είναι πάντα προσηλωμένος στη συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Θα δίνω πάντα τη μάχη, πρόσθεσε, για να πηγαίνουν μπροστά οι δύο λαοί και με τον κ. Ερντογάν θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να λύσουμε τα δύσκολα προβλήματα και οι δύο λαοί να γίνουν ξανά σύμβολα ειρήνης και καλής γειτονίας.

Επίσης ο πρωθυπουργός εξήρε το θετικό πνεύμα, όπως είπε, που διαπίστωσε σε όσα είπε ο κ. Ερντογάν για το Πατριαρχείο και τους Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα, τους Ρωμιούς όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, οι οποίοι είναι ελεύθεροι πλέον να επιστρέψουν στην Τουρκία και να αναλάβουν όποια δραστηριότητα επιθυμούν.

Αν είμαστε αποφασιστικοί, δεν υπάρχουν προβλήματα

«Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αν όμως είμαστε αποφασιστικοί, τότε δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν νωρίτερα ανοίγοντας τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

«Εξάλλου», προσέθεσε, «εμείς είμαστε πολιτικοί και γνωρίζουμε επίσης πως στην οικονομία και την πολιτική υπάρχουν ρίσκα. Και στη ζωή, όμως, υπάρχουν ρίσκα, τα ξεπερνούμε, όμως, με την αποφασιστικότητά μας».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι δύο κυβερνήσεις πραγματοποιούν σήμερα «ένα πολύ σοβαρό βήμα», καθώς «υπογράφονται 21 + 1 συμφωνίες σε μια ευρεία θεματολογία» και τόνισε πως με ιδιαίτερη συγκίνηση οι δύο ηγέτες απευθύνουν ένα «μήνυμα μεστό νοήματος».

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν τέλος αναφέρθηκε ενδεικτικά στη θεματολογία της διμερούς συνεργασίας, παραπέμποντας στους «τομείς της ενέργειας, μεταφορών, οικονομίας, πολιτισμού, γεωργίας, εκπαίδευσης, άμυνας και τρομοκρατίας».

Θα αλλάξει η οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον

Αφοπλισμό των αεροσκαφών που υπερίπτανται του Αιγαίου, αμοιβαιότητα στο άνοιγμα των τουρκικών και κυπριακών αεροδρομίων και λιμανιών στα κυπριακά και τουρκικά αντιστοίχως σκάφη, διαβεβαίωση - υπό όρους - ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Χάλκης και ότι θα επιστραφεί το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, αμοιβαιότητα στην επικύρωση των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης με υπόδειξη προς την αντιπολίτευση «να συνεργαστεί με την κυβέρνηση», διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο θα συνεχιστούν από το σημείο που βρίσκονταν επί Ταλάτ, ήταν μερικά από τα κύρια σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι:

- το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας «θα αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Οι ευτυχισμένες στιγμές που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάτοικοι των ελληνικών και τουρκικών πόλεων θα έρθουν και πάλι». Για να προσεγγιστεί όμως αυτός ο στόχος «η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Απαιτούμε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε πράξεις, διότι η συνέργεια έχει μεγάλη σημασία».

- Για το θέμα της βίζας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να επιφυλάξει για τη χώρα του την ειδική μεταχείριση που προέβλεψε για τη Σερβία.

- Για το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και να ανεφοδιάζεται η Ιταλία μέσω της Ελλάδας

- Για το θέμα της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε πως «σε αυτή τη δυσχερή περίοδο, η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας» παρατήρησε δε ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος».

- Για το Κυπριακό, ο κ.Ερντογάν σημείωσε καταρχάς πως «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ», πρότεινε την ταυτόχρονη συνεισφορά των Εγγυητριών Δυνάμεων, εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ και σημείωσε πως «ως το τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα». Ως προς την παρουσία του «κατοχικού στρατού», ο κ.Ερντογάν ανέτρεξε στο σχέδιο Ανάν για να θυμίσει, ότι αν είχε γίνει δεκτό «σήμερα θα βρίσκονταν στο νησί 650 Τούρκοι στρατιώτες», ενώ επίσης ανέφερε ότι στο Μπύργκενστοκ «από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναβληθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν όμως, στον οποίο είχα δεσμευτεί ότι αν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα με έβρισκε ένα βήμα πιο μπροστά απ΄αυτόν, απάντησε στον Τ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η διαδικασία».

- Για το Αιγαίο, ο κ.Ερντογάν τόνισε πως «μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης κι εμείς θα το καταφέρουμε», ενώ ζήτησε τον αφοπλισμό των αεροπλάνων που υπερίπτανται του Αιγαίου, ακόμη και στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων - οι οποίες πάντως πρέπει να περιοριστούν.

- Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός ευσχήμως συσχέτισε την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας στους υποψήφιους Πατριάρχες με την επικύρωση από την ελληνική πολιτεία των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, σημειώνοντας πάντως πως κατά τους αρμόδιους υπουργούς «τελικά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». Επίσης, ο κ. Ερντογάν συνδύασε επί του θέματος και το αίτημα για την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ στην Αθήνα.

- Για το θέμα του «casus belli» ο κ. Ερντογάν παρατήρησε πως «πρέπει να αναλογιστείτε γιατί η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το casus belli» και επεσήμανε πως «αυτά τα πράγματα δεν αίρονται μονομερώς» παραπέμποντας α) στις διερευνητικές συνομιλίες και β) στην πρότασή του για αφοπλισμό των στρατιωτικών αεροπλάνων.

- Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης τέλος, ο κ. Ερντογάν επέλεξε να δηλώσει ότι οι λύσεις δεν επιβάλλονται από τρίτους, παρά διαμορφώνονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Mπαμπατζάν: Ξεκινάει μια καινούργια εποχή

Ξεκινάει μια καινούργια εποχή με τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, του οποίου η λειτουργία θεσμοθετείται σε ετήσια βάση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Α. Μπαμπατζάν, ο οποίος τοποθέτησε την επαναπροσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας και την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στο 1999.

Πρόσθεσε δε ότι με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου, αναθερμάνθηκαν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών.

Δίνοντας το εύρος της οικονομικής συνεργασίας, κατά την ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Μπαμπατζάν, είπε ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, ανήλθαν το 2008 στα 3,5 δισ. δολάρια, σήμερα δραστηριοποιούνται στην Τουρκία πάνω από 400 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ οι άμεσες επενδύσεις φτάνουν τα 6 δισ. δολάρια.

Αναφέρθηκε στον κοινό σχεδιασμό που γίνεται στον τομέα του τουρισμού και έφερε το παράδειγμα του κοινού πρότζεκτ που υπάρχει για το Ομάν,τονίζοντας ότι οι δυνατότητες μπορούν να διευρυνθούν, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να δημιουργήσουν μια «περιφερειακή οικονομία», με δράσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς και όχι ανταγωνιστικές, στις οποίες θα συμβάλει μια πιό ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων των δύο μερών.

Δεν θέλουμε να συγκρουόμεθα, να είμαστε στην ίδια πλευρά και να λύνουμε τα προβλήματα μαζί, είπε ο κ. Μπαμπατζάν,τονίζοντας ότι «και το Κυπριακό και το Αιγαίο μ' αυτό τον τρόπο μπορούν να επιλυθούν. Χρειάζεται πολιτική βούληση και θετικό κλίμα».

Οπως και ο προηγούμενος ομιλητής Θ. Πάγκαλος έτσι και ο κ.Μπαμπατζάν αναφέρθηκε στο θέμα των αμυντικών δαπανών, λέγοντας ότι «είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και για τις δύο χώρες».

«Οσο πιό θετικό είναι το κλίμα, τόσο πιό εύκολα θα μειωθούν. Εμείς θα προσπαθήσουμε ως τουρκική κυβέρνηση και είμαι σίγουρος και η ελληνική κυβέρνηση, γιατί το βλέπω από το 1999 καθώς και με τη μεγαλύτερη αναθέρμανση των σχέσεων, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο κ Παπανδρέου».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, είπε ότι είναι καθοριστικά «το πολιτικό κλίμα, η μακροοικονομική ισορροπία και η επενδυτική ατμόσφαιρα» και έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησής του,που έχει πετύχει να μειώσει τη γραφειοκρατία για τη σύσταση επιχειρήσεων.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ήταν η προσέλκυση επενδύσεων 83 δισ. δολαρίων τα τελευταία επτά χρόνια, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εμπειρία αυτή είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα και είναι κάτι που συζήτησε το πρωί με την υπουργό Οικονομίας και τον υπουργό Οικονομικών.

Καταλήγοντας, μίλησε για «μεγάλο βήμα» που έγινε με την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία και συμπλήρωσε ότι έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, όπως να ενισχύσουμε την πολιτική σταθερότητα, να εξασφαλίσουμε περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ 100,3, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου