Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αρχισε η επιχείρηση «ελεύθερες παραλίες». Πέφτουν τα εμπόδια σε Ελληνικό και Αλιμο

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας, Νικολέττα Μουτούση
  • ΤΑ ΝΕΑ, Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010
  • Μπλόκο στα... μπλόκα που έχουν τοποθετηθεί στις παραλίες της Αττικής βάζει η κυβέρνηση. Από χθες άρχισε η απομάκρυνση όλων των συρματοπλεγμάτων και των εμποδίων που βρίσκονται σε μήκος 2 χιλιομέτρων στο μέτωπο των Δήμων Ελληνικού και Αλίμου.
Φωτογραφία
Η επιχείρηση «ελεύθερες παραλίες» άρχισε με την κατεδάφιση του αυθαίρετου κτιρίου στην παραλία Αλίμου, όπου στεγαζόταν το πρώην νυχτερινό κέντρο «Φαντασία» και η οποία έγινε χθες παρουσία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Τη δημιουργία τριών ελεύθερων παραλιών ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. «Οι εργασίες συμπεριλαμβάνουν την αφαίρεση όλων των εμποδίων: κάγκελα, συρματοπλέγματα και τσιμεντένιοι όγκοι που στην παραλία μπαίνουν στη θάλασσα», επισήμανε και προανήγγειλε την ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος της Βάσως Παπανδρέου του 2004, με το οποίο καθορίζονται όλες οι χρήσεις γης στο παραλιακό μέτωπο.
  • «Ξεκινήσαμε να ανοίγουμε τις παραλίες στο κοινό», λέει στα «ΝΕΑ» ο περιφερειάρχης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι «να μπορεί ο πολίτης να φθάνει ελεύθερα σε όποια παραλία θέλει». Πρώτο βήμα είναι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να φύγουν όλες οι τσιμεντένιες εγκαταστάσεις και οι φράχτες, ακόμη και αυτοί που έχουν τοποθετηθεί για να οριοθετούνται σύλλογοι και ναυταθλητικοί όμιλοι. «Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τον πολίτη που θέλει να πάει να κάνει μπάνιο», λέει ο κ. Λιακόπουλος.
Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν ήπιες αναπλάσεις με τη δημιουργία διαδρομών πεζοπορίας κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, αλλά και ποδηλατοδρόμων στο πάνω μέρος του δρόμου. Παράλληλα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, προωθείται και η ελεύθερη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. «Οταν ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό, οι πολίτες θα μπορούν να συνδυάζουν τον περίπατο με την άθληση και το μπάνιο», επισημαίνει ο κ. Λιακόπουλος. Προσθέτει πως σταδιακά θα εξεταστούν και όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αφορούν την παραχώρηση σε ιδιώτες εκτάσεων στην παραλία.

Νοικιασμένη για 15 χρόνια

Μία από αυτές βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αλίμου, όπου η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (πρώην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων) έχει νοικιάσει την πλαζ για 15 χρόνια σε ιδιώτη. «Το μόνο που έχουμε πετύχει είναι να υπάρχει ελεύθερη είσοδος για τους δημότες», λέει ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός.
«Το θέμα πρέπει να λυθεί πλέον νομικά. Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω», υπογραμμίζει ο κ. Ορφανός και επισημαίνει πως στο παραλιακό μέτωπο εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς- από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου μέχρι την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και τα Ολυμπιακά Ακίνητα. «Πρέπει να περάσουν είτε στους δήμους τώρα με τον “Καλλικράτη” ή να γίνει ενιαίος φορέας διαχείρισης», εξηγεί.
  • Σύμφωνα εξάλλου με το ΤΕΕ, στον καθορισμό του αιγιαλού και των χρήσεων που αναπτύσσονται σε αυτόν εμπλέκονται 24 φορείς του Δημοσίου και συγκεκριμένα 11 υπουργεία, 7 δημόσιες υπηρεσίες και 6 εταιρείες.
  • «Εχουν γίνει δύο συμβάσεις με ιδιώτες που έληξαν το 1994, αλλά με διάφορες παρατάσεις εξακολουθούν να ισχύουν», λέει και ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, και αναφέρει πως στην περιοχή λειτουργούν αυθαίρετα νυχτερινά κέντρα, καθώς και πίστα καρτ.
«Οι συμβάσεις αυτές κρίθηκαν μάλιστα παράνομες από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το 2008, αλλά δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία έξωσης από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, που είναι ιδιοκτήτης της έκτασης», υποστηρίζει.

Σφραγισμένο επτά φορές

Χαρακτηριστικό είναι πως ένα από τα νυχτερινά κέντρα ο δήμος το έχει σφραγίσει 7 φορές. «Το πρωί το σφραγίζουμε, το βράδυ δουλεύει κανονικά. Πηγαίνει η Αστυνομία, γίνεται μήνυση για λειτουργία χωρίς άδεια και υπάρχει ένας “αυτοφωράκιας”γιατί το αδίκημα αυτό συνεπάγεται αυτόφωρη διαδικασία- που δεν είναι ο ιδιοκτήτης, αλλά εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της επιχείρησης, ο οποίος συλλαμβάνεται» περιγράφει ο κ. Κορτζίδης, διευκρινίζοντας πως το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται κάθε μέρα. Η επίλυση του προβλήματος με τις παράνομες συμβάσεις προσκρούει μάλιστα και στο γεγονός πως δεν έχει ακόμη οριστεί νέα διοίκηση στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά. «Πήγαμε στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, αλλά είπε να περιμένουμε τη νέα διοίκηση. Η παλιά είναι στο ψυγείο», λέει ο δήμαρχος Ελληνικού. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η χρήση του υπόλοιπου μετώπου της παραλίας Ελληνικού, που ανήκει στα Ολυμπιακά Ακίνητα. Πρόκειται για μία περιοχή μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων και συνολικής έκτασης 420 στρεμμάτων.


Φωτογραφία

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ της κυβέρνησης να αποδώσει όλες τις παραλίες ανοιχτές στους κατοίκους της Αττικής κατέστησε σαφή ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την επιχείρηση κατεδάφισης της «Φαντασίας» στον Αλιμο. «Σήμερα κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Κατεδαφίζουμε κτίριο-σύμβολο της στρεβλής ανάπτυξης της πόλης μας και της καταπάτησης των παραλιών μας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε: «Τα δημόσια αγαθά αποδίδονται στους πολίτες. Προωθούμε έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Απαντάμε σε παρανομίες, αυθαιρεσίες και ιδιοποιήσεις. Δημιουργούμε ζώνες αναψυχής, με την οικολογική τους αποκατάσταση και την ανάδειξη του φυσικού τοπίου. Θέλουμε κάθε οικογένεια να μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου