Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας – Τουρκίας για τουρισμό, πολιτισμό, κλίμα

Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό υπέγραψε την Παρασκευή 14 Μαΐου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος με τον Τούρκο ομόλογό του Ertugrul Gunay, στο πλαίσιο της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία των Πρωθυπουργών Ελλάδος Τουρκίας.

Η Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Την προώθηση κοινών (ελληνοτουρκικών) ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες, κυρίως προς την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου κοινό ταξίδι Κινέζων αξιωματούχων από τον χώρο του τουρισμού προς Ελλάδα και Τουρκία.

- Τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού κυρίως μέσω των πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. Δρόμου του Κρασιού, Δρόμοι της Ελιάς κ.α..)

- Τη διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

- Ενδυνάμωση της ήδη καλής συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (HATTA), με τον Οργανισμό Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB).

H Κοινή Διακήρυξη για τον Πολιτισμό που υπέγραψαν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Ertugrul Gunay προβλέπει μεταξύ άλλων:

Στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα δυο υπουργεία:

- Θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρίες σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, κυρίως δε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που επηρεάζεται από μεγάλα δημόσια έργα.

- Θα συνεργαστούν για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων.

- Θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών και θα γίνει ανταλλαγή επισκέψεων αρχαιολόγων από τις δυο χώρες.

- Θα οργανώσουν κοινές διασκέψεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της παγκόσμιας κοινότητας.

Στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού τα δυο υπουργεία:

- Θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία διοργάνωση κινηματογραφικών εβδομάδων αφιερωμένων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

- Θα ενθαρρύνουν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ θεατρικών οργανισμών και την συμμετοχή τους σε φεστιβάλ των δυο χωρών. Θα προωθηθεί η ανταλλαγή μιας θεατρικής παράστασης κάθε δυο χρόνια. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα ληφθεί για τον χορό.

- Θα προωθηθεί η συνεργασία διευθυντών ορχήστρας κάθε χώρας, με μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες της άλλης χώρας.

- Θα προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία των κρατικών οργανισμών βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών και θα γίνουν κοινές συσκέψεις και συνεδρίες για την προσέγγιση των μεταφράσεων.

- Θα προωθηθεί η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών.

Επίσης, σειρά συμφωνιών που αφορούν σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, δασοπροστασίας, αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων και διαχείρισης υδατικών πόρων υπέγραψαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Βεϊσέλ Έρογλου, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χώρων, Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα δύο μέρη

- αποφάσισαν να θεσπίσουν και να θέσουν σε λειτουργία σύστημα μόνιμης συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Έβρου με στόχο τη βελτίωση του επίπεδου διαβίωσης των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών, τη σώφρονα χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού λαού

- θα εξετάσουν την εκπόνηση και υλοποίηση μέτρων διαχείρισης των υδατικών πόρων, από τα οποία θα επωφελούνται και οι δύο χώρες κατά τρόπο ώστε η κάθε χώρα να περιορίζει τη ρύπανση και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες ποιοτικού ύδατος για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών και τις οικολογικές ανάγκες του ποταμού Έβρου

- θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος των πλημμυρών στη λεκάνη του Έβρου, καλώντας όλες τις χώρες της εν λόγω λεκάνης να συμμετέχουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης

- θα εργαστούν στην κατεύθυνση κοινά συμφωνημένων τεχνικών διαχείρισης για τη διατήρηση του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής του Έβρου

- αποφάσισαν τη δημιουργία, εντός δύο μηνών από την υπογραφή της Κοινής Ανακοίνωσης, μιας Κοινής Επιτροπής για ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών με στόχο την εκπόνηση - αν αυτό καταστεί δυνατό - ενός ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου για τον Έβρο, εξασφαλίζοντας τον συντονισμό των διαφορετικών σχεδίων και μέτρων

- θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας και θα εργαστούν από κοινού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των επιπτώσεών της.

Ειδικότερα, στον τομέα της δασοπροστασίας, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε διαδικτυακό σύστημα πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές, στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και των υποβαθμισμένων δασικών περιοχών, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης, κλπ. Κοινή Επιτροπή για την υλοποίηση της συνεργασίας θα δημιουργηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου