Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Μας πήραν τα... μέτρα για 110 δισ. ευρώ

  • Στις 7 Μαΐου «κλειδώνει» η στήριξη σε έκτακτη σύνοδο κορυφής
  • Πριν την 19η Μαΐου οι πρώτες εκταμιεύσεις

Σε 110 δισ. ευρώ για τρία χρόνια ανέρχεται το ύψος των δανείων που θα παράσχουν προς την Ελλάδα, Ε.Ε. και ΔΝΤ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι τα μέλη της Ευρωζώνης αποφάσισαν ομόφωνα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Το επιτόκιο των δανείων θα ανέρχεται σε 5%, ενώ ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων άφησαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ και του Eurogroup.


Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, "τα 110 δισ. ευρώ είναι για τρία χρόνια και το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα". Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 80 δισ. ευρώ θα διατεθούν από την Ευρωζώνη, ενώ 30 δισ. ευρώ θα δοθούν το 2010. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι πρώτες καταβολές θα ξεκινήσουν πριν τις 19 Μαΐου. Προανήγγειλε δε ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 7/5.

Ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε πως το 2012 οι αγορές θα επιστρέψουν στην κανονική τους λειτουργία και η Ελλάδα θα μπορεί να απευθυνθεί ξανά σε αυτές. Χαρακτήρισε δε, φιλόδοξο το πρόγραμμα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο όπως είπε είναι απολύτως απαραίτητο για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ χαρακτήρισε και αυτός "φιλόδοξο" το πρόγραμμα και εκτίμησε ότι επαρκούν οι μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. "Η ΕΚΤ θεωρεί σημαντικό οι ελληνικές αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.", πρόσθεσε ωστόσο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν χαρακτήρισε τη σημερινή "σημαντική μέρα για το μέλλον της Ελλάδας και την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης". "Χθες καταλήξαμε σε συμφωνία Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ελλάδα στο κοινό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών και είμαι ευγνώμων που το Eurogroup αποφάσισε να υποστηρίξει το πρόγραμμα. Τα βήματα που έχουν γίνει, αν και δύσκολα είναι απαραίτητα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και για να θέσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες", δήλωσε.

Ο Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, σημειώνοντας "αντιλαμβάνομαι πως το πρόγραμμα απαιτεί μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων και δεν θα επιστρέψει την οικονομία σε θετικό έδαφος σε μια νύχτα, θα χρειαστεί πολυετής προσπάθεια για τη μείωση του χρέους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Εάν υλοποηθεί αποτελεσματικά και είμαι βέβαιος θα δημιουργήσει μια πιο δυναμική οικονομία στην Ελλάδα".

Ξεχωριστή χαρακτήρισε την περίπτωση της Ελλάδας ο Όλι Ρεν, που τόνισε: "με όλο το σεβασμό στη δουλειά του κ. Παπακωνσταντίνου η περίπτωση της Ελλάδας δεν συγκρίνεται με άλλες χώρες", Επισήμανε ότι όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα μετάσχουν στο μηχανισμό και ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες για τους φορολογούμενους των κρατών που μετέχουν σε αυτόν.

"Παρά τις προσπάθειες που κάνουμε για την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων αναγνωρίζουμε πως είναι δύσκολο πρόγραμμα για τους Έλληνες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας και αυτός σημαντική αλλά δύσκολη τη σημερινή ημέρα. Τόνισε, όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπό κηδεμονία. "Τους τελευταίους μήνες δείξαμε την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει. Στους πρώτους μήνες του έτους μειώσαμε το έλλειμμα κατά 40% έναντι 30% που προέβλεπε το ΠΣΑ, προχωρήσαμε σε δραστικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και τις συντάξεις. Είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι απαραίτητο".

Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά και τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. "Αν όμως δείτε τις δημοσκοπήσεις θα δείτε πως υπάρχει μια σαφής αίσθηση για ανάγκη αλλαγών. Ο κόσμος υποστηρίζει τις προσπάθειές μας υπό την προϋπόθεση πως αυτές οι θυσίες δεν είναι άσκοπες και πως θα υπάρχει καταμερισμός των βαρών, ώστε κανείς να μη συμβάλει με περισσότερο από τις δυνάμεις του. Δεν έχουμε κανένα δισταγμό πως το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο και θα έχουμε την υποστήριξη του κόσμου.", δήλωσε.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι σημείωσε: "Καλωσορίζω τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης... Είμαι βέβαιος ότι αυτό το συνετό και φιλόδοξο πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της και την ανταγωνιστικότητά της. Μετά τη σημερινή απόφαση πρέπει να λάβουν χώρα μια σειρά κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Θα συγκαλέσω τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης σε συνάντηση το απόγευμα της 7ης Μαΐου προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να καταλήξουμε στα πρώτα συμπεράσματα για αυτή την κρίση για τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου