Ακολουθούμε την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, βρήκαμε προβλήματα και αναζητούμε λύσεις. Ο, τι κι αν περάσαμε πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με ένα κοινό όραμα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στα τελευταία 7,5 χρόνια που ηγείται της τουρκικής κυβέρνησης. Το Αιγαίο πρέπει να περάσει στην ιστορία ως θάλασσα ειρήνης, τόνισε στην καταληκτική ομιλία του, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ.
Έδωσε μάλιστα μερικούς αριθμούς που δείχνουν την προσέγγιση των τελευταίων ετών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές, από 900 εκατομμύρια δολάρια το 2002, ανήλθαν σε 3,6 δισ. το 2008, ενώ η κάμψη που σημειώθηκε το 2009, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, δείχνει να υποχωρεί με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2010. Αναφερόμενος στις σημερινές κατ' ιδίαν συναντήσεις τούρκων και ελλήνων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο του φόρουμ, είπε ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις κατασκευές, τον τουρισμό και τα τρόφιμα και χαρακτήρισε νέα αφετηρία τη σημερινή επίσκεψή του, κατά την οποία συνοδεύεται από 10 υπουργούς και περισσότερους από 100 επιχειρηματίες.
Μιλώντας για την οικονομική κρίση που πέρασε η Τουρκία το 2001, «την πιό βαθιά της ιστορίας της», όπως είπε, ανέφερε ότι προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις, κάναμε διάλογο με τον λαό αλλά όχι λαϊκισμό, δεν χαλαρώσαμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και ο λαός μας εξέλεξε τρεις φορές και μας έδωσε ένα δημοψήφισμα. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της και η Τουρκία στο όνομα της περιφερειακής σταθερότητας θα στηρίξει και θα βοηθήσει τις προσπάθειές της. Σε καιρούς κρίσης, χρειάζεται αλληλεγγύη, τόνισε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας.
Ζήτησε προσωπικά τη βοήθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, προκειμένου να αρθούν τα «γραφειοκρατικά εμπόδια» και να ανοίξει υποκαταστήματα η μεγάλη τουρκική τράπεζα Ζιράατ, λέγοντας ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δίνοντας κίνητρα. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα συνέρχεται μια φορά τον χρόνο, υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών και δύο φορές τον χρόνο με τους υπουργούς κάθε εμπλεκόμενου υπουργείου, θα βοηθήσει να λυθούν προβλήματα και να δημιουργηθούν πεδία συνεργασίας. Στόχος του επιχειρηματικού κόσμου, είπε ο κ Ερντογάν, είναι να υπάρξουν επενδύσεις - σημείωσε μάλιστα ότι από τουρκικής πλευράς οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, ενώ οι ελληνικές στην Τουρκία ξεπερνούν τα 6 δισ. - και να γίνουν συμπράξεις με πεδίο δράσης τρίτες αγορές, όπως τα Βαλκάνια, η Α. Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα. Στις κατασκευές είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη μετά την Κίνα, ελάτε να συμπράξουμε, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι κατά τα 7,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, έχει έρθει στην Ελλάδα επτά φορές.
Σάββατο 15 Μαΐου 2010
Ερντογάν: Σε καιρούς κρίσης, χρειάζεται αλληλεγγύη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου