Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Λάδι στη φωτιά, με εξεταστική

  • ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2004-2009, ΩΣΤΕ «ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ»

Η διαχείριση του πολιτικού κόστους της επόμενης μέρας απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία, θέλοντας να απαντήσει στην απαίτηση των πολιτών «να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την κατάσταση της οικονομίας», στρέφει προς τα εκεί το ενδιαφέρον της.

«Ο λαός  δεν αντέχει την ατιμωρησία. Οσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν», τόνισε ο  υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Μία μέρα πριν είχε λάβει εντολή από  τον Γ. Παπανδρέου να επισπεύσει το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο

«Ο λαός δεν αντέχει την ατιμωρησία. Οσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Μία μέρα πριν είχε λάβει εντολή από τον Γ. Παπανδρέου να επισπεύσει το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο

«Ο λαός δεν αντέχει άλλο την ατιμωρησία, όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν», είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Νωρίτερα χθες το πρωί στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου είχε πει: «το αίσθημα της ατιμωρησίας είναι διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες:

- Αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα η πρόθεση-πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, που θα αφορά την περίοδο 2004-2009. Αυτή η πρόταση θα ρίξει λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδίως με τη Ν.Δ., που αντιπροτείνει εξεταστική επιτροπή από το 1981.

«Είναι διχασμένη»

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η Ν.Δ. θα κριθεί αυστηρά από τους πολίτες και για την άρνησή της να προσέλθει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά και για την αμφίσημη στάση της στο θέμα της αναγκαιότητας των μέτρων. «Είναι διχασμένη η Ν.Δ. και αυτό φαίνεται. Δείχνει ότι δεν έχει αλλάξει και δεν θέλει να αποδεχθεί τις ευθύνες της για την κατάσταση της οικονομίας», μας έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας.

- Σειρά θα πάρουν μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, θέμα που είχε ανοίξει ο Γ. Παπανδρέου στην αρχή της κυβερνητικής του θητείας και που είχε συζητηθεί και σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τον Δεκέμβριο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ανασύρει από τα υπουργεία όλους του φακέλους διαφθοράς και θα τους στείλει στον εισαγγελέα. Οσον αφορά τη φοροδιαφυγή, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον φορολογικό νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Εκλογικός νόμος

- Επισπεύδεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που ήταν βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και την οποία έχει συνδέσει ο Γ. Παπανδρέου με την πάταξη της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα και την καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Ο πρωθυπουργός είπε προχθές ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να ανοίξει τη διαδικασία. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα μικτό σύστημα με μονοεδρικές περιφέρειες και λίστα επικρατείας, ελπίζοντας ότι η κατάργηση των μεγάλων περιφερειών θα μειώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών και κατά συνέπεια τα υπέρογκα προεκλογικά τους έξοδα και τις εξαρτήσεις με οικονομικά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αλλαγής του εκλογικού νόμου εξετάζεται ακόμα και η μείωση των βουλευτών σε 200 ή 250, για να μειωθούν και τα έξοδα.

Πάντως, δεν λείπουν και οι απόψεις εκείνες μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που λένε ότι τώρα, μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού και πριν έρθουν τα πολύ πιο δύσκολα, είναι η κατάλληλη ώρα να κάνει η κυβέρνηση μια νέα αρχή, με μια δομή και νέα σύνθεση προσώπων. Ο πρωθυπουργός, λένε, έχει τώρα γνώση των αδυναμιών του σχήματος που δημιούργησε, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε υπουργεία.

* Με τους Βλ. Πούτιν, πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ν. Σαρκοζί, πρόεδρο της Γαλλίας, και Σίλ. Μπερλουσκόνι, πρωθυπουργό της Ιταλίας, συνομίλησε χθες τηλεφωνικώς ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

  • Ο Βενιζέλος

Υπάρχει ζήτημα κατανομής πολιτικών ευθυνών και επαναπροσδιορισμού της σχέσης μεταξύ πολιτικού συστήματος και κοινωνίας και ελληνικού λαού, υποστήριξε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση για το βιβλίο του Αντ. Βγόντζα «Η δίκη του Αν. Παπανδρέου, 20 χρόνια μετά την παραπομπή». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προσεκτική στο θέμα της εσωτερικής δικαιοσύνης όσον αφορά τα μέτρα και τόνισε ότι «η δημοκρατία ευθύνης, που όλοι ζητάμε, πρέπει να είναι ένα πολιτικό σύστημα ευθύνης και μια κοινωνία ευθύνης». «Ο καθένας πρέπει να κάνει στο δικό του επίπεδο ό,τι καλύτερο μπορεί κι αν δεν μπορεί, να δίνει τη θέση του σε άλλον», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου