Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Διχάζουν τους δημάρχους οι συνενώσεις

Διχασμένοι οι δήμαρχοι έναντι του «Καλλικράτη», καθώς το κομματικό χρώμα για άλλη μια φορά φαίνεται να καθορίζει τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση που κατατέθηκε στη Βουλή. Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, η παράταξη που πρόσκεται στο ΠΑΣΟΚ αποχώρησε τονίζοντας ότι «οι προσχηματικές διαφωνίες δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για καμία διαδικασία που αποκλίνει από τον αυτοδιοικητικό στόχο». Αποτέλεσμα της αποχώρησης ήταν να μην διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία λόγω έλλεψης απαρτίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, τόνισε ότι «η Ενωση δεν μπορεί να συναινεί επί της αρχής του νομοσχεδίου, αφήνουμε ωστόσο ένα μικρό περιθώριο μήπως διορθωθούν κάποια πράγματα μέσα στη Βουλή. Το πρόβλημα είναι πώς θα λειτουργήσουν οι δήμοι εφόσον τα οικονομικά προβλήματα θα αυξηθούν». «Οχι» στον «Καλλικράτη» είπε χθες η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ, τονίζοντας ότι «το υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών προτάσεών μας παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του υπουργού για συνδιαμόρφωση του “Καλλικράτη”».

Στο μεταξύ, στο ΣτΕ και τα ευρωπαϊκά όργανα προσφεύγει με απόφαση της πλειοψηφίας η ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης ώστε να κριθεί αντισυνταγματικός ο «Καλλικράτης», ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Λουκέτο στις δημοτικές υπηρεσίες και συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας προγραμματίζει για αύριο το μεσημέρι ο Δήμος Αγ. Αθανασίου Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενος για την προβλεπόμενη συνένωση με τους Δήμους Χαλκηδόνας και Κουφαλίων.

Στον Εβρο, κάτοικοι των Δήμων Φερών και Τυχερού πρόκειται να αποκλείσουν σήμερα το τελωνείο των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα δεν θα λειτουργήσουν καταστήματα και υπηρεσίες. Βορειότερα, στους Δήμους Τριγώνου, Βύσσας και Κυπρίνου, οι κάτοικοι αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Στον νομό Λάρισας, υπό παραίτηση τελούν ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Νέσσωνα, αντιδρώντας στον ορισμό του Μακρυχωρίου ως έδρα του νέου Δήμου Τεμπών. Εξάλλου, σε αποκλεισμό του μουσείου και του αρχαιολογικό χώρου των Μυκηνών θα προχωρήσουν σήμερα οι Δήμοι Μυκηναίων και Κουτσοποδίου, οι οποίοι αντιδρούν στην ένταξή τους στον νέο Δήμο Αργους - Μυκηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου