Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Φέρνει άμεσα στη Βουλή πέντε νέα νομοσχέδια


Φέρνει άμεσα στη Βουλή πέντε νέα νομοσχέδια

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και η σκηνή που διαδραματίστηκε λίγες ώρες νωρίτερα, στο ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Εκεί, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πως η ίδρυση μιας επιχείρησης σε μια μέρα δεν λέει κάτι, αφού η αδειοδότησή της παραμένει χρονοβόρα. Επισήμανση που θεωρήθηκε αιχμή για την προκάτοχό του, Λ. Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερη» την αποσπασματική προώθηση του μέτρου στην οποία επιμένει η τρόικα.

«Το σημαντικό είναι η ρευστότητα», τόνισε. Την υπουργό Εργασίας υπερασπίστηκε ο εισηγητής του σχετικού νομοσχεδίου, Δ. Χαραλαμπόπουλος, που επεσήμανε ότι το θέμα της ίδρυσης σε μια μέρα είναι τόσο σημαντικό που το αναφέρει σε όλες τις ομιλίες του ο Γ. Παπανδρέου. Η ουσία, όμως, είναι ότι ακόμη και στο νομοθετικό πεδίο είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως είναι έτοιμα πέντε νομοσχέδια.

Τα τρία εντάσσονται στο «πακέτο» για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Αφορούν στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, τις βιομηχανικές ζώνες και τα τεχνικά επαγγέλματα. Ετοιμος είναι και ο πολυαναμενόμενος επενδυτικός νόμος, για τον οποίο έχουν ανταγωνιστεί πολλοί κλάδοι στο παρασκήνιο προκειμένου να πετύχουν την ένταξή τους. Θα ακολουθήσει νέος νόμος για τον ανταγωνισμό, ενώ το κυρίως «πιάτο» στον χώρο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν είναι άλλο από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου ότι στόχος του είναι το 2011 να απορροφηθούν και τα κονδύλια που έχουν οριστεί για το 2012.

Νωρίτερα είχε δεχθεί την κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για καθυστερήσεις. Το θέμα του νέου αναπτυξιακού νόμου έθεσε μετ΄επιτάσεως ο Κ. Γείτονας και έλαβε ως απάντηση ότι θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός των δύο προσεχών συνεδριάσεων. Ως άμεσες προτεραιότητες οι βουλευτές έθεσαν την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την εξεύρεση τρόπων για ισχυρότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου