Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εντολή Γιώργου για επιτάχυνση

  • Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, το μήνυμα του Μαξίμου και δίνει το σύνθημα για τάξη στα δημοσιονομικά, μείωση των ελλειμμάτων και των δαπανών στο Δημόσιο και αλλαγή του αναπτυξιακού προσώπου της χώρας. Το δίλημμα πέτυχε, αλλά για την κυβέρνηση οι προκλήσεις είναι μπροστά. «Πολιτική δεν γίνεται να αλλάξει, τα πρόσωπα διορίστηκαν πριν από ελάχιστες εβδομάδες, οπότε μένει να αλλάξει το σύστημα, για να μειωθούν τα λάθη και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα».

 Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επιταχύνει τους ρυθμούς δουλειάς

Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επιταχύνει τους ρυθμούς δουλειάς

Σε αυτή τη φράση οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου συμπυκνώνουν τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς του Γ. Παπανδρέου την επόμενη μέρα των εκλογών, μετά το μήνυμα της περασμένης Κυριακής.

«Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ», δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης
«Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ», δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης

«Για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», προσθέτουν. Στο μυαλό του πρωθυπουργού υπάρχει, πλέον, μία μόνο λέξη: η οικονομία. Από την απόδοση της οικονομικής πολιτικής θα κριθεί το μέλλον της κυβέρνησης και της χώρας.

«Το «σώσαμε την Ελλάδα» τελείωσε, τώρα χρειάζονται συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα που οι πολίτες θα βιώνουν στην καθημερινότητά τους», προσθέτουν οι συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου.

«Συνεχίζουμε με τις προτεραιότητές μας: βάζουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας, μειώνουμε τα ελλείμματα και τις δαπάνες στον δημόσιο τομέα και αλλάζουμε το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

  • Οι μεταρρυθμίσεις

Σε αυτήν την πορεία, ο Γ. Παπανδρέου είναι υποχρεωμένος να δει το θέμα των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, για να δημιουργήσει συσχετισμό υποστήριξης των αλλαγών που έρχονται σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία κ.ο.κ. Γιατί, αν είναι δεδομένο πως κάποιοι θα θιγούν, είναι επίσης γεγονός το ότι κάποιοι, αν οι αλλαγές γίνουν σωστά, θα ωφεληθούν με καλύτερες και οικονομικότερες υπηρεσίες.

«Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ», δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας ο Γ. Ραγκούσης.

«Για εμάς, την εβδομάδα αυτή, υπάρχουν πλέον μόνον οι αρχές και οι αξίες του «Καλλικράτη», οι γνώσεις, τα προσόντα και η αποφασιστικότητα των υποψηφίων να κάνουν πράξη αυτές τις αρχές και τις αξίες και βεβαίως επ’ αυτών, στο τέλος, βέβαια, η τελική ετυμηγορία των πολιτών την Κυριακή 14 Νοεμβρίου», προσέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Τέλος, το σημαντικό είναι ότι η χώρα, όπως ακριβώς επιδιώξαμε, απομακρύνθηκε οριστικά, χάρη στη σοφή ψήφο του ελληνικού λαού, από μια δραματική περιπέτεια πολιτικής αστάθειας, στην οποία κινδύνευε να την οδηγήσει η εθνικά ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Γ. Ραγκούσης.

Λίγη ώρα αργότερα, σε σύσκεψη που ακολούθησε, μεταφέρθηκε η εντολή του πρωθυπουργού στο οικονομικό επιτελείο να επιταχύνει τους ρυθμούς της δουλειάς και να αποφύγει τις «προκλήσεις», τύπου περαίωσης, εν όψει του δεύτερου γύρου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να ζητεί ενισχύσεις, καθώς η ατζέντα που έχει μπροστά του είναι εξαιρετικά επιβαρημένη.

  • Τα μέτωπα

Τις ερχόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί με τον Ο. Ρεν για το πώς θα καλυφθεί η απόκλιση στο έλλειμμα του 2009, να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2010 με την τρόικα και να περάσει από τη Βουλή το σχέδιο για το 2011.

Μια χρονιά, την οποία όλοι χαρακτηρίζουν δύσκολη και κρίσιμη. Σε αυτή την πορεία «λάθη και αστοχίες θα είναι καταστροφικές». Συντηρείται, έτσι, στο προσκήνιο το ενδεχόμενο οριακών συμπληρώσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Ανησυχία στελεχών
Προβληματισμός για την αποχή στην κάλπη

Την ανησυχία πολλών στελεχών εξέφρασαν χθες η Λ. Κατσέλη και ο Π. Μπεγλίτης. Η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «λάθος» τα εκκαθαριστικά της περαίωσης που ταχυδρομήθηκαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας έκανε ένα ακόμη βήμα, μιλώντας για ευρύτερα προβλήματα συντονισμού. Τη δική του εκδοχή για το μήνυμα των πολιτών έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος: «Δεν θέλω να αλλάξω κυβέρνηση, δεν θέλω να αλλάξω πρωθυπουργό. Προσέξτε όμως, δεν δίνω λευκή επιταγή».

H υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε στο θέμα της αποχής: «Τα τελευταία δέκα χρόνια, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, λιγότερο ή περισσότερο, όλοι εμείς που είμαστε υπεύθυνοι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό γι’ αυτό το φαινόμενο -που δεν αφορά τα δύο κόμματα εξουσίας μόνο, αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα-, δείχνουμε πολύ προβληματισμένοι. Φαίνεται, όμως, ότι αυτός ο προβληματισμός δεν επαρκεί, γιατί το φαινόμενο κλιμακώνεται».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, εστίασε στην αποχή των νέων γιατί «είναι το πιο επίφοβο και έχουμε πάρα πολλή δουλειά, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το πολιτικό σύστημα, να δουλέψουμε για την αξιοπιστία που έχει χαθεί». «Να είσαι αποτελεσματικός, ταχύς και παραγωγικός στη δουλειά σου. Αυτά τα μηνύματα τα πήραμε και νομίζω ότι είναι ώρα τώρα και να τα αναλύσουμε και να τα ξορκίσουμε», επισήμανε, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στο αποτέλεσμα της κάλπης, ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΕΘΝΟΣ, 09/11/2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου