Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Τα μηνύματα της κάλπης

ΕΙΝΑΙ μόνιμο το φαινόμενο μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση να ερμηνεύεται το αποτέλεσμά της από κάθε κόμμα ανάλογα με τη στενά ιδιοτελή οπτική του, έστω κι αν αυτή δεν δικαιώνεται από τα γεγονότα. Και φυσικά η χθεσινή αυτοδιοικητική αναμέτρηση δεν θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση, όπως οι αντιδράσεις των κομμάτων αποδεικνύουν.

ΚΑΛΩΣ ή κακώς οι χθεσινές εκλογές είχαν προσλάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα με θέμα το μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη αλλά με αισθητά μειωμένη τη λαϊκή του απήχηση, η Νέα Δημοκρατία κλείνει θεαματικά την ψαλίδα της περυσινής διαφοράς, αλλά μειώνεται και η δική της δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ δεν εμφανίζουν καμιά ουσιαστική άνοδο και μόνο το ΚΚΕ καταγράφει σημαντικά εκλογικά οφέλη.

ΩΣΤΟΣΟ, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν επηρεάζει το μεγάλο και ανοιχτό πρόβλημα της χώρας, αφού πέραν της λύσης του μηχανισμού στήριξης και της εφαρμογής του μνημονίου ούτε υπάρχει, ούτε προτείνεται από κανέναν η όποια σοβαρή εναλλακτική πρόταση, με την οποία θα ήταν δυνατή η έξοδος από την κρίση. Κι όσο τέτοια πρόταση δεν θα διατυπώνεται, η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική θα παραμένει μονόδρομος.

ΕΚΕΙΝΟ που οφείλει κατά συνέπεια η κυβέρνηση είναι ν’ αποδειχθεί εφεξής αποτελεσματικότερη απ’ όσο μέχρι τώρα υπήρξε στον χειρισμό της κρίσης και στην επιλογή των μέτρων για την καταπολέμησή της, έτσι ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

ΚΑΙ ΤΟΣΟ αυτή, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να σταθούν με περισσότερη περίσκεψη απέναντι στο φαινόμενο της αποχής των πολιτών από την εκλογική διαδικασία, το οποίο διαπιστώνεται ότι συνεχώς επιδεινώνεται. Δεν είναι πρόβλημα που αφορά το ένα ή το άλλο κόμμα εξουσίας ή έστω τον δικομματισμό και μόνο αυτόν. Είναι πρόβλημα που αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλους και τον καθένα χωριστά ν’ απασχολήσει, γιατί ίσως η ώρα της συνολικής απαξίωσής τους να μην απέχει και πολύ.

ΕΘΝΟΣ, 08/11/2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου