Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Υπόθεση Siemens Πρώην υπουργοί αντιδρούν στην δημοσίευση των ονομάτων τους και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών


Έντονες αντιδράσεις γεννά η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς (Siemens) να δοθεί στη δημοσιότητα ο πρώτος κατάλογος υπουργών των οποίων ζητείται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ ήδη με αιχμηρές δηλώσεις τους, απαντούν οι πρώην υπουργοί Χρήστος Βερελής, Γιώργος Βουλγαράκης, Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιάννος Παπαντωνίου.

Ο κ. Βερελής σημειώνει εξαρχής ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να ανοίξει τους λογαριασμούς του, ενώ υπενθυμίζει ότι τα οικονομικά του είναι ανοικτό βιβλίο και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία ανεβασμένα ως πρώτου Έλληνα πολιτικού από χρόνια στο διαδίκτυο. Συμπληρώνει όμως ταυτόχρονα ότι «άλλα βιβλία φαίνεται να μένουν κλειστά»:

Αφενός, σημειώνει, η επιλογή ισορροπίας των πέντε συν πέντε πρώην υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορεί να μην αποδοθεί σε πολιτική σκοπιμότητα, όταν μάλιστα «η λίστα διοχετεύθηκε ως "πρώτη δόση έναντι" και προς χρήση των Σαββατοκυριακάτικων εφημερίδων.

Κατά δεύτερο, συμπληρώνει, η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής για έλεγχο σε βάθος εικοσαετίας «άλλαξε κατά μαγικό τρόπο όπως κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή περιορίζεται στην περίοδο μετά το 1997»

«Περιλαμβάνονται, υπογραμμίζει, κάποιοι και δεν περιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι που μόνη διαφορά έχουν το σημερινό πολιτικό τους ρόλο, ενώ δεν περιλαμβάνονται καν όσοι είχαν ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων».

Ο πρώην υπουργός διαμαρτύρεται ότι περιλαμβάνεται στη λίστα και ο ίδιος, όταν ακόμη δεν έχει κληθεί στην επιτροπή, παρ' ότι το ζητεί εδώ και μήνες. Σημειώνει ότι παρ΄ ότι είναι γνωστό ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει καμία ανάθεση, αλλά και καμία τροποποίηση σύμβασης, επιλέγεται «και μάλιστα από τον υπεύθυνο κατάρτισης της λίστας, με τον οποίο είναι επί χρόνια συνυποψήφιος», υπονοώντας τον Ανδρέα Μακρυπίδη. «Θεωρώ τη διαχείριση που έγινε πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά διερευνητέα», καταλήγει στη δήλωσή του.
  • Βουλγαράκης
Από την πλευρά του ο Γιώργος Βουλγαράκης κάνει λόγο για «επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών ορισμένων εκ των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων». Αν η πληροφορία, αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης είναι αληθής, εγείρονται ερωτήματα όχι τόσο για τα ονόματα που ζητείται να ελεγχθούν, αλλά κυρίως γι' αυτά που δεν ζητείται ο έλεγχος.

Παρ' όλα αυτά, σημειώνει ότι οι λογαριασμοί, τόσο οι δικοί του, όσο και της οικογένειάς του έχουν με δική του αίτηση και συγκατάθεση προ πολλού ανοιχθεί και ελεγχθεί από τους ελεγκτές της Τραπέζης Ελλάδος και ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.

Πέραν αυτού, καταλήγει, έχει διενεργηθεί και πλήρης έλεγχο της περιουσίας του, από την οποία προέκυψε ότι δεν είχε συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρεία.-

Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Siemens, σχετικά με το άνοιγμα λογαριασμών πρώην υπουργών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σε απάντηση ερωτήματος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έχω δηλώσει ότι οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί αναφέρονται στο "πόθεν έσχες" και είναι προσβάσιμοι με δική μου συγκατάθεση για εξέταση από κάθε αρμόδια αρχή. Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να επισημάνω ότι είναι απαράδεκτη η επιχειρούμενη συγκεκριμένη μεθόδευση υλοποίησης της απόφασης για άνοιγμα λογαριασμών πρώην υπουργών. Είναι προφανές ότι η επιλογή ορισμένων μόνο από αυτούς και η συνειδητή παράλειψη άλλων εξυπηρετεί σκοπιμότητες ξένες προς την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση της δικαιοσύνης. Οταν δεν έχει προκύψει κανένα απολύτως στοιχείο, τα κριτήρια για το άνοιγμα των λογαριασμών πρέπει να είναι θεσμικά αδιάβλητα και απρόσωπα. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διασύρει το όνομά μου και θα χρησιμοποιήσω κάθε νόμιμο μέσον για να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες ηθικής και δεοντολογίας".

Στη διάθεση της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση Siemens για διευκρινίσεις ή στοιχεία που αφορούν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, δηλώνει ότι βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης. O κ. Αλογοσκούφης σημειώνει, πάντως, ότι "ουδεμία αρμοδιότητα είχε ή άσκησε για τα ζητήματα που διερευνά η εξεταστική επιτροπή και ουδέποτε είχε υπογράψει
οποιαδήποτε σύμβαση με τη Siemens".-


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=338436&dt=18/06/2010#ixzz0rDYhx9ou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου