Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Εμπιστευτείτε τους Έλληνες, όχι τους Γερμανούς, ζητά η γερμανική Handelsblatt

Οι Ευρωπαίοι θα έκαναν καλύτερα να εμπνευσθούν από την Ελλάδα μάλλον, παρά από τη Γερμανία, για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους, υποστηρίζει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ, μετά την ανακοίνωση από το Βερολίνο ενός σχεδίου περικοπών που αμφισβητείται έντονα.

«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να μάθουν σήμερα, όχι από τη Γερμανία, αλλά από την Ελλάδα, πώς γίνεται η σταθεροποίηση ενός προϋπολογισμού», αναφέρεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Το Βερολίνο είχε γίνει ωστόσο ο απόστολος της δημοσιονομικής λιτότητας προς τους ευρωπαίους εταίρους του, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Και η Ελλάδα επικρινόταν έντονα επί μήνες στη Γερμανία, με μερικούς βουλευτές να φτάνουν μέχρι να προτείνουν να πουλήσει η χώρα νησιά για να γεμίσει τα ταμεία της. Όμως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από την κυβέρνηση της 'Αγκελας Μέρκελ απογοήτευσαν τους φιλελεύθερους κύκλους, που τα κρίνουν ανεπαρκή, και προκάλεσαν το θυμό της αριστεράς και των συνδικάτων, που τα θεωρούν άδικα.

Η Αθήνα από την πλευρά της υιοθέτησε ένα δραστικό σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών, αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα «έχει το θάρρος να βάλει τέλος στις αναποτελεσματικές δομές του κρατικού μηχανισμού και να απαιτήσει έτσι επώδυνες περικοπές από την ίδια την εκλογική πελατεία της. Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για το συνασπισμό» που βρίσκεται στην κυβέρνηση στο Βερολίνο, εκτιμά ακόμη η Handelsblatt. [ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου