Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΟΗΕ: Δέσμευση Παπανδρέου για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

  • Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι μουν, χαιρετίζει τη «δέσμευση» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ καλεί τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο να αξιοποιήσουν το «παράθυρο ευκαιρίας».

Σε σημερινή ανακοίνωση της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού για την χθεσινοβραδινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Μπαν, στην έδρα του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι «ο γενικός γραμματέας συναντήθηκε χθες με την Αυτού Εξοχότητα κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών θεμάτων, όπως είναι η διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το όνομα, η ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε την ανάγκη οι ηγέτες (του νησιού) να κατανοήσουν την τρέχουσα πολιτική, το «παράθυρο ευκαιρίας», για να προωθηθεί η διαδικασία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Ελλάδας που συνεχίζει να στηρίζει τις συνομιλίες.

Όσον αφορά στη διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία, ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του πρωθυπουργού για εξεύρεση λύσης και επανέλαβε την προθυμία του ΟΗΕ να συνεχίσει να υποστηρίζει τις συνομιλίες. Συζήτησαν επίσης για την χρηματοπιστωτική κρίση και τη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους της Χιλιετίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη».

  • Τα Ηνωμένα Έθνη δεν προωθούν διεθνή διάσκεψη για Κυπριακό

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλός του Αλεξάντερ Ντάουνερ, σχολιάζοντας πληροφορίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Επίσης, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν προωθούν διεθνή διάσκεψη για το κυπριακό.

Ο κ. Ντάουνερ είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες ενόψει της αυριανής συνάντησης τους, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί το περιουσιακό.

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι χθες είχε συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου στον οποίο είπε εμφαντικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να δουν μια πραγματική πρόοδο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. «Του μίλησα ιδιαίτερα για το κεφάλαιο των περιουσιών, ότι αυτό είναι που συζητούν τώρα οι ηγέτες. Πιστεύω ότι οι δύο ηγέτες είναι σοφοί στο να συζητούν αυτό το θέμα, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και θέλουμε να δούμε πραγματική πρόοδο σε ένα αληθινό πνεύμα συμβιβασμού σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό. Είναι κρίσιμης σημασίας θέμα», είπε.

Ο κ. Ντάουνερ απέρριψε επικρίσεις ελληνοκυπρίων πολιτικών και υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «κάνουν τη δουλειά τους με μεγάλη εργατικότητα, είναι μια δύσκολη δουλειά, είναι μια δύσκολη κατάσταση εδώ. Πάντοτε εξηγούσαμε ότι δεν είμαστε υπέρ της επιδιαιτησίας».

Επίσης, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν προωθούν διεθνή διάσκεψη. «Η άποψη μας ήταν πάντοτε σταθερή: αυτή η διαδικασία χρειάζεται πραγματική δυναμική. Υπήρξαν καλά αποτελέσματα στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών και ιδιαίτερα κατά την εντατική φάση των διαπραγματεύσεων φέτος. Αυτό που πραγματικά θέλουμε να δούμε είναι πρόοδο τώρα στο περιουσιακό. Αυτό απαιτεί συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές», εξήγησε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη ποτέ δεν έθεσαν θέμα χρονοδιαγράμματος. Είπαμε ότι θα υπάρξει και άλλη έκθεση το Νοέμβριο και ότι αυτή η έκθεση θα αναφέρεται σε γεγονότα, στο τι συνέβη στις διαπραγματεύσεις όπως και οι προηγούμενες εκθέσεις ανέφεραν». [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου