Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης


  • Αποχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από το χώρο της παρέλασης λόγω των χιλιάδων συγκεντρωμένων πολιτών που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική
  • Διαμαρτυρίες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

Ομάδες διαδηλωτών από διάφορες κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εισέβαλαν λίγο πριν τις 10:00 το πρωί στο χώρο που θα τελούταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αποκλείστηκε από κλούβες των ΜΑΤ και για πρώτη φορά στα χρονικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από το σημείο και η παρέλαση ματαιώθηκε.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας σε δημοσιογράφους,λίγο πριν αποχωρήσει, εξέφρασε τη λύπη του γι'αυτή την εξέλιξη λέγοντας: "Είναι ντροπή να ακούγονται υβριστικά συνθήματα, είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου χρόνια".
«Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση. Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές.  Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».
Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε, ενώ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τα συνθήματα των διαδηλωτών ως "ακαταλαβίστικα" προσθέτοντας πως "έχει καταλυθεί κάθε έννοια θεσμού". "Φτάνει πια" τόνισε ο Γ. Μπουτάρης.
Πολυπληθείς ομάδες πολιτών,  μοτοσυκλετιστές, οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες εισέβαλαν φωνάζοντας συνθήματα στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει το χώρο και η παρέλαση να οδεύει προς ματαίωση.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς,ενώ ακούστηκαν και αρκετά υβριστικά συνθήματα.
Μέχρι αυτή την ώρα το πλήθος, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ξεπερνά τα χίλια άτομα παραμένει στη Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας έγινε η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου η οποία ολοκληρώθηκε στις 11:30, ενώ αρκετός κόσμος παραμένει έξω από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα.
Καθ΄όλη τη διάρκεια της παρέλασης  των μαθητών ακούγονταν αντικυβερνητικά συνθήματα,  οι  μαθητές ορισμένων σχολείων αρνήθηκαν να χαιρετήσουν την υπουργό, ενώ κάποιοι άλλοι έστρεψαν το κεφάλι τους προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ορισμένοι μαθητές κρατούσαν μαύρα μαντίλια τα οποία και ύψωσαν περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
Επίσης τα μέλη της φιλαρμονικής του δήμου Αθηναίων εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους κρεμώντας μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης τους είχε προειδοποιήσει ότι όσοι προβούν σε τέτοια κίνηση θα παραπεμφθούν τη Δευτέρα στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης.
Η υπουργός Παιδείας μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης δήλωσε ότι "σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε".
"Ο ύψιστος συμβολισμός του «Όχι» είναι η θυσία, ατομική και συλλογική, με πόνο, με στόχο το μέλλον της χώρας. Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε. Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Θέλω να τους ευχαριστήσω, το Έθνος τους ευγνωμονεί" επισήμανε η Άννα Διαμαντοπούλου.  
Επεισόδια σημειώθηκαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου από ομάδες αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές κ.Δημ.Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ, και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ, και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Η παρέλαση διεκόπη και οι επίσημοι αποχώρησαν με την προστασία της αστυνομίας και μετέβησαν στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στο Ηράκλειο της  Κρήτης πλήθος κόσμου αποδοκίμασαν την κυβερνητική πολιτική και πέταξαν αντικείμενα εναντίον της εξέδρας των επισήμων απαιτώντας να αποχωρήσουν κάτι που έγινε με αποτέλεσμα η παρέλαση να διεξαχθεί παρουσία μόνο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και των εκπροσώπων του Λιμενικού.
Και στην Πάτρα προκλήθηκε ένταση όπου στόχος των αγανακτισμένων πολιτών έγινε ο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει κατά την προσέλευσή του στον Μητροπολιτικό Ναό και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Η παρέλαση η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει για τις 12 το μεσημέρι δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Στα δικά μας χέρια το μέλλον, η προσπάθεια αποδίδει, είπε ο πρωθυπουργός




Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα και η συμφωνία των Βρυξελλών μας δίνει το χρόνο να το κάνουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του για τις αποφάσεις της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο δρόμος διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία δεν προκαλεί προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και δεν απειλεί τις συντάξεις, ούτε συνεπάγεται μείωση της εθνικής κυριαρχίας.

«Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα και κανένας άλλος για εμάς. Μην περιμένουμε ούτε μάγους ούτε από μηχανής Θεούς να έρθουν να κάνουν την δουλειά. Για όσους ανησυχούν, θέλω να τους καθησυχάσω. Τίποτα μα τίποτα σε αυτήν την συμφωνία δεν θυσιάζει την δυνατότητά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Αντίθετα, ανοίγει τον δρόμο να φύγουμε από εξαρτήσεις» είπε.

«Στα δικά μας χέρια είναι το μέλλον μας. Εμείς καθορίζουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Και εμείς έχουμε την ευθύνη του. Το να έχουμε βέβαια τεχνογνωσία, στήριξη, καλές πρακτικές και συμβουλές ειδικών στην χώρα μας μόνο καλό μπορεί να μας προσφέρει» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η προσπάθεια του Ελληνικού λαού αποδίδει» και «βήμα - βήμα μάς έφερε στο χθεσινό βράδυ, στις χθεσινές αποφάσεις».

Σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου δήλωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε και καταφέραμε να διαγράψουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος του χρέους μας» και επιπλέον «πετύχαμε να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους».

Τα αποτελέσματα αυτά, ο κ. Παπανδρέου τα χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας για την πατρίδα μας»: «Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις πλάτες του Ελληνικού λαού. Οι τράπεζες, αντί για τους πολίτες, θα πληρώσουν αυτό το κόστος. Είναι όμως μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών του χρέους μας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Σύνοδος έδειξε ότι «μάχη που δεν δίνεται είναι μάχη που χάνεται» καθώς και ότι «οι εταίροι μας στην ΕΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Θέλουν την επιτυχία, και όχι την αποτυχία της Ελλάδας.
Βάζουν και αυτοί πλάτη».

«Τώρα που εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους μας για πολλά χρόνια ακόμα, μπορούμε να αφιερωθούμε σε αυτά που έχουμε ακόμη περισσότερο ανάγκη και στο μέλλον θα αποφέρουν και τα πραγματικά οφέλη για τη ζωή μας και για τη ζωή των παιδιών μας. Αλλά κυρίως, θα χρειαστεί να δουλέψουμε μαζί» είπε.

«Μέχρι εκεί όμως έχουμε δρόμο. Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί εντατικά.
Μέρα-μέρα να αλλάξουμε όσα μας προσβάλουν» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία, και αυτή η συμφωνία μάς δίνει τον χρόνο, να επιλέξουμε τι είναι εκείνα που έχουν αξία για μας τους Έλληνες».

«Αλλαγές, που θα αποδώσουν στο εγγύς μέλλον, θα κάνουν τη χώρα μας πιο δυνατή, πιο δίκαιη. Θα δώσουν στον κάθε πολίτη την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητά του και σε όλους μας μαζί τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
»Συνεχίζουμε, έχουμε ακόμα πολύ δουλειά. Αφού κερδίσαμε αυτή τη μάχη, δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε και τον επόμενο στόχο: να δημιουργήσουμε μαζί την παραγωγική Ελλάδα της δικαιοσύνης και της δημιουργίας» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου. 

Η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός



Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και με την μείωση του χρέους έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για «κούρεμα» 50%. Σχετικά με την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και στην ελληνική Βουλή».

Συγκεκριμένα, για το ζήτημα της εποπτείας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Αυτό που είπε η κ. Μέρκελ και αυτό που λέμε εμείς δεν είναι σε αντιδιαστολή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ώστε να είναι καλύτερη η λειτουργία του κράτους, να πάμε σε μια αναπτυξιακή πορεία. Είναι ένα πρόγραμμα κάποιων ετών. Οι δανειστές θέλουν την επιτυχία του και εμείς το θέλουμε αυτό. Ζητήσαμε τη βοήθεια. Δεν θέλω κάθε τρεις μήνες να γίνεται ένα σόου. Θέλω να είναι εκεί επί τόπου και να λύνονται τα όποια προβλήματα. Τα συμπεράσματα λένε ότι η τελική ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος είναι της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Βουλής, του ελληνικού δημοσίου. Εμείς θα φτιάξουμε τη χώρα».

Πώς επηρεάζει τη ζωή μας το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους



Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων συνεπάγεται καθαρές απώλειες 100 δισ. ευρώ για τους δανειστές της χώρας μας και αντίστοιχη ελάφρυνση για το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ωστόσο, για την ελληνική οικονομία δεν επέρχεται μόνον μείωση του βάρους, καθώς από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του κουρέματος γεννιούνται πρόσθετες υποχρεώσεις που συνδέονται με την διασφάλιση του ασφαλιστικού συστήματος, του τραπεζικού συστήματος, αλλά και των υφιστάμενων κατόχων των ελληνικών ομολόγων, ασφαλιστικών εταιρειών, προμηθευτών, αλλά και φυσικών προσώπων.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να κρατήσει την Ελλάδα εκτός αγορών (διεθνούς δανεισμού) για πολλά χρόνια. Η χώρα μας στην πιο πρόσφατη ιστορική της περίοδο ήταν αποκλεισμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές από το 1933 έως το 1964.

Το in.gr επιχειρεί να αποτυπώσει με ψυχραιμία τις επιπτώσεις που θα έχει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η νέα δανειακή σύμβαση, με «κούρεμα» 50% και ενισχυμένη εποπτεία αποφάσισε για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής





Σε συμφωνία με τους τραπεζίτες για «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων κατάληξε το ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων μεταξύ του IIF και των ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επετεύχθη συμφωνία για την απομείωση του 50% του ελληνικού χρέους ή κατά 100 δισ. ευρώ, οδηγώντας το σε συρρίκνωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Επίσης, αποφασίστηκε νέο δάνειο προς την Ελλάδα από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ και επιπλέον 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης για το πρόγραμμα PSI.

H νέα δανειακή σύμφωνα θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2011, προκειμένου το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2012. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει ορίζοντα το 2014.

Παράλληλα, στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται ότι προβλέπεται ενίσχυση των μηχανισμών για την εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών». 

Τετραπλάσια ελάφρυνση του χρέους φέρνει η νέα συμφωνία, λέει ο Ευ.Βενιζέλος



Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Όλοι οι ευνοϊκοί όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου (μικρότερα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια, περίοδο χάρητος) διατηρούνται και στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ενώ η νέα συμφωνία για το PSI βελτιώνει τους όρους για την Ελλάδα και τα κράτη συνολικά, ενώ γίνεται «αναμφίβολα πολύ σκληρότερο για τις τράπεζες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που κατέληξε σε συμφωνία για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ύψους 50%.

Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι το 50% «τετραπλασιάζει το ωφέλιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα» σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Βεβαίως ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να τονίσει ότι «θέλει πολύ δουλειά, τύχη, συναίνεση, υπομονή» για να γίνουν πράξη όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και να καταστεί απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ακόμη και με τις πιο σκληρές προδιαγραφές που θέτει το ΔΝΤ.

Πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων το 2011 και το 2012, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, δεν θα επηρεαστούν μισθοί και συντάξεις το 2011 και το 2012, εάν εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει».

Όσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης ανέφερε ότι θα γίνει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. «Πριν τα μέσα του Νοεμβρίου αναμένεται να εισπράξουμε οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και να βελτιώσουμε αισθητά τα επίπεδα ρευστότητας που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ κρατών και τραπεζών επετεύχθη νέο σχήμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο περιλαμβάνει πολύ ευνοϊκότερους όρους για τα κράτη και πολύ σκληρότερους για τις τράπεζες.

Είπε ότι η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επίπεδο το οποίο χαρακτήρισε απολύτως βιώσιμο, ενώ επανέλαβε ότι το 2012 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν το δημόσιο χρέος βρεθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, καθίσταται απολύτως βιώσιμο, ενώ η μείωση του χρέους που αποφασίστηκε στη Σύνοδο, πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ωφέλιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα τετραπλασιάζεται σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, προσθέτοντας ότι η ετήσια ελάφρυνση σε όρους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ.

«Η απόφαση ελαφρύνει το ιστορικό βάρος της χώρας, μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, να καταρτίσουμε ευκολότερα τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014, γιατί θα πληρώνουμε μικρότερους τόκους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σε αναζήτηση φόρμουλας η κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας για το χρέος



Σε αναζήτηση φόρμουλας για την κύρωση από την Ελλάδα της απόφασης που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ στελέχη της τονίζουν ότι η έγκριση της συμφωνίας από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών «δεν έχει ακόμη αποφασιστεί».
Πάντως, το ύφος της ευρωπαϊκής απόφασης –αν θα περιλαμβάνει στοιχεία θετικά για την ελληνική κυβέρνηση- θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις τελικές αποφάσεις.
Όπως μετέδωσε το Mega, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βγάλει από τη φαρέτρα της και το «όπλο» του δημοψηφίσματος και να ζητήσει απευθείας από τους πολίτες την έγκριση της ευρωπαϊκής συμφωνίας.
Άλλο σενάριο που εξετάζει η κυβερνητική πτέρυγα είναι το «σπάσιμο» της ευρωπαϊκής συμφωνίας σε δύο σκέλη: αυτό που θα περάσει ως ξεχωριστός νόμος από τη Βουλή, ενδεχομένως και με το αίτημα για αυξημένη πλειοψηφία, και θα περιλαμβάνει το ύψος του «κουρέματος» και την ενίσχυση του EFSF και το δεύτερο σκέλος των δημοσιονομικών που θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό.

Ενότητα και νηφαλιότητα ζητεί ο πρωθυπουργός εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων


Χρειάζεται ενότητα και νηφαλιότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός μόλις έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις στο θέμα της οικονομίας, μετά τις διαβουλεύσεις της Κυριακής στις Βρυξέλλες, αλλά και εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη, στη Σύνοδο Κορυφής. Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», ενώ έκανε και αναφορά στις τράπεζες, τις οποίες κάλεσε «να στηρίξουν επιτέλους την πραγματική οικονομία».

«Χρειάζεται μεγάλη νηφαλιότητα, αίσθημα ψυχραιμίας και ενότητας, όλων των παραγόντων, όλων των κομμάτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αυριανή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι βούληση της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων είναι «να καταλήξουμε σε αποφάσεις». «Θέλουμε αύριο να μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος, να γυρίσουμε σελίδα, ώστε να μπορούμε να πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα». 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Διεγράφη η Λούκα Κατσέλη μετά την αρνητική ψήφο της στο άρθρο «37»

Με τη φράση "Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37, ως έχει μέχρι στιγμής" η Λούκα Κατσέλη προανήγγειλε το απόγευμα της Πέμπτης την αρνητική της ψήφο στο επίμαχο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Πράγματι, στις 9.00 το βράδυ η κυρία Κατσέλη καταψήφισε το άρθρο γεγονός που οδήγησε στην άμεση διαγραφή της. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση 
Διεγράφη η Λούκα Κατσέλη μετά την αρνητική ψήφο της στο άρθρο «37»  
Αιτιολογώντας την απόφασή της, η κυρία Κατσέλη υποστήριξε ότι νομοθετείται ένα επικίνδυνο εργασιακό γεγονός που ουσιαστικά, όχι απλώς παγώνει, αλλά καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις.
Η πρώην υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι κατανοεί την ευθυνη των βουλευτών να στηρίξουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις και επεσήμανε ότι για τον ίδιο λόγο ψήφισε υπέρ του πολυνομοσχεδίου επί της αρχής.
Εξήγησε ωστόσο τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στο άρθρο 37, όπως έχει δηλώσει επανηλλειμένα τις τελευταίες ημέρες.
Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε συνδυασμό με το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων οδηγούν σε ύφεση, δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και δεν καταπολεμούν την ανεργία.
Προέβλεψε μάλιστα πως αυτές ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μια γενικευμένη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών, που θα αφαιρέσει πολλά δισ. ευρώ από την ελλληνική οικονομία. "Και μετά θα έρθει η τρόικα να μας ζητάει νέα μέτρα γιατί δηθεν δεν πιάσαμε τους στόχους" πρόσθεσε.
Μάλιστα, η κυρία Κατσέλη υποστήριξε πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν παγώνουν απλώς, αλλά ουσιαστικά καταργούνται, ενώ αμφισβήτησε αν σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξακολουθήσει να υπάρχει και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Νομοθετούμε ένα επικίνδυνο εργασιακό γεγονός, συμπλήρωσε και καταλήγοντας, πρότεινε να δοθεί μια δίμηνη παράταση της διευθέτησης των θεμάτων του άρθρου 37 και αυτά να ρυθμιστούν μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Την επιστολή του προς την Κρ.Λαγκάρντ κατέθεσε στη Βουλή ο Ευ.Βενιζέλος



Την επιστολή του προς την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κυρία Κριστίν Λαγκάρντ κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από ένα οξύτατης έντασης φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι πρόκειται να κατατεθεί -όπως και έγινε- και η επιστολή του κ. Γιώργου Παπανδρέου προς την κυρία Λαγκάρντ, η οποία, άλλωστε, όπως σημείωσε έχει το χαρακτήρα επίσημης δέσμευσης σε πράγματα που αναλυτικά αναφέρονται στη επιστολή του κ. Βενιζέλου, η οποία επισυνάπτεται σε εκείνη του πρωθυπουργού.

Η επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Βενιζέλος κάνει αναφορά στα μέτρα που προωθούνται έως το τέλος Οκτωβρίου και αφορούν: στη μείωση του αφορολόγητου, στη μείωση των δαπανών για μισθούς στο Δημόσιο κατά 20% κατά μέσο όρο, στην εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, καθώς και στα έσοδα από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Επίσης, υπάρχει δέσμευση για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Εβγαλαν 5,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό ενώ δήλωναν κάτω από 20.000 ευρώ


  • Την προσεχή εβδομάδα η λίστα με επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα
  • Λάμπρος Σταυρόπουλος, ΤΟ ΒΗΜΑ:  14/10/2011 
Εβγαλαν 5,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό ενώ δήλωναν κάτω από 20.000 ευρώ 
Την προσεχή εβδομάδα θα δώσει τελικώς η κυβέρνηση στην δημοσιότητα τη λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα το πράξει ακόμη και αν δεν δοθεί το «πράσινο φως» από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αυτό ανακοίνωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη. 

Οι άνθρωποι των υπουργών στον αστερισμό της εφεδρείας Πού υπηρετούν επίσημα 635 άτομα - 234 αποσπασμένοι και 401 μετακλητοί


Οι άνθρωποι των υπουργών στον αστερισμό της εφεδρείας
Δεκάδες μετακλητοί και αποσπασμένοι υπάλληλοι απασχολούνται στα πολιτικά γραφεία των μελών της κυβέρνησης ( Πηγή: Eurokinissi)


Πολιτικό θέμα – και ταυτόχρονα προσωπικό πονοκέφαλο για πολλούς – θα αποτελέσει για την κυβέρνηση η μοίρα της «στρατιάς» των αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στα υπουργικά γραφεία, καθώς η ανάγκη για ισονομία και ισοπολιτεία επιβάλλει και τη δική τους συμμετοχή στην εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

Το ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερους υπαλλήλους του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, καθώς μονοπωλεί τις συζητήσεις τους στους διαδρόμους των υπηρεσιών. Και αυτό όχι άδικα, διότι δεκάδες συνάδελφοί τους βρίσκονται αποσπασμένοι στο ασφαλές περιβάλλον των υπουργικών γραφείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους φορείς, για τους οποίους έχει αποφασιστεί η κατάργηση ή η συγχώνευσή τους, αλλά και η εφαρμογή της εφεδρείας, έχουν «δανειστεί» εργαζομένους σχεδόν όλοι οι υπουργοί!

Το κίνημα των τριών

Δήμητρα Κρουστάλλη
Βαρυσήμαντο άρθρο των τριών υπουργών, Άννας Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Ραγκούση προάγγελος εξελίξεων
Το κίνημα των τριών



 Κίνηση τριών υπουργών, της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και των κ.κ. Α. Λοβέρδου και Ι. Ραγκούση, εκδηλώθηκε χθες μέσα από ένα κοινό άρθρο το οποίο ανήρτησαν στις ιστοσελίδες τους και στο facebook και το οποίο ερμηνεύεται ως απαρχή εξελίξεων. Οι τρεις υπουργοί καταφέρονται κατά των συντεχνιών -«βαφτίστηκε "κοινωνία" η κάθε συντεχνία, ενώ στην πραγματικότητα οι κοινωνοί καλούνταν να πληρώσουν τα αιτήματα των συντεχνιών, που μόνιμα και σταθερά γίνονταν δεκτά», επισημαίνουν- και καλούν την κοινωνία, πολίτες, διανοούμενους και πολιτικούς να πάψουν να παρακολουθούν σιωπηλοί τις εξελίξεις και να αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο. Οι υπουργοί που υπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο βεβαιώνουν ότι χθες ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία τους και ότι εκείνος δεν είχε αντίρρηση. Από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνεται ότι υπήρξε ενημέρωση του κ. Παπανδρέου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι είναι λογικό και χρήσιμο στελέχη του Κινήματος να εκφράζουν απόψεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Μεταξύ κατάληψης και διάλυσης. Η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας

ΤΟ ΒΗΜΑ:  16/10/2011Μεταξύ κατάληψης και διάλυσης 
Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ έλεγε ότι δεν µπορεί να υπάρξει καλό θρίλερ χωρίς την κατάλληλη µουσική επένδυση. Στο θρίλερ «Πόσο αντέχει η κυβέρνηση», που παίζεται την ερχόµενη εβδοµάδα, η µουσική θα προέρχεται από τα µεγάφωνα των διαδηλώσεων που θα πολιορκούν τη Βουλή και τα υπουργεία. Την Πέµπτη ψηφίζε ται το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών και κορυφώνεται το δράµα του κυβερνητικού επιτελείου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις όµως ξεκινούν από αύριο και τα συνδικάτα δεν αποκλείουν να εκδηλωθούν ακόµη και βίαιες αντιδράσεις. Η διαχείριση της κατάστασης, όπως εκµυστηρεύονται ανώτατες κυ βερνητικές πηγές, είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Δεν υπάρχουν πολλά πράγµατα που µπορούµε να κάνουµε», προσθέτουν παρατηρώντας µε αµηχανία να µορφοποιείται αιφνιδίως και µε δυναµικό τρόπο µια κοινωνική αντιπολίτευση, η οποία διαβρώνει τα θεµέλια όχι µόνο της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά»! Το δραματικό παρασκήνιο των δύο ετών του μνημονίου

Παύλος Παπαδόπουλος

ΤΟ ΒΗΜΑ: 16/10/2011
«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά»


«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά» εξοµολογείται µιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου την ηµέρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του µνηµονίου στις 5 Μαΐου 2010. «Κοιτάζαµε ο ένας τον άλλον και ήµασταν όλοι χλωµοί» λέει. «Αισθανόµασταν µεγάλη ντροπή,αφού δεν µπορούσαµε να πιστέψουµε ότι εµείς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσαµε την Ελλάδα στο ∆ΝΤ και τεµαχίσαµε µισθούς και συντάξεις». Και καταλήγει: «Από τότε έχουµε εκπορνευτεί πλήρως. Εχουµε κάνει τα ίδια πράγµατα πολλές φορές χωρίς να αισθανόµαστε ίχνος ντροπής». Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του ΠαΣΟΚ παραδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι το µνηµόνιο, όσο και αν προβλέπει ορισµένεςαπαραίτητες µεταρρυθµίσεις, σηµαίνει ταυτόχρονα την καταδίκη της οικονοµίας σε παρατεταµένη ύφεση και την υποθήκευση της χώρας στους δανειστές της. Αναγνωρίζουν όµως ταυτόχρονα ότι ήταν η έσχατη επιλογή για την αποφυγή της πτώχευσης και τη διάσωση των καταθέσεων και των συντάξεων, αφού η κυβέρνηση είχε αποτύχει στην εφαρµογή όλων των προηγούµενων λύσεων.

«Το µνηµόνιο συντάχθηκε στο πόδι από εµάς και την τρόικα» παραδέχεται υψηλόβαθµο κυβερνητικό στέλεχος που συµµετείχε στη (µόνον κατ’ όνοµα...) διαπραγµάτευση.«Πρόκειται για διαπραγµάτευση άρπα κόλλα» λέει. «∆εν είχαµε ιδέα τι γράφαµε και σε ανάλογη και µεγαλύτερη σύγχυση βρίσκονταν οι εµπειρογνώµονες της τρόικας, οι οποίοι εργάζονταν υπό την ασφυκτική πίεση της Επιτροπής και του Ταµείου». Σύµφωνα µε συγκλίνουσες µαρτυρίες, δεν είχε γίνει η παραµικρή προετοιµασία και απλώς την τελευταία στιγµή αποµονώνονταν τµήµατα από παλαιότερα µνηµόνια του ∆ΝΤ µε την Τουρκία, το Μεξικό ή την Ουγγαρία και προσαρµόζονταν βιαστικά για να συνθέσουν το ελληνικό µνηµόνιο. «Είναι µια κακή συρραφή, ένα “µνηµόνιο-Φρανκενστάιν”» λέει υπουργός, ο οποίος οµολογεί ότι είχε στη διάθεσή του λιγότερες από τρεις ώρες για να διαβάσει, να κατανοήσει, να αξιολογήσει και να εγκρίνει το τµήµα της συµφωνίας που αφορούσε τις δεσµεύσεις του υπουργείου του για τα επόµενα τέσσερα χρόνια!

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

«Φουντώνουν» οι καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

  • Μάρνυ Παπαματθαίου
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011
  • Περισσότερα από 90 τμήματα στα Πανεπιστήμια και αρκετά ακόμη σε εννέα ΤΕΙ


Με ενενήντα καταλήψεις τμημάτων πανελλαδικά και ορατό τον κίνδυνο για τους φοιτητές να χαθεί το εξάμηνο, «υποδέχεται» τον Σεπτέμβρη η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας.  Περισσότερα από 90 τμήματα  στα Πανεπιστήμια και αρκετά ακόμη σε εννέα ΤΕΙ της χώρας είναι σήμερα κλειστά, καθώς έχουν καταληφθεί από φοιτητές που αντιδρούν στο νέο Νόμο Πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Το πρωί, φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (του ΚΚΕ), απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εμποδίζοντας την είσοδο όλων. Ο αποκλεισμός του κτιρίου συνεχίζεται, ενώ έχουν «παγώσει» όλες οι λειτουργίες του Ιδρύματος. Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται από τους εκπροσώπους της ίδιας κίνησης σε άλλα Ιδρύματα στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Κυβερνητική κρίση για τα ταξί



  • Η ένταση που υπέβοσκε όλο το καλοκαίρι στις σχέσεις των κ.κ. Δ. Ρέππα και Ι. Ραγκούση ξέσπασε

Η ένταση που υπέβοσκε όλο το καλοκαίρι στις σχέσεις των κ.κ. Δ. Ρέππα και Ι.Ραγκούση με αφορμή την απελευθέρωση των ταξί ξέσπασε από μια απροσδόκητη αφορμή. Μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εξέταζε μια γνωστή υπόθεση του 2007 για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης και καθαρογράφτηκε πριν από λίγες ημέρες άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση. Χρειάστηκε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και να εκδώσει μια ανακοίνωση απόλυτης ισορροπίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος αλλά τα πνεύματα δεν είναι βέβαιο ότι θα ηρεμήσουν. Ο κ. Ραγκούσης, εκτιμώντας ότι το σκεπτικό της απόφασης δικαιώνει τη στάση που κράτησε απέναντι στους ιδιοκτήτες ταξί, διένειμε χθες το πρωί ένα non paper με τα σημεία που θεώρησε σημαντικά.

Berilner Zeitung: Η πρώτη φωτογραφία από την τάφρο του Εβρου



Ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας στην ελληνοτουρκική μεθόριο

Berilner Zeitung: Η πρώτη φωτογραφία από την τάφρο του Εβρου

Στη γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung δημοσιεύεται ανταπόκριση με τίτλο «Η τάφρος στον Έβρο» και υπότιτλο «Η Ελλάδα σκοπεύει να κατασκευάσει μία τάφρο μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους 7 μέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία, προκειμένου να είναι προετοιμασμένη απέναντι σε παράνομους μετανάστες και τουρκικά τεθωρακισμένα».
Το ρεπορτάζ πλαισιώνεται από φωτογραφία της τάφρου του Έβρου, με τη σημείωση: «Η πρώτη φωτογραφία. Η λήψη έγινε κρυφά από Έλληνα στρατιώτη. Φωτογραφίες σαν αυτή δεν έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα πουθενά».
«Πριν από ένα χρόνο οι πρόεδροι των ελληνικών δήμων της περιοχής απέστειλαν δραματική έκκληση στις Βρυξέλλες. Αισθάνονταν να τους πνίγει το κύμα των προσφύγων, που συνεχώς μεγάλωνε. Ποσοστό 80% όλων των παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε. εισέρχονται σ’ αυτήν μέσω της Ελλάδας. Η χώρα αντιμετώπιζε στο μεταξύ δριμεία κριτική. Στα στρατόπεδα προσφύγων κατά μήκος των συνόρων επικρατούσαν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και καταστροφικές υγειονομικές συνθήκες, υποστήριξαν οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως η Pro Asyl» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Στενεύουν τα περιθώρια για απρόθυμους υπουργούς

Προβληματισμός για προσωπικές στρατηγικές και αναποτελεσματικότητα
Στενεύουν τα περιθώρια για απρόθυμους υπουργούς
Σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες παρασκηνιακές διεργασίες – και απόπειρες επηρεασμού των αποφάσεων του πρωθυπουργού

0Share
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
Αθήνα

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες – και απόπειρες επηρεασμού των αποφάσεων του πρωθυπουργού – βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς το πειστικό χρονοδιάγραμμα της περιόδου μετά το Πάσχα αναμένεται να επιταχύνει αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και, κυρίως, για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Κύρια στοιχεία των διαδικασιών αυτών είναι, αφενός, η προσπάθεια αποκατάστασης της ομοιογένειας της ΚΟ του ΠαΣοΚ, εν αναμονή της ψήφισης του γενικού σχεδίου και, αφετέρου, οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της συνοχής και του συντονισμού του υπουργικού συμβουλίου, με το βλέμμα στραμμένο στις συνεννοήσεις που θα πρέπει να προηγηθούν των ανακοινώσεων για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οσο όλα αυτά αναμένονται και καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου κρατά κλειστά τα χαρτιά του, κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ και πρόσωπα από τον ευρύτερο κύκλο συνομιλητών του Πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται κάποιες παρασκηνιακές ή και δημόσιες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, στην κατεύθυνση όλων των παραπάνω.

Κοινή συνισταμένη των όσων αναφέρουν τα πρόσωπα αυτά, είναι η εκτίμηση ότι εντός των ημερών ο κ. Παπανδρέου θα ξεκαθαρίσει το δίλημμα που περιέγραψε την προηγούμενη Παρασκευή και θα απευθυνθεί σε βουλευτές και υπουργούς, λέγοντας ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει για όλους.

Στελέχη της κυβέρνησης και του ΠαΣοΚ ήδη επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί με τη σημερινή κωλυσιεργία και στο πλαίσιο αυτό εκφράζουν την άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να προειδοποιήσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η πορεία από εδώ και στο εξής θα χαραχτεί μόνον από όσους είναι διατεθειμένοι να προωθήσουν το σχέδιο της προσεχούς τριετίας.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιστήσει την προσοχή των υπουργών στην τήρηση όλων των δεσμεύσεων, στην εφαρμογή των νόμων και στην εντατικοποίηση της προσπάθειας τους και της συνεργασίας τους.

Οι προειδοποιήσεις εντός της ΚΟ ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται από τα αρμόδια κοινοβουλευτικά στελέχη. Μεταξύ αυτών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος μιλώντας χθες (ρ/σ ΝΕΤ), τόνισε αφενός ότι «δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές πολιτικές, που ορισμένες φορές φαίνονται σε αυτήν την ιστορία» και αφετέρου ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για ασυλία σε όσους αποτυγχάνουν στην υλοποίηση του στόχου από υπεύθυνες θέσεις. Και στα δύο πρέπει να είμαστε αυστηροί».

Κυβέρνηση: Οσοι μιλούν για αναδιάρθρωση καταστροφολογούν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον Χρ. Παπουτσή για την Κερατέα και υποσχέθηκε διάλογο με τους κατοίκους για τον ΧΥΤΥ
Κυβέρνηση: Οσοι μιλούν για αναδιάρθρωση καταστροφολογούν



Η κυβέρνηση διέψευσε για μια ακόμη φορά τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους όσο και τις σχετικές δηλώσεις υπουργού που δημοσιεύθηκαν ανωνύμως σε γερμανική εφημερίδα. «Δεν μας αφορούν, εμείς συνεχίζουμε και υλοποιούμε το έργο μας, βάζουμε στόχους φιλόδοξους αλλά άκρως ρεαλιστικούς, δεν μας αφορά τίποτε άλλο και με την πορεία της χώρας μας δίνουμε απάντηση σε όσους καταστροφολογούν εδώ και ενάμιση χρόνο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν, με τις οποίες «άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγή των όρων του μνημονίου», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη και καμία τέτοια απόφαση».

Αντίθετα, είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και με τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου και της 25ης Μαρτίου βελτίωσε τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και συμπλήρωσε ότι δεν την αφορούν «όλα τα άλλα σενάρια, θετικά ή αρνητικά, που ακούγονται».

Για το εάν ισχύει, ότι Έλληνας υπουργός μίλησε σε γερμανική εφημερίδα και τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «συνεντεύξεις από "ανώνυμο Έλληνα υπουργό" ή δηλώσεις που πλανώνται στον αέρα ή σενάρια καταστροφολογικά. εμείς τα απορρίπτουμε» και ότι «δεν μας αφορούν οι φήμες περί ανωνύμου υπουργού που είπε "αυτά και τα άλλα"».

«Εάν η εφημερίδα που τα δημοσιεύει έχει να μας πει περισσότερα στοιχεία, πραγματικά να τα δεχτούμε και να βγει αυτός ο υπουργός που υποτίθεται ότι τα είπε και να δικαιολογήσει και την άποψή του», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «όσο παραμένουν ανώνυμα, τότε για εμάς δεν έχουν καμία ισχύ, το αντίθετο, εξυπηρετούν τα σενάρια καταστροφολογίας και σε κάτι τέτοιο είμαστε άκρως απέναντι».


Σχετικά με τις εξελίξεις στην Κερατέα χαρακτήρισε θετική την ανακωχή που συμφωνήθηκε, επισημαίνοντας ότι έχει αποκλιμακωθεί η ένταση, αποκαθίσταται η ειρήνη και η οικονομική ζωή στην περιοχή και ότι «κυρίως αυτό γίνεται στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου».

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου, δεν αλλάζει ο νόμος βάσει του οποίου υλοποιείται το έργο και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, αποφασίστηκε να συζητηθούν με τους κατοίκους, διάφορους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία, σχέδια ώστε λεπτομέρειες της υλοποίησης να γίνουν καλύτερες».

Αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη δεν ενημερώθηκαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή για την υπόθεση της Κερατέας, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι κάθε υπουργός δρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του σχεδίου της κυβέρνησης είναι συλλογική απόφαση και πως ο καθένας υλοποιεί το μέρος που του αναλογεί.

«Η κυβέρνηση δρα συλλογικά και εννοείται ότι σε ένα τέτοιο έργο ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος», τόνισε και είπε ότι «ο κ. Παπουτσής χειρίστηκε το μέρος του θέματος που τον αφορούσε ως προς την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων μετά την αποχώρηση των κατοίκων από τα μπλόκα» και πως «όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς».

Ακόμη, για το εάν ο κ. Παπουτσής υποσχέθηκε έστω και προσωρινή αναβολή του έργου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα αναβολής του έργου», ότι δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό και πως «λεπτομέρειες μπορούν να συζητηθούν, ώστε και το έργο να γίνει αλλά με έναν τρόπο που θα βρίσκει σύμφωνη και την τοπική κοινωνία».

«Τις μελλοντικές αντιδράσεις δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε, όμως το έργο της κυβέρνησης θα προχωρήσει, υπάρχει νόμος και απόφαση της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα βρέθηκε ένας τρόπος να εκτονωθεί η κατάσταση και κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου μπορούν να συζητηθούν, όπως ως προς τον φορέα διαχείρισης», ανέφερε.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα με τις δηλώσεις Πάγκαλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται τη δήλωσή του πως δεν έδωσε πουθενά συνέντευξη.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αγώνας δρόμου για να προλάβουν στην κυβέρνηση


Νέος «μαραθώνιος» 45 ημερών, διάστημα στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να λάβει σειρά σημαντικών αποφάσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή, εν συνεχεία να τις «τροχοδρομήσει» και στο φινάλε -τον Ιούνιο- να εξασφαλίσει από την ΕΕ το «διαβατήριο» για την αντιμετώπιση του χρέους.
  • "Ημερησία" Online 26/3 11:16
  • Η επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη συμπίπτει με την αλλαγή της... ώρας!».
Το έλεγε προχθές κορυφαίος υπουργός, που δεν κοίταζε το ρολόι του - ούτε τον απασχολούσε η εαρινή αλλαγή της ώρας. Η πρόθεσή του ήταν σαφής για τον συνομιλητή του - επίσης μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Οπως πάει μπροστά η ώρα -εξηγούσε ο εν λόγω υπουργός- έτσι και η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει εντατικότερους ρυθμούς για να... προλάβει τα χρονοδιαγράμματα και να αποδειχθεί συνεπής και αξιόπιστη στους κρίσιμους «σταθμούς» των επόμενων μηνών.
Αναφερόταν στον νέο «μαραθώνιο» των 45 ημερών, διάστημα στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να λάβει σειρά σημαντικών αποφάσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή, εν συνεχεία να τις «τροχοδρομήσει» και στο φινάλε -τον Ιούνιο- να εξασφαλίσει από την ΕΕ το «διαβατήριο» για την αντιμετώπιση του χρέους.
  • Αμηχανία
Είναι γεγονός ότι ελάχιστοι στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή -από τους υπουργούς μέχρι τους υπηρεσιακούς παράγοντες- έχουν ανακαλύψει χρόνο για να αξιολογήσουν όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίζονται αμήχανοι για το πώς μπορούν να πετύχουν στην πράξη τους στόχους των 45 ημερών. Αν και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται συχνά στον «σταθμό» της ΔΕΘ του 2011, εντούτοις ακόμη και συνεργάτες του «δυσανασχετούν» γνωρίζοντας ότι μεσολαβούν μέχρι τότε κρίσιμοι σταθμοί.
Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου (μέχρι το 2015), που έχει ήδη «αναστατώσει» με τις «απαιτήσεις» του τους υπουργούς, πρέπει να γίνει από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το αργότερο μέχρι τις 15 Απρίλη. Στο ίδιο διάστημα πρέπει η κυβέρνηση να έχει θέσει τις βάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που αγγίζουν ως στόχο εσόδων τα 50 δισ.
Εκ των πραγμάτων οι ημέρες πριν από το Πάσχα θεωρούνται «πονηρές», αφού ουσιαστικά συνοδεύονται με «τελεσίδικα» του πρωθυπουργικού σχεδιασμού. Κάποιοι εκτιμούν ότι εφόσον ο κ. Παπανδρέου δεν προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα το κάνει πριν από την Ανάσταση. Το δίλημμα έχει εξήγηση. Κυβερνητικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι δεν έχουν... πάρει λέξη από το στόμα του πρωθυπουργού, πιστεύουν ότι με την έγκριση του «μεσοπρόθεσμου» αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την ενίσχυση της κυβερνητικής μηχανής.
Ενα νέο σχήμα που θα υπηρετεί καλύτερα την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να «προκαταλάβει» θετικά την τρόικα, η οποία θα επιστρέψει... δριμύτερη τον Μάιο για το stress-test σχετικά με τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείει το ανακάτεμα της τράπουλας συνολικά, ωστόσο φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η πρόταση περί ενίσχυσης της «ομάδας κρούσης» του οικονομικού επιτελείου. Οχι ότι δεν έχει λάβει εισηγήσεις για την αντικατάσταση του Γ. Παπακωνσταντίνου και τη «μετάβασή» του σε άλλον υπουργικό θώκο. Ομως επικρατεί -αυτή τη στιγμή- η πρόταση για την αναβάθμιση του Φ. Σαχινίδη σε αναπληρωτή υπουργό και τον ορισμό ακόμη ενός (του Γ. Φλωρίδη) για τα έσοδα. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε δραστικό περιορισμό του αριθμού των υφυπουργών.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός «απαιτεί» πια από το υπουργικό συμβούλιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς, φιλοδοξώντας την «μια ώρα αρχύτερα» έξοδο της χώρας για δανεισμό στις αγορές. Για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει να προηγηθούν σειρά αποφασιστικών βημάτων που έχει «υπογραμμίσει» η ΕΕ.
«Αγκάθι» παραμένει ο χειρισμός του εργασιακού τοπίου και της «απόδοσης» των επιχειρησιακών. Η Λ. Κατσέλη, πάντως, προτείνει με επιστολή της στον πρωθυπουργό μια «άλλη πολιτική», έναν οδικό χάρτη για την προστασία της εργασίας και την ανεργία.
  • ΜΑΞΙΜΟΥ
    Η ομάδα των «9» σε δράση
Κάθε πρωί, η ομάδα των «9» συμπληρώνει μαζί με την επικεφαλής, Ρεγγίνα Βάρτζελη, το παζλ των προσώπων που συνεδριάζουν για την «ατζέντα» της επόμενης ημέρας.
Συχνά, στο γραφείο της Ρ. Βάρτζελη στη Βουλή, η καθημερινότητα και η καταιγίδα γεγονότων δεν επιτρέπουν τον σχεδιασμό με ορίζοντα τουλάχιστον εβδομάδας. Η «εντολή» της επανεκκίνησης μετά τη Σύνοδο έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και παραπέμπει σε πρωτοβουλίες αφενός για την υλοποίηση των «μεγάλων» τομών (με την ευθύνη υπουργών) και αφετέρου στο επικοινωνιακό «περιτύλιγμα» των πολιτικών αποφάσεων.
Εκτός από τη Ρ. Βάρτζελη, παρόντες στον «πρωινό καφέ» είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και οι Γ. Πετρουλάκης και Γ. Ελενόπουλος (Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού). Από την Ιπποκράτους μεταφέρει τις προτάσεις ο Μ. Καρχιμάκης και από τους βουλευτές ο Β. Εξαρχος (γ.γρ. της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) μαζί με τον Χρ. Πρωτόπαπα (κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο) σε αναβαθμισμένο ρόλο. Ο Ν. Αθανασάκης, αλλά και ο Κ. Θέος λέγεται ότι δεν λείπουν στις κρίσιμες συνεδριάσεις. Και ο πρωθυπουργός είναι... ωσεί παρών -ουκ ολίγες φορές έχει διακόψει τον «καφέ» με τηλεφώνημά του στην κυρία Βάρτζελη για να επισημάνει τα SOS...
πηγή: Εθνος