«Χρειάζεται μεγάλη νηφαλιότητα, αίσθημα ψυχραιμίας και ενότητας, όλων των παραγόντων, όλων των κομμάτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην αυριανή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι βούληση της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων είναι «να καταλήξουμε σε αποφάσεις». «Θέλουμε αύριο να μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος, να γυρίσουμε σελίδα, ώστε να μπορούμε να πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα».
«Δίνουμε όλη αυτή την περίοδο μία πολύ μεγάλη, πολύ δύσκολη και σκληρή μάχη να άρουμε το μεγάλο βάρος που έχει πέσει στον ελληνικό λαό, αυτό του χρέους που παραλάβαμε, και ακόμα περισσότερο να επιμεριστούν αυτά τα βάρη και σε άλλους, ώστε να μπορεί να ανασάνει ο ελληνικός λαός και να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια της αναγέννησης της χώρας μας, που είναι απαραίτητη».
Μετά το τέλος της συνάντησης, και εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι όλοι θέλουμε μία Ευρώπη που θα δώσει ελπίδα, που θα δώσει ευημερία, προοπτική».
«Η διαπραγμάτευση αφορά πρώτα απ' όλα την ίδια την Ευρώπη γιατί η κρίση δεν είναι απλά ελληνική, θα έλεγα πια είναι ευρωπαϊκή. Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι όχι απλώς αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά εμείς οι ίδιοι θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας, να γίνει μία χώρα βιώσιμη, αναπτυξιακή, με διαφάνεια και με κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:
«Τώρα είναι η ώρα η ίδια η Ευρώπη να πάρει εκείνες τις αποφάσεις ώστε να σταματήσει αυτή η προϊούσα κρίση, η οποία δημιουργεί ανασφάλεια σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς».
Για τη χώρα μας, συνέχισε ο Γ.Παπανδρέου, η διαπραγμάτευση έχει δύο στόχους: «Πρώτον, η λύση να είναι ασφαλής, να παρέχει ασφάλεια και σιγουριά για τον Έλληνα πολίτη, και -δεύτερον- η λύση να άρει σημαντικότατα βάρη από το χρέος, απ' αυτό που παραλάβαμε, που σήμερα αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης στην πλάτη του».
«Αυτό είναι το εθνικό μας καθήκον, αυτός είναι εθνικός στόχος και σε αυτόν τον εθνικό στόχο όλοι πρέπει να συμβάλουν» συνέχισε ο Γ.Παπανδρέου και στο σημείο αναφέρθηκε στις τράπεζες:
«Εννοώ και τις τράπεζες, που βεβαίως θέλουμε να είναι τράπεζες που θα εξυγιανθούν και θα επενδύσουν επιτέλους και στην πραγματική οικονομία, αλλά πρέπει και αυτοί να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους αυτού του μεγάλου προβλήματος» ώστε «να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών».
Επανέλαβε, τέλος, ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει «να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σήμερα, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και αύριο στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων».
Πολιτικές εξελίξεις
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει υπερψήφιση των αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτές) και το «όχι» της ΝΔ διά στόματος Γ.Μιχελάκη αναζωπυρώνει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει τις ψήφους 180 βουλευτών, δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες:
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπερψηφίσει τις αποφάσεις της Συνόδου και, επιπλέον, δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόταση συγκυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου