Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

«Φουντώνουν» οι καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

  • Μάρνυ Παπαματθαίου
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011
  • Περισσότερα από 90 τμήματα στα Πανεπιστήμια και αρκετά ακόμη σε εννέα ΤΕΙ


Με ενενήντα καταλήψεις τμημάτων πανελλαδικά και ορατό τον κίνδυνο για τους φοιτητές να χαθεί το εξάμηνο, «υποδέχεται» τον Σεπτέμβρη η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας.  Περισσότερα από 90 τμήματα  στα Πανεπιστήμια και αρκετά ακόμη σε εννέα ΤΕΙ της χώρας είναι σήμερα κλειστά, καθώς έχουν καταληφθεί από φοιτητές που αντιδρούν στο νέο Νόμο Πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Το πρωί, φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (του ΚΚΕ), απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εμποδίζοντας την είσοδο όλων. Ο αποκλεισμός του κτιρίου συνεχίζεται, ενώ έχουν «παγώσει» όλες οι λειτουργίες του Ιδρύματος. Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται από τους εκπροσώπους της ίδιας κίνησης σε άλλα Ιδρύματα στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Καταλήψεις γίνονται στα Ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, πανεπιστήμιο Πάτρας, Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Πειραιώς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο για να καθορίσουν την στάση τους, ενώ ήδη εκφράζεται ανοικτά η διάθεσή τους να προσφύγουν στα ανώτατα δικαστήρια. 

Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αιγαίου εξουσιοδότησε χθες τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, σε συντονισμό με τους άλλους πρυτάνεις των ΑΕΙ να προχωρήσουν σε έλεγχο της συνταγματικότητας του νέου Νόμου. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, μετέθεσε την εξεταστική της περίοδο για τις 12 του Σεπτέμβρη, ενώ αναφέρει ότι ο νέος Νόμος δεν διαθέτει τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας ούτε ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο.

Στο μεταξύ διχάζονται περισσότερο μέρα με την ημέρα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. 

Μετά την κίνηση Αγωνιστική Πρωτοβουλία του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, που ζήτησε άμεση εφαρμογή του Νόμου, σήμερα εκδόθηκε και νέα ανακοίνωση υποστήριξης της μεταρρύθμισης στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (πρόσκειται στο χώρο του κέντρου) με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο νέος νόμος βελτιώνει σε αρκετά και κρίσιμα σημεία τη λειτουργία των Ιδρυμάτων και καταλήγει αναφέροντας ότι επιβάλλεται να προχωρήσουν οι καθηγητές αποφασιστικά, διαφυλάσσοντας ανοιχτά Πανεπιστήμια με πλήρεις τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους λειτουργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου