Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι το 50% «τετραπλασιάζει το ωφέλιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα» σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Βεβαίως ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να τονίσει ότι «θέλει πολύ δουλειά, τύχη, συναίνεση, υπομονή» για να γίνουν πράξη όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και να καταστεί απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ακόμη και με τις πιο σκληρές προδιαγραφές που θέτει το ΔΝΤ.
Πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων το 2011 και το 2012, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, δεν θα επηρεαστούν μισθοί και συντάξεις το 2011 και το 2012, εάν εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει».
Όσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης ανέφερε ότι θα γίνει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. «Πριν τα μέσα του Νοεμβρίου αναμένεται να εισπράξουμε οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και να βελτιώσουμε αισθητά τα επίπεδα ρευστότητας που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ κρατών και τραπεζών επετεύχθη νέο σχήμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο περιλαμβάνει πολύ ευνοϊκότερους όρους για τα κράτη και πολύ σκληρότερους για τις τράπεζες.
Είπε ότι η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επίπεδο το οποίο χαρακτήρισε απολύτως βιώσιμο, ενώ επανέλαβε ότι το 2012 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν το δημόσιο χρέος βρεθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, καθίσταται απολύτως βιώσιμο, ενώ η μείωση του χρέους που αποφασίστηκε στη Σύνοδο, πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ωφέλιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα τετραπλασιάζεται σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, προσθέτοντας ότι η ετήσια ελάφρυνση σε όρους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ.
«Η απόφαση ελαφρύνει το ιστορικό βάρος της χώρας, μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, να καταρτίσουμε ευκολότερα τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014, γιατί θα πληρώνουμε μικρότερους τόκους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
«Θα υπάρξει πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προς όφελος των καταθετών και της ελληνικής οικονομίας» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.
Τόνισε ότι «οι τράπεζες καλούνται να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: μεταξύ έθνους και τραπεζιτών, η απάντηση είναι "το έθνος". Μεταξύ υπεράσπισης του γενικού συμφέροντος και των μεγαλομετόχων και των διοικήσεων, η απάντηση είναι "το γενικό συμφέρον"».
Ξεκαθάρισε ότι εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιηθεί μέσω του ΤΧΣ, αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προνομιούχες μετοχές, λέγοντας ότι «εάν υπάρξει σχήμα που μας επιτρέψει να μην υπολογίσουμε την ανακεφαλαιοποίηση, έστω και προσωρινά, ως χρέος, τότε θα το προτιμήσουμε».
Όπως είπε, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπέβαλε πρόταση με διαφορετική μεταχείριση των ομολόγων ελληνικών και ξένων τραπεζών.
«Στο μέτρο που πληρούνται οι διεθνείς προϋποθέσεις, θα το εξετάσουμε και θα κάνουμε το καλύτερο γιατί είμαστε και μέτοχοι, και εγγυητές», τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη δοθεί εγγυήσεις ύψους 128 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
Αποσαφήνισε, επίσης, ότι τα βασικά εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών (core Tier 1) θα πρέπει να διαμορφώνονται στο 10%, όπως έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Διαβεβαιώσεις για τα Ταμεία
Ο υπουργός δεν απέρριψε το ενδεχόμενο τα ταμεία να υποστούν κούρεμα στα ομόλογα που διακρατούν. «Ενδέχεται, δεν είναι ακόμη βέβαιο, θα δούμε ποιο σχήμα θα επιλεγεί τελικά, να έχουμε μια μικρή ονομαστική μείωση των ομολόγων αυτών, όμως η μείωση αυτή θα είναι πάντα μικρότερη από τη σημερινή πραγματική εμπορική τους αξία» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Διαβεβαίωσε δε, οτι «σε κάθε περίπτωση, ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως, όχι στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού σχήματος αυτού, αλλά στο πλαίσιο της ασφαλιστικής πολιτικής η οποία μας επιτρέπει ως κράτος υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, να ενισχύσουμε την περιουσία των Ταμείων».
Εφαρμογή PSI τον Ιανουάριο
Στις αρχές του 2012 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νέο PSI, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η συμφωνία προβλέπει κονδύλια 30 δισεκατομμύρια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν με τον πιο πρόσφορο τρόπο, για την χρηματοδότηση της διαχείρισης του χρέους.
«Ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι προκαταβολή πληρωμής ενός μικρού τμήματος της ονομαστικής αξίας κάθε ομολόγου» επισήμανε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, είπε ότι σε 2- 3 εβδομάδες αναμένεται να μορφοποιηθεί το σχέδιο για το «PSI Plus», που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως εξήγησε, από τα 206 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το εμπορεύσιμο χρέος και επί των οποίων θα εφαρμοστεί η απομείωση του 50%, θα προκύψει ένα νέο χρέος, ύψους 103 δισ. ευρώ.
Αυτό το ποσό θα αναλύεται με επιμέρους δράσεις, όπως για παράδειγμα, θα μπορούσε ποσό 70 δισ. ευρώ να αφορά σε νέα ομόλογα και το υπόλοιπο των 33 δισ. ευρώ να συνίσταται στην καταβολή μετρητών.
Εναλλακτικά, είπε ο κ. Χριστοδούλου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λύσεις επαναγοράς χρέους, παροχής εγγυήσεων σε ορισμένες τράπεζες ή επιπλέον ομολόγων.
Τέλος του 2011 ενεργοποιείται το νέο δάνειο
Το νέο δάνειο, που ανέρχεται σε 100+30 δισ ευρώ, θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του 2011.
«Με αυτά τα ποσά καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και επιπλέον τις ανάγκες επανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει ει δυνατόν πριν από την εφαρμογή του νέου σχήματος για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Μάλιστα ο υπουργός, προσδιόρισε το συνολικό δανειακό πρόγραμμα από την τρόικα προς την Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα σε 240 δισ. ευρώ, το οποίο κατένειμε ως εξής:
- 100 δισ. ευρώ για τις δανειακές και χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την περίοδο 2012- 2014, συμπεριλαμβανομένων των 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
- 30 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή της χώρας στην ανταλλαγή των ομολόγων και την επαναγορά χρέους (σε αυτά μπορεί να προστεθούν και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ή από τα προγράμματα ΑΠΕ, όπως το Helios).
- 110 δισ. ευρώ από το πρώτο δανειακό πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στην συνεχή παρουσία κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα για την πιστή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είπε ότι αυτό ζητήθηκε από την Ελλάδα, με σκοπό να αποδραματοποιηθεί η τριμηνιαία επίσκεψη της τρόικας και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτήν.
«Μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποφασίστηκε να σταματήσει η δραματοποίηση των επισκέψεων της τρόικας, η παρουσία της να είναι τακτική και συνεχής, η δουλειά μας να γίνεται ευκολότερα και ταχύτερα» είπε ο υπουργός.
«Η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα, η ευθύνη εφαρμογής τους στην κυβέρνηση και τη Βουλή, όλοι οι άλλοι βοηθούν και συμβουλεύουν για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος» τόνισε ακόμη ο κ. Βενιζέλος.
Απαντώντας στη ΝΔ και στις επικρίσεις της ότι με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα επιτυγχάνει να επιστρέψει το 2020 στο επίπεδο του χρέους του 2009, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ «εάν δεν παρεμβαίναμε, εάν δεν λαμβανόταν η χτεσινή απόφαση, το ελληνικό δημόσιο χρέος με άλλες παρεμβάσεις συμβατικού χαρακτήρα το 2020 θα ήταν 173% του ΑΕΠ. Άρα με την παρέμβαση αυτή, με έτος αναφοράς το 2020, η μείωση που επιτυγχάνεται, εφ' όσον όλα αυτά εφαρμοστούν πλήρως και επιτυχώς, είναι 53 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.»
»Αυτό είναι μια εντυπωσιακή ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους και αυτή είναι και η απάντησή μου σε επιπόλαιες και θρασείες παρατηρήσεις που άκουσα να λέγονται εδώ σήμερα το πρωί».
Συνεχίζοντας την «επίθεση» ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι πρωτοφανές για μια πολιτική δύναμη να είναι εναντίον της μείωσης του χρέους και των επιτοκίων που πληρώνει η χώρα.
«Πρόκειται για εθνική και πολιτική τύφλωση», τόνισε.
Αναφορικά, πάντως, με το ζήτημα της έγκρισης της συμφωνίας από διευρυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων στη Βουλή, επανέλαβε ότι «τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να ψηφίζονται με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη την περασμένη Άνοιξη περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ο καιρός του σπείρειν και ο καιρός του θερίζειν. Διαφορετικό είναι να γίνει εθελοντικά και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και άλλο προ καιρού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου