Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σε αναζήτηση φόρμουλας η κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας για το χρέος



Σε αναζήτηση φόρμουλας για την κύρωση από την Ελλάδα της απόφασης που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ στελέχη της τονίζουν ότι η έγκριση της συμφωνίας από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών «δεν έχει ακόμη αποφασιστεί».
Πάντως, το ύφος της ευρωπαϊκής απόφασης –αν θα περιλαμβάνει στοιχεία θετικά για την ελληνική κυβέρνηση- θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις τελικές αποφάσεις.
Όπως μετέδωσε το Mega, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βγάλει από τη φαρέτρα της και το «όπλο» του δημοψηφίσματος και να ζητήσει απευθείας από τους πολίτες την έγκριση της ευρωπαϊκής συμφωνίας.
Άλλο σενάριο που εξετάζει η κυβερνητική πτέρυγα είναι το «σπάσιμο» της ευρωπαϊκής συμφωνίας σε δύο σκέλη: αυτό που θα περάσει ως ξεχωριστός νόμος από τη Βουλή, ενδεχομένως και με το αίτημα για αυξημένη πλειοψηφία, και θα περιλαμβάνει το ύψος του «κουρέματος» και την ενίσχυση του EFSF και το δεύτερο σκέλος των δημοσιονομικών που θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό.

Για το θέμα της αυξημένης ή μη πλειοψηφίας ρωτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, λέγοντας ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συνδράμει στις επιδιώξεις της οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής.
* Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει εκ νέου το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Απόψε αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων και τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του της ΕΕ.
Tην άποψη ότι η απόφαση για το «κούρεμα» θα χρειαστεί αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής ΑριστεράςΦ.Κουβέλης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Η διαφαινόμενη απόφαση της Συνόδου με την περικοπή ποσοστού τουλάχιστον 50% του χρέους, θα σημάνει ένα ανυπόφορο τίμημα πολύχρονης περαιτέρω λιτότητας και βαρύτατης εποπτείας της χώρας.
«Η επικύρωση της τελικής απόφασης - έχω την πολιτική άποψη- επιβάλλει την αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, προκειμένου η κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της κοινωνίας και της χώρας. Κατά συνέπεια, αν δεν προκύψει αυτή η αυξημένη πλειοψηφία, τότε η χώρα οδεύει προς εκλογές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου