Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Financial Times Πως ένα δημοσίευμά τους προκαλεί κραχ στην Αθήνα Ανακριβές το χαρακτηρίζουν οι ελληνικές τράπεζες

Το σημερινό κραχ στη Σοφοκλέους και η εκτίναξη του spread πάνω από τις 430 μονάδες βάσης αποδίδονται κυρίως στο δημοσίευμα των F.T. και της ανταποκρίτριας τους στην Αθήνα κυρίας Κέριν Χοπ, σύμφωνα με το οποίο έχει διαρρεύσει στο εξωτερικό το 4,5% του συνόλου των ιδιωτικών καταθέσεων. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα που προκάλεσε τον πανικό στις αγορές αντιμετωπίζεται από τις ελληνικές τράπεζες ως ανακριβές επί σκοπώ. Συγκεκριμένα:

1. Διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης η εικόνα ότι η μείωση των νομισματικών μεγεθών και κυρίως των καταθέσεων ταυτίζεται ισόποσα με φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Οι FinancialTimes έγραψαν ότι έχουν, ήδη, φύγει στο εξωτερικό το 4.5% των καταθέσεων , όσο και η μείωση των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες. Καταρχήν, η συμπεριφορά του κοινού έχει αλλάξει ριζικά μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών στις 24 – 25 Μαρτίου και τμήμα των εκροών από το τραπεζικό σύστημα έχει επανέλθει, αποκαθιστώντας σταδιακά την ομαλότητα.

Το παραπάνω δημοσίευμα των FTείναι ανακριβές για τους παρακάτω λόγους:

α) Επειδή έχει σημειωθεί ραγδαία μείωση των χορηγήσεων με ταχύτατη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των υπολοίπων και παράλληλα, τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για αποπληρωμή υποχρεώσεων, εξυπηρέτηση των εμπορικών τους αναγκών και αποπληρωμή των εισαγωγών. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μείωση καταθέσεων έχει σημειωθεί στις εταιρικές καταθέσεις όψεως και λιγότερο προθεσμίας και όχι στις καταθέσεις ιδιωτών. Η παραπάνω συμπεριφορά εξηγεί κατ’ εκτίμηση το 30% - 35% περίπου της μείωσης των καταθέσεων.

β) Να σημειωθεί ότι και το ίδιο φαινόμενο μείωσης των καταθέσεων και χορηγήσεων παρουσιάζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ, η αύξηση του Μ3 και των χορηγήσεων ακολουθεί φθίνουσα πορεία το τελευταίο διάστημα και η μεταβολή των καταθέσεων έχει γίνει αρνητική σε ορισμένες χώρες. Αυτή η εξέλιξη, όμως, δεν ερμηνεύτηκε ως φυγή κεφαλαίων, όπως γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας.

γ) Όταν τα επιτόκια στους τίτλους του Δημοσίου αυξάνονται σημαντικά και ταχύτερα από τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, σημειώνονται υποκατάσταση καταθέσεων με τίτλους του Δημοσίου, με απλά λόγια, οι καταθέτες αποκτούν ελληνικά ομόλογα για υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό εξηγεί κατ’ εκτίμηση το 20% - 25% της μείωσης των καταθέσεων το τελευταίο διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φυγή κεφαλαίου στο εξωτερικό.

δ) Επιπλέον, ένα 15% - 20% της μείωσης καταθέσεων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει μεταφερθεί σε θυγατρικές των Ελληνικών Τραπεζών στο εξωτερικό, που καταγράφεται ως εκροή κεφαλαίου από τη χώρα αλλά δεν επηρεάζει τη ρευστότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

ε) Σε περιόδους κρίσεων είναι γεγονός ότι το κοινό διατηρεί μεγαλύτερα αποθέματα μετρητών εκτός του τραπεζικού συστήματος, είτε από φόβο είτε, όμως και, κυρίως, για τη διεκπεραίωση των καθημερινών συναλλαγών του, λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης των δανείων και του υψηλού κόστους τους και της έντασης της φοροδιαφυγής, που παρατηρείται. Αυτό, ίσως, αποτελεί κατ’ εκτίμηση το 10%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου