Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Γ. Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ: «Δεν φυγομαχούμε, δεν φυγοπονούμε»


«Περνάμε τη δυσκολότερη στιγμή των τελευταίων δεκαετίων. Είναι στιγμές καθοριστικές για το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον του ελληνισμού. Από τις αποφάσεις μας κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, με σκοπό να καταστήσει την οικονομία βιώσιμη, να δημιουργήσει ένα κράτος που θα προστατεύει τον πολίτη, μια κοινωνία πολιτών με έντονη κοινωνική συνείδηση».

» Πολλές φορές ένιωσα τη μοναξιά της εξουσίας. Η Κοινοβουλετική Ομάδα έχει δείξει έμπρακτη συμπαράσταση στον κοινό μας αγώνα. Έχουμε αναλάβει όλοι τις ευθύνες μας και πάμε στη μάχη με το κεφάλι ψηλά. Γνωρίζοντας ότι πάνω παό την ασημαντότητα του πολιτικού κόστους έρχεται η ευθύνη στο πολιτικό γίγνεσθαι.

» Οι δύσκολες αποφάσεις που πήραμε είναι η γέφυρα για το καλύτερο. Ο Έλληνας πολίτης ήταν πολίτης μιας φεουδαρχίας. Η αντίστασή του ήταν η απειθαρχία και η ανομία έγινε κανόνες. Και έφταιγαν οι κυβερνώντες που έδιναν το κακό παράδειγμα. Αυτά ήρθαμε να αλλάξουμε, να χτυπήσουμε και να ανατρέψουμε".

"Είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε τις πιο δύσκολες ιστορικές ευθύνες. Ούτε φυγοπονούμε, ούτε φυγομαχούμε. Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια είναι τα στοιχεία που πιστεύουμε. Αντίθετα από την αντιπολίτευση που έκανε μια άθλια απογραφή που έθιξε το κύρος και την αξιοπιστία μας διεθνώς. Η Έλληνες έγιναν οι κουτοπόνηροι της Ευρώπης. Ήθελαν να κρύψουν την ωρολογιακή βόμβα κάτω από το χαλί που θα ήταν απειλή στην Ελλάδα".

«Οι ευρωπαίοι εταίροι λένε η Ελλάδα πήρε τις αποφάσεις της και λένε ότι δεν τους χαρίζουμε τα χρήματα, αλλά τους δανείζουμε με καλύτερους όρους. Μακριά από την ψυχολογική τρομοκρατία των διεθνών κερδοσκόπων και των τοκογλύφων, την έχουμε ανάγκη για να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ώστε να μην ασχολούμαστε κάθε μέρα με τους κερδοσκόπους ή τους διεθνείς δημοσιογράφους.

» Παραλάβαμε την Ελλάδα στο έλεος της χρεοκοπίας και θα την παραδόσουμε ισχυρή, περήφανη και κοινωνικά δίκαιη».

» Εμείς αλλάζουμε σήμερα το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Με το σύστημα Καλλικράτης κάνουμε μια τεράστια αλλαγή στη δημόσια διοίκηση. Διαφάνεια παντού. Έλεγχος και δικαιοδοσία. Δραστικός περιορισμών των δομών σε όλα τα επίπεδα. Είναι η σημαντικότατη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι μόνο η αρχή. Εϊναι απόδειξη της ικανότητάς μας να φέρουμε εις πέρας τις περισσότερες αλλαγές στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Κι έχουμε την πολιτική βούληση και την εντολή του ελληνικού λαού.

» Σήμερα καλούμαστε σε ένα νέο αγώνα: Την απελευθέρωση από την κηδεμονία. Στόχος όλων μας είναι να φύγουμε από την επιτήρηση και από την κηδεμονία. Θα φύγουμε από την κηδεμονία όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας μας. Γι’ αυτό σας καλώ να αντισταθούμε απέναντι σε παλαιές πρακτικές, την ανομία, να αναδείξουμε ότι καλύτερο έχει ο ελληνισμός, ότι καλύτερο έχει ο τόπος.

«Την αγωνία του για το μέγεθος των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα» εξέφρασε με τη δευτερολογία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ,ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αν και, όπως είπε, «στη νέα φάση, μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, δεν αλλάζει και πολύ η ουσία των προβλημάτων. Είμαστε εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός» και αναφερόμενος στο φόβο που προκαλεί το πέρασμα του ΔΝΤ από άλλες χώρες, δήλωσε «ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά τί θα κάνουμε εμείς για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο και πρόσθεσε ότι η μόνη εγγύηση γι΄αυτό είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγέ»ς.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης, λόγω των δικών της αμαρτιών».

Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του Κινήματος για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μερικές από αυτές:

- Σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω.

- Μπροστά στη βαρβαρότητα εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά.

- Βιώσιμη ανάπτυξη.

- Δείκτης ασφαλείας για τους αδύναμους και γι΄αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

- Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλάσσεται ο ισχυρός.

- Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά.

- Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία και οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες.

- Οχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και φόροι για τον καταναλωτή.

- Αλλαγή του πόθεν έσχες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, θέμα το οποίο εθίγη από ορισμένους βουλευτές, συμφωνώντας ότι «πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει μεν ο πρωθυπουργός αλλά από κάτω τα υπουργεία είναι φέουδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου