Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Με πρόστιμο 5%-15% η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων

  • Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ και θα διατεθούν για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων

Πρόστιμα με βάση τα τετραγωνικά των αυθαιρεσιών και τη θέση του ακινήτου ανακοίνωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης και των αλλαγών χρήσης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε αρχικά στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις τελευταίες τροποποιήσεις, τα πρόστιμα διατήρησης και πράσινης χρήσης θα κυμαίνονται μεταξύ 5% και 15% επί της τιμής ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ετσι το επόμενο διάστημα- οκτώ μήνες από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου- περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστούς χώρους που έχουν αλλάξει χρήση θα κληθούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. τ.μ. ημιυπαίθριων έχουν παρανόμως κλείσει.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διαθέσει αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος ελεύθερων χώρων στις περιφέρειες όπου βρίσκονται οι χώροι που θα δηλωθούν. Με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να διατηρήσει τους δηλούμενους αυθαίρετους χώρους για 40 χρόνια, αφού προκαταβάλει το πρόστιμο διατήρησης, «χωρίς να νομιμοποιείται το παράνομο κτίσμα», όπως επεσήμανε χθες η υπουργός.

Μάλιστα η κυρία Μπιρμπίλη τόνισε ότι μετά την παρέλευση του οκταμήνου κατά το οποίο οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τις οικοδομικές αυθαιρεσίες τους και να υποστούν τις κυρώσεις «θα ακολουθήσουν εντατικός και διαρκής έλεγχος εντοπισμού εκείνων των περιπτώσεων που δεν θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή και η επιβολή των αυστηρών προστίμων που προβλέπονται από τον νόμο».

Το σχέδιο νόμουεισάγει για πρώτη φορά την έννοια της «ταυτότητας κτιρίου», η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του, τα σχέδια και τους ελέγχους. Για τα νέα κτίρια η «ταυτότητα» θα δημιουργείται πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής από τους επιβλέποντες μηχανικούς. Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται και για τα παλαιά κτίρια, μετά την έκδοση ειδικού προεδρικού διατάγματος το οποίο θα ρυθμίζει τη διαδικασία καταγραφής των κτιρίων. Σύμφωνα με την υπουργό, υπολογίζεται ότι σε διάστημα πέντε ετών θα έχουν καταγραφεί όλα τα παλαιά κτίρια και θα έχουν ελεγχθεί οι παραβάσεις. «Η “ταυτότητα των κτιρίων” οδηγεί σε αποτροπή και καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης και των αλλαγών χρήσης και σε παρακολούθηση της ασφάλειας των κτιρίων» σημείωσε η κυρία Μπιρμπίλη. Η «ταυτότητα» θα τηρείται σε κάθε κτίριο και αντίγραφό της θα φυλάσσεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Εκκρεμεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη δημιουργία σώματος ελεγκτών μηχανικών οι οποίοι θα παρακολουθούν τη διαδικασία τήρησης της «ταυτότητας» του κτιρίου. Επίσης προβλέπεται η επαναφορά της ρύθμισης του Ν. 3212/2003 για διενέργεια ελέγχων σε ποσοστό 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και σε ποσοστό 2% από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Τ ο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος διαφοροποιεί τα πρόστιμα που επιβάλλονται για την πρώτη κατοικία από αυτά για τις δευτερεύουσες και παραθεριστικές κατοικίες, καθώς και για τα υπόλοιπα κτίρια εκτός κατοικιών (π.χ. κτίρια για επαγγελματικές, παραγωγικές ή άλλες χρήσεις). Επίσης κατηγοριοποιεί τα πρόστιμα με βάση το συνολικό εμβαδόν των αυθαιρεσιών και τη βλάβη που έχει επέλθει στο περιβάλλον, δηλαδή αν το κτίριο βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.

Για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στη ρύθμιση της «καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης» προβλέπεται η καταβολή κατά τη μεταβίβαση πρόσθετης εισφοράς η οποία θα ισούται με τον φόρο μεταβίβασης ο οποίος θα έπρεπε να καταβληθεί για τα αυθαίρετα τετραγωνικά στην περίπτωση που ήταν νόμιμα. Ακόμη, ο ιδιοκτήτης ακινήτου, για το οποίο έχει γίνει χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης, θα υποχρεούται να καταβάλλει πρόσθετη εισφορά, η οποία θα αντιστοιχεί στο τέλος ακίνητης περιουσίας για τα αυθαίρετα τετραγωνικά.

Χρήση των διατάξεων του νομοσχεδίου δεν μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες όσων ακινήτων βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, σε παραλιακά δημόσια κτήματα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, λόγω της σημαντικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

  • Στρ. Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων
  • Επρεπε να υπάρχουν εκπτώσεις

«Για να εκφράσει κανείς μια έγκυρη άποψη πρέπει να δει γραπτό κείμενο. Θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να μας ανοίξει όλα τα χαρτιά του ώστε να εκφράσουμε την άποψή μας.

Πάντως, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού, είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι εκπτώσεις που θα έπρεπε τόσο για τους υπόγειους χώρους όσο και για την παλαιότητα των χώρων οι οποίοι κατασκευάστηκαν έως και το 2003. Οσοι έχουν υπόγειους χώρους, χαμηλής αξίας, με μεγάλο εμβαδόν, αντί να διευκολυνθούν για να τους δηλώσουν, δυσχεραίνονται χωρίς λόγο με την επαύξηση του προστίμου, πράγμα που δημοσιονομικά φοβάμαι ότι θα έχει πολύ μεγάλο κόστος».

Χρ. Σπίρτζης, αντιπρόεδρος του ΤΕΕ
Πιο δίκαιες οι νέες ρυθμίσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου