Παπανδρέου: «Προετοιμαζόμαστε για να
"πατήσουμε το κουμπί", αν χρειαστεί»
ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 17 Απριλίου 2010
Η Αθήνα συνεργάζεται με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προκειμένου να είναι έτοιμος ο μηχανισμός στήριξης μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Newsweek ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι όταν αυτές οι διεργασίες καταλήξουν, «η κυβέρνηση θα εκτιμήσει ήρεμα και συντεταγμένα την κατάσταση», προκειμένου να αποφασίσει αν θα ζητήσει την ενεργοποίησή του.Ο Γ. Παπανδρέου αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς, όπως λέει, «ο μηχανισμός ΔΝΤ και ΕΕ μας προστατεύει από το να πέσουμε στον γκρεμό». Ξεκαθαρίζει δε ότι δεν πρόκειται «σωτηρία» καθώς «δεν προβλέπεται δωρεάν χρηματοδότηση».
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας για τον Μάιο και διαπιστώνει ότι «οι Έλληνες πολίτες τους τελευταίους μήνες υφίστανται ψυχολογική τρομοκρατία». «Η ψυχολογία τους πηγαίνει πάνω κάτω ανάλογα με τις κινήσεις των αγορών. Είναι ανάγκη, τώρα, να προχωρήσουμε μπροστά –να ξεπεράσουμε αυτό τον ρυθμό καθημερινής κρίσης και να ανατρέψουμε την κατάσταση. Πρέπει να λάβουμε την απόφαση, αν θα ζητήσουμε ή όχι την ενεργοποίηση του μηχανισμού, εντός των επόμενων εβδομάδων», τονίζει ο Γ. Παπανδρέου.
Για τα πρόσθετα μέτραΣτην ερώτηση αν το πακέτο στήριξης είναι αρκετό για να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός απαντά ότι «αρκεί για να μας δώσει χώρο να ελιχθούμε ώστε να κάνουμε βιώσιμη την οικονομία μας». Παράλληλα, απαντά ότι η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί τα σκληρά μέτρα, που θα ζητήσει ενδεχομένως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Δεν ανανεώνουμε χιλιάδες συμβάσεις στο δημόσιο τομέα. Κινούμαστε ήδη για να καταργήσουμε ή να συγχωνεύσουμε εκατοντάδες φορείς του δημοσίου. Συρρικνώνουμε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χιλιάδες μέλη διοικητικών συμβουλίων θα χάσουν τις θέσεις τους. Αυτά δείχνουν την πολιτική μας βούληση και την αποφασιστικότητά μας». Όσο για το αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι «γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και έχουμε πρόγραμμα. Αλλά δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε εκείνους που δεν ευθύνονται για την κρίση».
Για τη στάση της ΓερμανίαςΠαράλληλα, ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα απευθυνθεί στην αμερικανική αγορά προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια. «Βασικά θα πούμε (στους αμερικανούς επενδυτές) ότι αυτή είναι μια νέα Ελλάδα, μια νέα κυβέρνηση που πραγματοποιεί ιστορικές αλλαγές, που πατάσσει τη γραφειοκρατία επιτρέποντας την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα, που κινείται προς την πράσινη ενέργεια, σπάει τα καρτέλ και καθιερώνει την αξιοκρατία. Είναι μια επένδυση που αξίζει», λέει χαρακτηριστικά, ενώ, ερωτώμενος για τον «θυμό της Γερμανίας» απέναντι στην Ελλάδα, σχολιάζει: «Οι Γερμανοί είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση (της ελληνικής οικονομίας), αλλά είναι ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση εδώ υλοποιεί αυτές τις αλλαγές. Δεν ζητάμε να μας σώσουν για να συνεχίσουμε τις κακές μας πρακτικές. Το μόνο που τους λέμε είναι να στηρίξουν τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε».
Για το έλλειμμαΟ Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε που αποκάλυψε το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος. «Θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα που θα έσκαγε και θα κατέστρεφε την αξιοπιστία μας», λέει και εκτιμά ότι «μπορεί η αποκάλυψη του ελλείμματος να προκάλεσε βραχυπρόθεσμα μια αίσθηση αναστάτωσης, αλλά θα αποβεί θετική για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και στο απώτερο μέλλον».
Σάββατο 17 Απριλίου 2010
«Τον Μάιο θα αποφασίσουμε για το αν θα προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου