Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Προσφυγή στα μέτρα του ΔΝΤ

Πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, η επιστολή Παπακωνσταντίνου

Πρόσθετα μέτρα για φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια που περιλαμβάνουν μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ευκολότερες απολύσεις, λουκέτο σε ζημιογόνους δημόσιους φορείς, αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών θα επιβάλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωζώνη, προκειμένου να δανείσουν την Ελλάδα. Χθες, έγινε το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, με την οποία τους καλούσε σε διαβουλεύσεις για να κλείσει η συμφωνία για τα μέτρα και τους όρους του δανεισμού.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup στη Μαδρίτη, αλλά και από τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου φτάνει μεικτό κλιμάκιο στελεχών των τριών οργανισμών. Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι θα δανείσει την Ελλάδα με τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, ως σχεδόν προεξοφλημένη περιέγραψε ο πρωθυπουργός την προσφυγή στον μηχανισμό Ε।Ε.-ΔΝΤ. «Ηδη η συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ είναι γεγονός, καθώς υπάρχει αυτή η εποπτεία» είπε ο κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, σε μια κίνηση έμμεσης διαφοροποίησης από τη «γραμμή» του κ. Αντώνη Σαμαρά, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να μη δαιμονοποιείται το ΔΝΤ.

ΣXETIKA ΘEMATA
Εδειξε ΔΝΤ ο κ. Γ. Παπανδρέου_
Σκληρά μέτρα ζητούν Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας_
Με επιτόκιο από 1,26% έως και 3,26% ο δανεισμός από το ΔΝΤ_
Δανεισμός 3,5 - 4 δισ. τον Απρίλιο μέσω εντόκων γραμματίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου