Σε υποχρεωτική «νηστεία» που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει επιβάλλει όλους τους Ελληνες ενδεχόμενη προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι κρίνουν με βάση την εμπειρία άλλων χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού, οι συνολικές επιπτώσεις υπολογίζεται σε απώλεια 20%25% του σημερινού συνολικού πλούτου (εισοδήματα, ακίνητη και κινητή περιουσία) των Ελλήνων. Και αυτό θα προέλθει όχι μόνο από τα μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν σε περικοπές εισοδημάτων, αλλά και την παράλληλη μείωση των τιμών όλων των αγαθών και αξιών.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ως αποτέλεσμα των περικοπών των αμοιβών τους, θα προκαλέσει ταυτόχρονα περιορισμό της κατανάλωσης. Η αλυσίδα αυτή εκτιμάται ότι θα προσαρμόσει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερα επίπεδα ενώ το ίδιο θα συμβεί και στην ακίνητη περιουσία. Εφόσον αυτό συμβεί τότε το αίσθημα «γινόμαστε φτωχότεροι» θα κυριαρχήσει προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και στο τέλος θα οδηγήσει στη δίνη της ύφεσης.
Ηδη τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει την κατανάλωση ακόμη και σε βασικά είδη ενώ οι εκτιμήσεις τους για το μέλλον είναι απαισιόδοξες. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε από τις 12 ως και τις 14 Απριλίου στην Αττική με τη συμμετοχή 1.000 πολιτών ηλικίας άνω των 18 ετών, επτά στους δέκα πολίτες της Αττικής εκφράζουν τον φόβο τους για ενδεχόμενη προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, καθώς εκτιμούν ότι θα φέρει ακόμη σκληρότερες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα μας. Σχεδόν δύο στους τρεις Ελληνες (63,4%) δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής τους. Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει ότι δεν επαρκούν τα χρήματα του μισθού του για να καλύψει τις ανάγκες του και αναγκάζεται να περιορίζει σημαντικά τις δαπάνες του. Ειδικότερα, το 14,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι περιόρισε τις δαπάνες του για τρόφιμα. Τρεις στους δέκα αυτής της κατηγορίας έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για τρόφιμα. Το 35,6% περιόρισε τις δαπάνες του για ένδυση και το 23% τις δαπάνες για εστιατόρια και ταβέρνες.
Από την άλλη, η πρόβλεψη των ερωτηθέντων πολιτών είναι ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πάνω από μια πενταετία. Αυτό προβλέπει ένας στους δύο Ελληνες (50,2%), ενώ ένας στους τρεις (33,4%) προβλέπει ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει τρία χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία (έξι στους δέκα) θεωρούν ως πρώτη αιτία της οικονομικής κρίσης και της συζητούμενης προσφυγής στο ΔΝΤ τους κακούς χειρισμούς των κυβερνήσεων, ενώ ένα υψηλό ποσοστό 35% αποδίδει την κρίση στα προβλήματα της διαφθοράς και δεν συνδέει την ελληνική οικονομική κρίση με τη διεθνή. Οι αλλαγές που θα επιφέρει ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ θα γίνουν αντιληπτές πρώτα στο Δημόσιο και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παγώσουν για όσο διάστημα η χώρα χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες μειώσεις που θα εξαφανίσουν τον 14ο μισθό σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν περιοριστεί. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα απειλούνται με μειώσεις μισθών, υποχρεωτικές αργίες, διαθεσιμότητα και ελεύθερες απολύσεις.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=298882&dt=17/04/2010#ixzz0lQ0ZU3GC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου