Κλείνει το ΕΚΕΘΕΧ, περικοπές σε οργανισμούς, συγχώνευση ΟΠΕΠ - ΤΑΠΑ, στον «αέρα» τα ΔΗΠΕΘΕ
ΘΕΣΜΟΙ. Περικοπές παντού. Μειώσεις μισθών, συγχωνεύσεις οργανισμών, κλείσιμο άλλων αλλά και δημιουργία Μητρώου επιχορηγούμενων με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων, της δράσης και του έργου τους για όποιον από ’δω και στο εξής ελπίζει να επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Μικροκομματικές και προσωπικές τακτικές δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να συνεχιστούν, αφού το υπουργείο οφείλει να βρει και να δώσει 150 εκατ. ευρώ για τον πολιτισμό και αθλητισμό και άλλα 120 για υποθέσεις του τουρισμού.
Λουκέτο στο ΕΚΕΘΕΧ
Ολα μπαίνουν στη λογική της αξιολόγησης: «τι παρέχει και τι κοστίζει κάθε οργανισμός». Με πρώτο στη λίστα το ΕΚΕΘΕΧ επειδή «δεν εκπληρώθηκαν οι λόγοι ίδρυσής του» αλλά και γιατί οι λειτουργικές δαπάνες του είναι προσαυξημένες σε σχέση με τα χρήματα που είχε να δώσει στο θέατρο, είπε χθες ο υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος, σημειώνοντας πως τους υπαλλήλους το υπουργείο «θέλει να τους απορροφήσει σε άλλες υπηρεσίες».
Για φαινόμενα ΕΚΕΘΕΧ και Λυρικής Σκηνής έκανε λόγο στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι θέμα μόνο του δικού του υπουργείου αλλά και του Οικονομικών καθώς και των εργαζομένων. «Θέλουμε να παραμείνει ανοιχτή η Λυρική, αλλά είναι κάτι που δεν μπορώ να το εγγυηθώ» είπε χαρακτηριστικά. Αργότερα, εξήγησε πως θα ζητηθούν περικοπές μισθών και υποστήριξε πως στο συγκεκριμένο θέατρο μειώσεις δεν έγιναν αφού είχε εξασφαλιστεί αύξηση 7%!
Αβέβαιο λοιπόν το μέλλον του θεάτρου όπως και άλλων επιχορηγούμενων οργανισμών που δεν μπορούν να κατανοήσουν τις περικοπές στον προϋπολογισμό τους. Καμία ανακοίνωση για το Εθνικό Θέατρο και τη συνεχιζόμενη περί αποχώρησης φημολογία για τον Γ. Χουβαρδά, αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα για τους επόμενους στόχους.
Αβεβαιότητα παντού
Η συγχώνευση του ΟΠΕΠ (που δεν μπορεί να κλείσει διότι έχει κοινοτικά προγράμματα) με το ΤΑΠΑ είναι δεδομένη. Σε αβεβαιότητα τα ΔΗΠΕΘΕ που θα φροντίσουν να εξασφαλίσουν χρήματα για τα προγράμματά τους αλλά το μέλλον τους θα επανεξεταστεί και την ευθύνη τους θα αναλάβουν οι δήμοι με τον «Καλλικράτη».
Το χρέος στο ελεύθερο θέατρο (περίπου 500.000 για την περίοδο 2008-2009) «θα κοιτάξουμε να το αποπληρώσουμε» είπε, ενώ για τα 2.830.000 ευρώ της περιόδου 2009-2010 που έληξε θα τηρηθούν οι αποφάσεις του ΕΚΕΘΕΧ.
Η αίσθηση της αβεβαιότητας ήταν διάχυτη. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τους οργανισμούς που παράγουν» κατέληξε ο κ. Γερουλάνος, κλονίζοντας τη σιγουριά πολλών. Ο φόβος των αλλαγών και των περικοπών του ΔΝΤ έφτασε και στο ΥΠΠΟΤ.
Χαρτογράφηση φορέων
Από δω και πέρα όποιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με πολιτιστική δραστηριότητα θέλει να επιχορηγηθεί πρέπει να εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων. Η εγγραφή θα γίνεται μέσω ιστοσελίδας του υπουργείου, δεν προϋποθέτει ισόβιες επιχορηγήσεις και κυρίως πελατειακές σχέσεις.
Ο φορέας αναλαμβάνει την ευθύνη να παρέχει ακριβή στοιχεία για την ταυτότητα και τις δράσεις του, να τα επικαιροποιεί παρουσιάζοντας λεπτομέρειες και οικονομικά στοιχεία. Ολα αυτά θα αξιολογούνται από επιτροπές, τις οποίες η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ θέλει να εξελίξει σε Συμβούλιο Τεχνών με λόγο και για τους εποπτευόμενους φορείς.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων δίνει την ευκαιρία της χαρτογράφησης της πολιτιστικής δραστηριότητας όπως επισήμανε η γ.γ. Λίνα Μενδώνη αλλά και τη δυνατότητα της στήριξης των νέων ομάδων και τάσεων. Η λογική «κάτι που άξιζε χθες μπορεί να μην αξίζει σήμερα» στάλθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις όπως ότι «ο πολιτισμός που εξαρτάται αποκλειστικά από το κράτος δεν μπορεί να είναι παρεμβατικός».
Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η αποστολή της φόρμας εγγραφής, που θα είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο, αλλά τα αιτήματα θα αξιολογούνται δύο φορές ετησίως. Η υποβολή των αιτημάτων για το 2010 λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ για το 2011 το φθινόπωρο. [Της Γιωτας Συκκα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/04/2010]