Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Διάβημα Παπανδρέου στους επικεφαλής της τρόικας για τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους

  • Θύελλα για το ύφος και το περιεχόμενο
Αντιδράσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων
Αντιδράσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων 
Σε διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικας Ντομινίκ Στρος-Καν (ΔΝΤ), Ζοζέ Μπαρόζο (Κομισιόν) και Ζαν-Κλοντ Τρισέ (ΕΚΤ) προχώρησε η κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους στην Αθήνα, οι οποίες προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

Ήδη, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ντομινίκ Στρος-Καν και Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ εντός της ημέρας θα συνομιλήσει και με τον Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Γάλλος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του πρωθυπουργού και το σεβασμό του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη τη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας.

«Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο.
Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι αργά για δάκρυα».
Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημαίνεται: «οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση».

«Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών.»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε ότι «ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων 'τροϊκανών'».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει από κανέναν σαφές ποια είναι τα επιτρεπτά όρια που μπορούν να κινηθούν εντός της Ελληνικής επικράτειας.

«Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της ΕΕ και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος. Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα αλλά και σύμπνοια.»

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά με ποιανού το μέρος είναι και όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, όλα αυτά, περί κατοχής ξένων δυνάμεων, των κακών τροϊκανών και της κακιάς Μέρκελ είναι εύπεπτα παραμύθια.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για ιταμό ύφος και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους.  Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου