Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μέχρι δέκα χρόνια μπορούμε να επιμηκύνουμε το δάνειο, ξεκαθαρίζει το ΔΝΤ

  • Αποκλείει τα περί τριαντακονταετίας

Το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου
Το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου
Το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, Καρολάιν Άτκινσον, απαντώντας σε ερώτηση του in.gr για τα σενάρια που μιλούν για επέκταση στα 30 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα.

Ωστόσο, η κυρία Άτκινσον επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα στα δέκα χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια επισήμανε ότι από την πλευρά του Ταμείου είναι δεδομένα σε κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο και στην περίπτωση της Ιρλανδίας κυμαίνονται στο 3,1%.

Είναι «σημαντικό να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στην Ευρώπη» σχολίασε η ίδια και υπογράμμισε τη σημασία του μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης.

Ακόμη η κυρία Άτκινσον τόνισε τη σοβαρότητα που αποδίδεται στην αξιοπιστία των stress test των τραπεζών, για τα οποία σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα διαφάνειας, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για την παροχή της αναγκαίας κεφαλαιακής ρευστότητας μετά από αυτά.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης τη σημασία των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται στα κράτη που αντιμετώπιζαν προβλήματα χρέους, όπως και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα του χρέους είναι σε τελική ανάλυση η μια πλευρά ενός γενικότερου προβλήματος ανάπτυξης, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τέλος, η κυρία Άτκινσον σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του Ταμείου και της υπόλοιπης τρόικας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου