Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. για το δάνειο

Η τρόικα προανήγγειλε κολοσσιαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ενέκρινε την τέταρτη δόση της βοήθειας

Σε σωστή κατεύθυνση ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας ότι βρίσκεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένει εκκρεμής μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων 
 
  • ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011
Κολοσσιαίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 προανήγγειλαν χθες από την Αίγλη του Ζαππείου οι επικεφαλής της τρόικας κκ. Σερβάς Ντερούζ (Κομισιόν), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα από την τρίτη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Οπως αναμενόταν, η τρόικα ενέκρινε την τέταρτη δόση ύψους 15 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Παρά ταύτα ο κ. Ντερούζ υποστήριξε ότι «παραμένει ακόμη μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την επαναφορά στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας».

Η τρόικα γνωστοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταρτίσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 15 δισ. ευρώ για εφέτος και το 2012 (αντί για 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο για τη διετία 2011-2012) και συνολικά 50 δισ. ευρώ από το 2011 ως το 2015. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό και στοχεύει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».

Οι κκ. Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2012-2015) στο οποίο θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή 8% του ΑΕΠ τα τρία πρώτα χρόνια, την περίοδο 2012-2014. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε χθες επιστολές προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής. Το νέο πλαίσιο συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα 18,3 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) για την τριετία 2012-2014 προκειμένου το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ εφέτος να μειωθεί στα 3 δισ. ευρώ ή 1,2% του ΑΕΠ το 2015.

Για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων τα στελέχη της τρόικας ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

Η τρόικα αποκάλυψε χθες και τις νέες εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ που θα διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες με τη μορφή εγγυήσεων ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι αναλυτικά
«Η συνολική μας αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του. Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος. Εν τούτοις παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

Οσον αφορά τις προοπτικές, η ύφεση έως σήμερα κυμάνθηκε σε επίπεδα που πλησίαζαν τις προβλέψεις. Ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός, παρά την αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων. Η πτωτική πορεία του εργατικού κόστους αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι εξαγωγές κινήθηκαν πρόσφατα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εξακολουθούμε να αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας κατά το τέλος του 2011.

Οσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα, οι ελληνικές αρχές, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, πέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 6% του ΑΕΠ εντός του 2010, μειώνοντας το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά περίπου 9,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα, παρατηρήθηκαν όμως ορισμένα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και σημειώνεται πρόοδος.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε να χαράσσει μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας θα οριστεί δεσμευτικό πρόγραμμα δράσεων ώστε ως το 2014 να έχει υλοποιηθεί πλήρως η δημοσιονομική προσαρμογή. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σύνθετες και καλύπτουν μεταξύ άλλων τη φορολογία, την Υγεία, την απασχόληση στον δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση κινείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο αφήνοντας χρόνο για διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους προτού περάσει από τον προγραμματισμό στην εφαρμογή των μέτρων. Η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολύπλοκη αυτή διαδικασία θεσμικών αλλαγών, ιδίως δε η αποφασιστικότητά της να αντισταθεί στα κεκτημένα συμφέροντα είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας.

Στον τομέα της χρηματοδότησης η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για να διασφαλίσει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές ομολόγων με αποδεκτά επιτόκια. Η αυστηρή τήρηση του προγράμματος με την οικονομική συμβολή της διεθνούς κοινότητας παραμένει το “κλειδί” για την επίτευξη του στόχου αυτού. Είναι εξίσου σημαντικό η κυβέρνηση να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα των περιουσιακών της στοιχείων. Το έργο πλήρους απογραφής των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης και επεξεργασίας σχεδίου δράσης ανά στάδια είναι σε εξέλιξη.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα η έλλειψη μετρητών και η αύξηση των μη αποδοτικών δανείων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και η πίστωση συρρικνώνεται. Είναι ενθαρρυντικό ότι πρόσφατα ιδιωτικές τράπεζες πέτυχαν ως έναν βαθμό να αντλήσουν κεφάλαια. Είναι ουσιώδους σημασίας να σημειωθεί πρόοδος εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των τραπεζών που είναι υπό τον έλεγχό της. Το ευρωσύστημα αποτέλεσε βασική πηγή ρευστότητας για το σύστημα και τούτο επιτρέπει στις τράπεζες να κινηθούν σταδιακά προς ένα βιώσιμο μεσοπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης. Το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο για να παράσχει υποστήριξη σε τράπεζες στο πλαίσιο του συστήματος, αν παραστεί ανάγκη.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο. Η νομοθεσία που καλύπτει πτυχές της αγοράς εργασίας, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, της μεταρρύθμισης της Υγείας, της αδειοδότησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν τώρα να εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των νόμων αυτών και να διασφαλίσουν ότι το νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν. Η οικονομική ανάκαμψη απαιτεί κυρίως ταχεία πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετά φιλόδοξες και εκτεταμένες ώστε να αντιμετωπίσουν τις βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τα επόμενα βήματα θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, στην εξάλειψη διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και στην ενδυνάμωση του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις».

Τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης
Οικονομικό περιβάλλον
Παρά την ύφεση, η πορεία μιας σειράς δεικτών, όπως οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, ειδικά από το εξωτερικό, η αύξηση των εξαγωγών κτλ., επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για σταθεροποίηση της οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2011 και για θετικούς ρυθμούς από το 2012.

Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους προβλέπεται σε-3%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να περιοριστεί στο 2,5% σε ετήσια βάση.

Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται σε όρους μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο για το 2011 εκτιμάται σε 8% από περίπου 11% το 2010.

Δημοσιονομική πολιτική
Προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει μια βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% ως το 2014 και να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματαάνω του 5% του ΑΕΠ.

Το 2010 το έλλειμμα μειώθηκε κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, από το 15,4% στο 9,4% - μια προσαρμογή μεγαλύτερη από αυτήν που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Το 2011 στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% (ή το μέγιστο 17 δισ. ευρώ).

Το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα εξειδικεύει τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος για όλους τους φορείς του Δημοσίου ως το 2014, καθώς και τις παρεμβάσεις για την επίτευξή του.

Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα περιγράφονται σε τομεακά σχέδια δράσης που θα καλύπτουν κυρίως τα εξής:

δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους οργανισμούς, φορολογική μεταρρύθμιση, μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πολιτική, Υγεία, δημόσιες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου