Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Αποκάλυψε, από το Λονδίνο, ότι σχεδιάζεται η έκδοση «ομολόγων διασποράς»


Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010 παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας από το Λονδίνο στο πρακτορείο Reuters.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε πως οι αγορές εμφανίζονται δύσπιστες για την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση και σε μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς. «Η αγορά του Λονδίνου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για την Ελλάδα στην παρούσα φάση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην χθεσινή έκδοση των εντόκων γραμματίων (στην οποία η συμμετοχή ξένων επενδυτών ανήλθε στο 30%) υποστήριξε ότι οποιοσδήποτε δανεισμός με επιτόκιο κάτω του 5% είναι θετικός. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίσθηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα βρίσκει χρήματα κάθε φορά που βγαίνει για δανεισμό και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε πεπιεσμένος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές την επόμενη χρονιά. «Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011», δήλωσε ο υπουργός, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση «ομολόγων διασποράς», τα οποία θα απευθύνονται στους Έλληνες που βρίσκονται εκτός της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο Λονδίνο για μια σειρά συναντήσεων με ξένους επενδυτές, στους οποίους παρουσιάζει μαζί με στελέχη της τρόικας την πρόοδο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει από το πρωί παραχωρήσει συνεντεύξεις στους TIMES στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στους Economist και στην Wall Street Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου