Νέο σύστημα διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές αναζητεί το υπουργείο Παιδείας. Οι πρυτάνεις έθεσαν το αίτημα στην Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη συνεδρίασή τους στις 12 Δεκεμβρίου, και η υπουργός υποσχέθηκε να βελτιώσει έγκαιρα αυτή τη διάταξη του νόμου-πλαισίου, αλλά και όσες άλλες απαιτείται, για να λειτουργήσουν καλύτερα τα πανεπιστήμια.
*Πέρυσι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διάταξη του νόμου Γιαννάκου, που καταργούσε την «παντοκρατορία» του ενός συγγράμματος, φάνηκε πως στην πράξη δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα το σύστημα. Ετσι, ορισμένοι φοιτητές πήραν τα συγγράμματα στα χέρια μετά την... εξεταστική του Ιανουαρίου.
Πλήρης αυτοματοποίηση
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, κάθε καθηγητής προτείνει τουλάχιστον δύο βιβλία για το μάθημά του. Συνήθως, οι φοιτητές προτιμούν εκείνο του καθηγητή τους, επιστρέφοντας έτσι και πάλι στην πράξη στο παλιό καθεστώς του ενός συγγράμματος.
*Οπως λένε οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, οι μεγάλες δυσλειτουργίες παρατηρούνται γιατί «συνήθως οι φοιτητές δεν συμπληρώνουν όλοι κατά την ίδια ημερομηνία τις αιτήσεις τους, ενώ κάποια πανεπιστήμια ετοιμάζονται νωρίτερα από άλλα που καθυστερούν.
»Οι γραμματείες αναπτύσσουν περίπλοκη αλληλογραφία με τους εκδότες, οι οποίοι συχνά δεν έχουν διαθέσιμα στις αποθήκες όλα τα βιβλία».
Στέλεχος του υπουργείου Παιδείας τονίζει στην «Κ.Ε.» ότι «η όλη διαδικασία κοστίζει περίπου 72 εκατ. ευρώ το χρόνο και δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περίμενε κανείς».
*Το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, παρέχει στους φορείς δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στη δικτύωση μεταξύ τους και στην πρόσβαση στο Ιντερνετ.
Το ΕΔΕΤ κατάρτισε πρόταση συστήματος ηλεκτρονικής υπηρεσίας ολοκληρωμένης διαχείρισης πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, την οποία παρουσίασε στη σύνοδο των πρυτάνεων.
Ετσι, η διαδικασία διανομής συγγραμμάτων αυτοματοποιείται πλήρως για όλα τα πανεπιστήμια.
*Η επιλογή των συγγραμμάτων από τους διδάσκοντες και τα τμήματα θα πρέπει να γίνεται από 1 έως 31 Μαΐου. Συγχρόνως θα γίνεται η καταχώριση των επιλογών στις γραμματείες.
Από 1 έως 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιούνται οι ηλεκτρονικές εγγραφές των φοιτητών με τις δηλώσεις προτίμησης των συγγραμμάτων ώστε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να γίνεται η παραλαβή των βιβλίων και από 16 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή των συγγραφικών δικαιωμάτων.
Οπως σημειώνεται στη συγκεκριμένη πρόταση, «για την ενημέρωση και τη διαδικασία συμμετοχής των εκδοτικών οίκων θα δημοσιεύεται ανοιχτή πρόσκληση προς όλους. Κάθε εκδότης θα προμηθεύεται έναν κωδικό πρόσβασης και υποβολής για την ταυτοποίησή του στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα (ΚΠΣ), όπου και θα υποβάλλει τα απαραίτητα στοιχεία από τα βιβλία που κρίνει ότι ανταποκρίνονται σε ανάγκες των πανεπιστημίων.
Με την είσοδό του στο ΚΠΣ, θα αποδέχεται όλους τους όρους συμμετοχής, οπότε παρέλκει η υπογραφή άλλης σύμβασης με το υπουργείο Παιδείας.
Με κεντρική βάση δεδομένων
*Οι διδάσκοντες των Τμημάτων επιλέγουν με τις ισχύουσες διαδικασίες από τα διαθέσιμα συγγράμματα όσα κρίνουν ότι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των μαθημάτων.
*Για όσα συγγράμματα προταθούν και εγκριθούν από τα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανα θα δημιουργηθεί Κεντρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ).
*Ο φοιτητής θα λαμβάνει άμεσα από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα ένα SMS με τον κωδικό ΡΙΝ, για να μπορεί να παραλάβει χωρίς καθυστέρηση τα επιλεγέντα συγγράμματα από τον αντίστοιχο εκδοτικό οίκο.
*Οι εκδοτικοί οίκοι θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα βιβλία που επιλέγονται από τους διδάσκοντες αλλά και για τον αριθμό των φοιτητών, ώστε να διαχειριστούν αποδοτικότερα τα αποθέματά τους.
*Το υπουργείο Παιδείας θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία του έργου από το ΚΠΣ».
*Οπως επισημαίνει ο αντιπρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γ. Σπαθής, «στη σύνοδο πρυτάνεων, εκτός από τη συγκεκριμένη πρόταση, κατατέθηκε και συμπληρωματική πρόταση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφασίσθηκε να συνεργαστεί με το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας, με στόχο την κατάρτιση όσο το δυνατόν πληρέστερης και αρτιότερης πρότασης.
»Με το σύστημα αυτό θα προκύψει οικονομία πόρων και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής περισσότερων συγγραμμάτων από όσα ο νόμος προβλέπει για την απόκτηση του πτυχίου όπως ζητά η πανεπιστημιακή κοινότητα, εδώ και πολλά χρόνια.
»Ενα ακόμη πλεονέκτημα θα είναι η δυνατότητα των ΑΕΙ να προσαρμοστούν στην ηλεκτρονική εγγραφή των φοιτητών, ώστε να επιλέγουν συγγράμματα και να συναλλάσσονται με τις γραμματείες ηλεκτρονικά».
Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010
Πολλά βιβλία, το εξής ένα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου