Του Βασιλη Νεδου, Η Καθημερινή, 6/1/2012
Προβληματισμό για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων την ερχόμενη εβδομάδα προκαλεί στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ η ουσιαστική απόρριψη της εισήγησής του για δυαρχία από το Πολιτικό Συμβούλιο. Με δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το επόμενο Σαββατοκύριακο, η πρότασή του να μην εγκριθεί και να αποφασιστεί η ταχεία εκλογή νέου προέδρου πριν από τις εκλογές.
Στενοί συνεργάτες του ανέφεραν, πάντως, ότι ο κ. Παπανδρέου θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Αν αυτή προβλέπει την ανάδειξη προέδρου πριν από τις εθνικές εκλογές τότε, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει μέχρι τότε αποδεχόμενος τη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Επικριτικοί τόνοι
Την ίδια στιγμή, μετά τις πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις, ακολούθησε χθες και η πρώτη δημόσια διαφωνία στην πρόταση του κ. Παπανδρέου από τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, που μέχρι στιγμής είναι και ο μοναδικός που έχει δηλώσει υποψήφιος πρόεδρος.Σε έντονα επικριτικό τόνο ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι πιθανή αποδοχή της πρότασης του κ. Παπανδρέου για δυαρχία «ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια. Και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη». Πάντως, ως προς την απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε ότι αυτή συνιστά και «έμμεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του και αυτό τον τιμά».
Ενστάσεις ως προς τους χειρισμούς του κ. Παπανδρέου, αλλά και την εκτίμηση ότι η τοποθέτησή του άνοιξε διαδικασίες οι οποίες είναι οριστικές, εξέφρασαν και χθες αρκετοί βουλευτές, ενώ μετά τον κ. Χρυσοχοΐδη και η κ. Λούκα Κατσέλη είπε ότι αν προταθεί, θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.
O κ. Παπανδρέου φέρεται να είναι εξαιρετικά προβληματισμένος από την υποδοχή της πρότασής του, ακόμη και από μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της απολύτου εμπιστοσύνης του που διαφώνησαν με τη δυαρχία, παρότι ενέκριναν την εκλογή μετά τις εθνικές κάλπες. Οι συνεργάτες του βρίσκονταν χθες σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους, αναζητώντας τρόπους ενδεχόμενης μεταβολής της στρατηγικής του κ. Παπανδρέου, εφόσον η πρότασή του συναντά τόσο εκτεταμένη αμφισβήτηση.
Εμπειρα στελέχη εκτιμούσαν ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιμείνει στην πρότασή του, ακόμη και με τον κίνδυνο να καταψηφιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Αλλες πηγές, ωστόσο, τόνιζαν ότι είναι ακόμη πολύ πυκνός ο χρόνος που πρέπει να διανυθεί μέχρι το Πολιτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, όταν θα διαμορφωθεί η τελική εισήγηση την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν διά της ψήφου τους τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.
Εν τω μεταξύ, την οξεία κριτική που είχε ασκήσει και στο Πολιτικό Συμβούλιο προχθές, επανέλαβε ο κ. Ν. Σαλαγιάννης, ο οποίος έκρινε (ΑΝΤ1) ότι το σενάριο της δυαρχίας «είναι αυτοκτονικό». Παρόμοιες απόψεις κατά της δυαρχίας επανέλαβαν χθες και οι κ. Ιω. Μίχας και Τόνια Αντωνίου. Οξύτατος στην κριτική του ήταν και ο κ. Λ. Γρηγοράκος, ο οποίος διερωτήθηκε «πώς θα πάει ένας ηττημένος πρωθυπουργός να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ;».
Στον αντίποδα «ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε την πρόταση περί δυαρχίας ο κ. Χ. Καστανίδης. Αφησε, μάλιστα, αιχμές για τους ενδιαφερομένους να διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο, λέγοντας (9,84): «Πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στην εθνική προσπάθεια αυτήν την ώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου