Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πυρετός διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ εν όψει του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη

Αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη. Τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα» για το κατά πόσο ο Γ.Παπανδρέου θα ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα.

Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, κάποια μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τις αντιπαραθέσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρήσει να καθυστερήσει τις διαδικασίες, ή να επαναφέρει την πρόταση περί διαρχίας.

Σύμφωνα με Το Βήμα, από την πλευρά της Ιπποκράτους αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικός οργανισμός και οι εσωκομματικές διαδικασίες δεν μπορεί να ακολουθούν ρυθμούς fast track ούτε τις επιθυμίες των μίντια.

Ωστόσο, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, η πλειονότητα των οποίων δεν ανήκει στους υποστηρικτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επιζητούν καθαρές και άμεσες λύσεις.«Η καθημερινή αναφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ οδηγεί το Κίνημα σε μία απίστευτη εσωστρέφεια και δεν συμβάλλει στο έργο των υπουργών, τη στιγμή που η εθνική προσπάθεια επικεντρώνεται στη διάσωση της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του νέου κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Θεσσαλονίκης.

Συνέστησε δε σε όλα τα στελέχη του κόμματος να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ προβλέπονται «ούτως ή άλλως μέσα από το καταστατικό του Κινήματος».

Σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει στις εκλογές με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτό θα εκτιμηθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι στο θέμα της αρχηγίας ο ίδιος δεν επιδιώκει να συμμετέχει σε αυτήν τη δημόσια συζήτηση.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το πρωί της Τρίτης, ο Κώστας Καρτάλης ζήτησε από τον Γ.Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος και να ανοίξει την Τετάρτη τις διαδικασίες διαδοχής του.

«Aυτό πλέον απαιτεί η δημοκρατική ευαισθησία του κάθε στελέχους του κόμματος. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παπανδρέου έχει εκείνη τη δημοκρατική ευαισθησία, ώστε να ανοίξει αύριο τις διαδικασίες για τον επόμενο πρόεδρο του κινήματος όποιος και αν είναι αυτός» δήλωσε ο κ. Καρτάλης.

Σημείωσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ιδιοκτησιακό στοιχείο κανενός και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος, λέγοντας: «Θα διευκόλυνε να μην είναι υποψήφιος, γιατί σε κάθε κρίση χρειάζεται μια εκτονωτική κίνηση. Αλλά δεν είμαι αυτός που θα υπαγορεύσω το τι θα κάνει. Αυτά
τα μακρόσυρτα σχέδια περί συνεδρίων που θα προηγηθούν δίνουν την εικόνα στον κόσμο ενός βυζαντινισμού που τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και την πολιτική».

Παράλληλα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα βάλει χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου αρχηγου.

Κατόπιν αυτών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γ.Παπανδρέου και κατά πόσο θα αποφασίσει να ανοίξει τα χαρτιά του ή όχι.

Πάντως, οι ενδείξεις ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να παραμείνει πληθαίνουν και μετά την επιστολή του αδελφού του Νίκου Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι ο Γ.Παπανδρέου όχι μόνο πρέπει να μείνει στην ηγεσία του Κινήματος, αλλά να είναι και αυτός που θα το οδηγήσει στις εκλογές, γιατί πρέπει να κριθεί από το λαό.

Από την πλευρά τους, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, τηρώντας στάση αναμονής.

Εξαίρεση αποτελεί ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος σε άρθρο - απολογισμό του έργου του για την περίοδο 2009 - 2011, με τίτλο «για μια νέα ευρωπαϊκή και εθνική αξιοπιστία» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας σημειώνει: «Το τσουβάλιασμα τελείωσε» και αφήνει αιχμές κατά του Ευ.Βενιζέλου και του Δ.Ρέππα για τις μεταρρυθμίσεις που δεν προώθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου