Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αποζημίωση από τη Siemens θα επιδιώξει το ελληνικό δημόσιο

  • Επιστολή Παμπούκη
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης
Το ελληνικό δημόσιο, αλλά και οι εταιρείες που ζημιώθηκαν, θα επιδιώξουν αποζημίωση από τη Siemens, επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens AE Παναγιώτη Ξυνή, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο απόδοσης ευθυνών.

«Η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρία σας. Το ίδιο προφανώς αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιριών όπως επιβάλλει ο νόμος.

»Και ασφαλώς η εκκαθάριση της υπόθεσης προϋποθέτει τη διερεύνηση, εάν συντρέχουν περιστάσεις επιβολής προστίμων ιδίως για παράβαση του καθήκοντος διαφάνειας και τηρήσεως του υγιούς ανταγωνισμού, όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλες χώρες «εμπλοκής», κατά τη δίκαιη και αμερόληπτη κρίση αποκλειστικά των αρμόδιων πολιτειακών οργάνων» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Παμπούκης.

Ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης που έκανε η νέα διοίκηση της εταιρίας Siemens. Αυτό διαφαίνεται από την αναγνώριση της ζημίας και την καταβολή του τιμήματος στις διάφορες χώρες εμπλοκής» και συμπληρώνει:

«Το γύρισμα της σελίδας περιλαμβάνει την πλήρη εκκαθάριση και έρευνα των υποθέσεων αυτών. Έτσι θα επέλθει η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων της εταιρίας σας με την Ελληνική Πολιτεία, η οποία θα πράξει ό,τι επιβάλλεται από το νόμο ως προς τις μελλοντικές σχέσεις και φυσικά ως προς τα θέματα που δεν άπτονται της περιόδου της προηγούμενης διοίκησης».

«Για τις ήδη επίδικες ερευνώμενες υποθέσεις δωροδοκίας που έχουν ομολογηθεί και προκύπτουν από έγγραφα και μαρτυρίες θα συνεχισθεί η προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας από τα διατεταγμένα πολιτειακά όργανα εντός της Βουλής ή και από τη Δικαιοσύνη. Θα θέλαμε να μπει ένα τέλος στη δυσάρεστη και εξοργιστική αυτή υπόθεση. Και αυτό το τέλος δεν θα μπορέσει να υπάρξει χωρίς την εξάντληση κάθε περιθωρίου απόδοσης συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων ευθυνών σε πρόσωπα που αναμείχθηκαν αποδεδειγμένα στην συγκεκριμένη υπόθεση. Στο πεδίο αυτό αναμένουμε μία ενεργητική στήριξη της προσπάθειας αυτής. Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε τέτοια προσπάθεια.

»Η αποτελεσματική συμβολή σας επί αυτού θα επισπεύσει ασφαλώς την έρευνα και την ολοκλήρωση της και θα εκτιμηθεί δεόντως τόσο από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα όσο και από τον ελληνικό λαό» συνεχίζει η επιστολή του κ. Παμπούκη, ο οποίος καταλήγει ζητώντας εκ νέου την ενεργητική συμβολή της Siemens στην αποκάλυψη της αλήθειας και την επιβολή δίκαιης τιμωρίας.

Την ικανοποίησή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη μετέφερε στενός συνεργάτης του, επιηαμίνοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων ότι έγονε «έστω και αργά και αφού πρώτα προηγήθηκε η επιστολή του κ. Καρατζαφέρη στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο».
  • Νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής
Νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις γερμανικές Αρχές απέστειλαν οι Εφέτες Ανακριτές της υπόθεσης της Siemens στο πλαίσιο της διερεύνησης του φακέλου που αφορά τους πυραύλους Patriot.

Το αίτημα προς την Γερμανία περιλαμβάνει μακροσκελή ερωτηματολόγια προς τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Ράινχαρτ Πέτερ Νίντλ προκειμένου να διευκρινιστούν συγκεκριμένα σημεία για την φερόμενη ως «αμοιβή για τους πυραύλους».

Η προμήθεια των Patriot είχε κατακυρωθεί στα τέλη του 1998 σε αμερικανική εταιρία και η Siemens είχε αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο που αφορούσε τα ηλεκτρονικά συστήματα των πυραύλων. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου