Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Διάθεση φαρμάκων από τα νοσοκομεία ετοιμάζει η κυβέρνηση


Συζήτηση επερώτησης του ΚΚΕ για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και για την απεργία των φαρμακοποιών. 
Με διάθεση φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία θα απαντήσει η Πολιτεία, σε περίπτωση άρνησης πώλησης εκ μέρους των φαρμακοποιών κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων - δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την συζήτηση επερώτησης του ΚΚΕ για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
«Δεν θέλουμε την σύγκρουση. Δεν θα ασχοληθούμε με μέτρα βίαια και συγκρουσιακά. Θα πάρουμε, όμως, μέτρα κοινωνικής διαβίωσης, αν αποφασίσουν να μην χορηγούν φάρμακο τις ημέρες του αγώνα τους. Θα το αντιμετωπίσουμε με προσφυγή στα δημόσια νοσοκομεία. Να σκεφτούν αυτοί που μετέρχονται τέτοιες μορφές αγώνα ότι θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ο υπουργός.
Στην περίπτωση πάλι που οι φαρμακοποιοί αξιώσουν άμεση πληρωμή των φαρμάκων εκ μέρους των ασφαλισμένων, το δημόσιο θα ανταποκριθεί με άμεσες πληρωμές - συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος και υπογράμμισε πως το θέμα της λειτουργίας των φαρμακείων από άσχετους έχει λυθεί.
Ο Υπουργός Υγείας επισκόπησε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου του για το προσεχές εξάμηνο - μεταφορά των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ, κοστολόγηση και τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων, επέκταση της συνταγογράφησης των γενοσήμων, μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και ψηφιοποίηση του λογιστικού τους συστήματος, συγχωνεύσεις νοσοκομείων αρχής γενομένης από την Αθήνα, αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα και ρύθμιση του προβλήματος της εξαιρετικά μεγάλης αναμονής των αποφοίτων Ιατρικής, να λάβουν ειδικότητα.
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε να καταβληθεί προσπάθεια για να ικανοποιηθεί το αίτημα περίπου 7000 οικογενειών να μπουν τα παιδιά τους σε προγράμματα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ και έδωσε έμφαση στην έναρξη εκστρατείας κατά του καρκίνου της μήτρας, με την άδεια σε κάθε γυναίκα, να κάνει το τεστ του τραχήλου σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Αναπτύσσοντας την επερώτησή του το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακολουθεί- μαζί με την Νέα Δημοκρατία - μια πολιτική σταδιακής εμπορευματοποίησης της υγείας, χρησιμοποιώντας σ’ αυτήν της την επιδίωξη και εξαγγελίες, όπως αυτή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με μοναδικό στόχο την περικοπή των δαπανών.
«1000 σκευάσματα ευρείας χρήσης αφαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Γιατί υπάρχει αποκλειστικότητα στα αντίγραφα φάρμακα για τους άστεγους και τους ανέργους; Εξηγείστε την περικοπή του διαβητικού παπουτσιού από την κάλυψη των ταμείων», ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρώτος επερωτών του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.
«Πάνω από 21000 είναι τα κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ ενώ την ίδια στιγμή, η εμπορευματοποίηση της υγείας γενικεύεται», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.
«Οι στόχοι της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένοι: Μείωση των δαπανών, μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ταμεία, ενίσχυση του επιχειρηματικού τομέα της υγείας (με διπλάσιο ποσοστό κέρδους από άλλους τομείς). Πενήνταεννιά μονάδες του ΙΚΑ κλείνουν και οι ασφαλισμένοι θα πηγαίνουν στα κέντρα υγείας που δεν υπάρχουν παντού.
Απολύθηκαν χιλιάδες συμβασιούχοι, αλλά αυξήθηκαν οι πληρωμές σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, κέτερινγκ κλπ. Εξοργιστική είναι και η κατάσταση με τις λίστες αναμονής. Αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας, να περιμένουν έως και 300 μέρες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για να εξεταστούν», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Δεν είναι σκληρή ταξική πολιτική αυτή;» αναρωτήθηκε.
«Η Ελλάδα είναι η 6η χώρα στον πλανήτη σε ιατρικές δαπάνες. Το σύστημα πρέπει να αυτοματοποιηθεί και να αυτοχρηματοδοτηθούμε, να αντλήσουμε πόρους, χωρίς να μειώσουμε την παροχή ιατρικών υπηρεσιών», απάντησε ο Α. Λοβέρδος.
«Πάμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες 25 δισ. το χρόνο, από τις οποίες, οι μισές πηγαίνουν στο ΕΣΥ. Γιατί είναι κακό η λελογισμένη εξοικονόμηση;», ρώτησε.
«Εσείς μιλήσατε για υπερτιμολογήσεις από 100% έως 600% στις προμήθειες φαρμακευτικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία. Και με νόμο, εσείς και η ΝΔ, τις επικυρώσατε», ανταπάντησε ο Σ. Χαλβατζής.
Από πλευράς ΝΔ, ο Κ. Μαρκόπουλος τάχθηκε κατ’ αρχήν υπέρ των πρωτοβουλιών του υπουργείου, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι «οι πολίτες δεν θα νοιώσουν ότι μειώνεται η προστασία της ομπρέλας υγείας. Αξίζει να πολεμήσουμε μαζί για καλύτερη ποιότητα, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει μονάχα κοιτάζοντας τα νούμερα».
Η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη, υπερασπίστηκε το κόμμα της απέναντι σε επίθεση που δέχθηκε από το ΚΚΕ, για σύνταξή του με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ στην εξυπηρέτηση της «εμπορευματοποίησης της υγείας», αναφέροντας πως οι θέσεις του κόμματός της «βρίσκουν ευτυχώς καθημερινή δικαίωση και αγκαλιάζονται απ’ όλους τους πολίτες. Φιλικά θέλω να σας ευχηθώ καλό κουράγιο και να μας ακούτε για να μην δημιουργείτε προβλήματα στον εαυτό σας», ανέφερε.
Τέλος, ο Μ. Κριτσιωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησε με το ΚΚΕ στην καταγγελία της κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης, διαφώνησε ωστόσο στην - κατά την γνώμη του - απαξίωση εκ μέρους του ΚΚΕ των ζητημάτων διαχείρισης, όπου είναι δυνατόν να υπάρξουν εναλλακτικές πολιτικές.
Ο κ. Κριτσιωτάκης επικαλέστηκε ενδεικτικά το παράδειγμα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», στο οποίο, παρότι είναι κοινωφελές κληροδότημα, «έχουν ήδη μπει εκεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου