Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κομματική πειθαρχία για το Ασφαλιστικό


  • «Είναι επιβεβλημένη σε μείζονα νομοθετήματα»
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Βούλα Κεχαγιά
  • ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
  • Επιβεβλημένη θεωρεί την κομματική πειθαρχία σε μείζονα νομοθετήματα όπως το Ασφαλιστικό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο κ. Πάγκαλος αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει οπωσδήποτε κοινωνικά αντίβαρα, αποδίδει τις κόντρες μεταξύ υπουργών στην οικονομική στενότητα και εκφράζει εμμέσως τη διαφωνία του με τη διενέργεια κυβερνητικού ανασχηματισμού στην παρούσα φάση, ενόψει των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση.
O κ. Πάγκαλος θεωρεί ότι μόνο πρωτοκλασάτα στελέχη πρέπει να στρατευτούν για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, ενώ στην ερώτηση για τα σενάρια περί εκλογών απαντά λίγο αινιγματικά: «Ο,τι είναι να γίνει ας γίνει». Ασκεί σφοδρότατη επίθεση στο ΚΚΕ και την κ. Παπαρήγα και δεν διστάζει να κατηγορήσει την ηγεσία του Περισσού ότι με τις ενέργειές της στο λιμάνι του Πειραιά επιδιώκει την ύπαρξη νεκρού...
  • Κύριε αντιπρόεδρε, πιστεύετε ότι το Ασφαλιστικό θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;
Οποιαδήποτε περικοπή ωφελημάτων και δικαιωμάτων, είναι λογικό να δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι να γίνει κατανοητό ότι η επιλογή τους πρέπει να είναι μεταξύ διαφόρων συστημάτων που θα διασφαλίζουν την αναπαραγωγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Με τον χαρακτήρα που ξέρουμε μέχρι τώρα, δηλαδή τριμερή χρηματοδότηση και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Αν το δούμε έτσι, βλέπουμε ότι περίπου αυτά που γίνονται από τον κ. Λοβέρδο είναι αυτά που μπορούν να γίνουν. Μπορεί να υπάρχει ένα 10% που μπορείς να αφαιρέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές δεν βλέπω άλλη δυνατότητα από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος προς την κατεύθυνση που επιχειρείται. Το Ασφαλιστικό είναι κάτι δραστικότερο, ας το πω έτσι, από τα αντίστοιχα σχέδια Πετραλιά ή από το προηγούμενο σχέδιο Γιαννίτση.

ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ
Είναι σαφές ότι η κ. Παπαρήγα και η ανεύθυνη τυχοδιωκτική ομάδα γύρω από την ηγεσία του ΚΚΕ θέλουν έναν νεκρό (...) Πιστεύω ότι το ΚΚΕ θα συμμαχήσει πέρα για πέρα με τη Ν.Δ., όπως το κάνει όλα τα χρόνια. Η σταθερή άποψή μου είναι ότι το ΚΚΕ έχει στρατηγική συμμαχία με τη Ν.Δ.
  • Να ισχύσει η κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία;
Καθίστε να δούμε αν θα χρειαστεί. Η πειθαρχία τίθεται, πιστεύω, εκ των πραγμάτων κάθε φορά που υπάρχει μείζων νομοθετική πρωτοβουλία. Ο προϋπολογισμός και το μνημόνιο έθεταν τέτοιο θέμα. Νομίζω ότι και αυτό το νομοσχέδιο θέτει τέτοιο θέμα. Να πω όμως πως δεν πιστεύω καθόλου στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως λόχου που ψηφίζει συμπαγώς όλα τα νομοθετήματα. Ούτε δείχνω έλλειψη κατανόησης για την αφόρητη πίεση που υφίστανται οι βουλευτές μας.
  • Κύριε Πάγκαλε, τις τελευταίες ημέρες καταγράφτηκαν κάποια «μικροεπεισόδια» μεταξύ υπουργών. Για παράδειγμα, υπήρξε το θέμα της απόσυρσης τροπολογίας στο Ασφαλιστικό και εκείνο με τις ΔΕΚΟ. Η κρίση προκαλεί εί εν τέλει ενδοκυβερνητικά προβλήματα;
Ενδοκυβερνητικά προβλήματα είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν, θα υπάρξουν και στο μέλλον. Δεν μπορώ να σας πω αν είναι λόγω της κρίσης αλλά μία παροιμία λέει ότι ένα σπίτι δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο αν δεν έχει λεφτά. Ετσι συμβαίνει συνήθως. Η στενότητα των χρημάτων δημιουργεί γκρίνια.
  • Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει κοινωνικά αντίβαρα;
Η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να δημιουργήσει κοινωνικά αντίβαρα. Να ελαφρυνθεί η θέση των κοινωνικά αδύναμων, να υπάρξουν έμμεσες παροχές, με αύξηση ολοήμερων σχολείων που θα κάνουν συσσίτια, να αυξηθεί ο αριθμός των νηπιαγωγείων κ.ο.κ. Και βεβαίως, εκεί που θα είναι το τεστ της πολιτικής μας είναι ένα πολύ δύσκολο πεδίο, αυτό της ανεργίας.
  • Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και επομένως η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί πάλι σε εκλογές. Είναι φανταστικά αυτά τα σενάρια;
Δεν είναι εύκολο ούτε μπορούν οι βαθυγάλανοι κονδυλοφόροι να φέρουν λύσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει πολλά στο επίπεδο της οικονομίας. Από εκεί και πέρα, σε τι θα βοηθούσαν αυτές οι εκλογές; Δεν μας το εξηγεί κανείς. Τα μεν κομμουνιστικής προέλευσης κόμματα είναι εκτός πραγματικότητας, το ΛΑΟΣ κανείς δεν το εμπιστεύεται για να του εκχωρήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και η Ν.Δ. έχει την πρόσφατη εκλογική εμπειρία της. Θα ήταν τουλάχιστον ανοησία του πολίτη που ήρε την εμπιστοσύνη του να θέλει να την ξαναδώσει. Εν πάση περιπτώσει, ό,τι είναι να γίνει ας γίνει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.
  • Να εικάσω ότι στη δεδομένη φάση δεν απαιτείται ανασχηματισμός της κυβέρνησης;
Δεν μπορώ εγώ να εκτιμήσω αν χρειάζεται ή όχι ανασχηματισμός. Να σας πω μόνο ότι επειδή 30 χρόνια είμαι βουλευτής όποτε μιλούσαμε για ανασχηματισμό ή για πρόωρες εκλογές μόλις σταματούσε η συζήτηση, άρχιζε ξανά ανασχηματισμός. Να περιμένουμε λιγάκι και να βελτιώσουμε το επίπεδο στο οποίο συζητάμε. Εχουμε μπροστά μας τοπικές εκλογές. Μα παραμονές τοπικών εκλογών κάνει κανείς ανασχηματισμό αν δεν είναι αναγκασμένος να το κάνει; Δεν νομίζω. Οι τοπικές εκλογές θα είναι μια ευκαιρία ανακατατάξεων. Οι πολιτικές δυνάμεις θα βάλουμε αλλιώς τα πιόνια μας. Χρησιμοποιώντας αξιόλογα στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Πιστεύετε ότι στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους πρέπει να αξιοποιηθούν επώνυμα στελέχη;
Εγώ, ας πούμε, θα πάω για Δήμαρχος Αθηναίων. Πού το ξέρετε; Εχω αποτύχει να εκλεγώ δήμαρχος και έχω μεγάλο πρόβλημα. Μου έχει μείνει ως οδυνηρή ανάμνηση. Αστειεύομαι. Νομίζω ότι ο δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να είναι νεώτερος. Μπορεί όμως να βάλω δημοτικός σύμβουλος κάπου στην πατρίδα μου, τώρα που το συζητάμε.
  • Να είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος;
Εγώ είχα πάντα την άποψη ότι οι δήμαρχοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής. Τώρα τίθεται και το θέμα των περιφερειαρχών. Οι 13 μικροί πρωθυπουργοί. Εκεί πρέπει να έχουμε ένα κεντρικό και δοκιμασμένο στέλεχος που θα διεκδικήσει την περιφέρεια, πολύ περισσότερο στην Περιφέρεια Αττικής.
ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Η πειθαρχία τίθεται, πιστεύω, εκ των πραγμάτων κάθε φορά που υπάρχει μείζων νομοθετική πρωτοβουλία. (...) Να πω όμως πως δεν πιστεύω καθόλου στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως λόχου που ψηφίζει συμπαγώς όλα τα νομοθετήματα. Ούτε δείχνω έλλειψη κατανόησης για την αφόρητη πίεση που υφίστανται οι βουλευτές μας.
  • Θα βλέπατε ίσως κάποιες προοπτικές συνεργασίας με το υπό συγκρότηση κόμμα του κ. Κουβέλη;
Αν το επιθυμούν, γιατί όχι; Πάντως, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι ότι οι ίδιοι έχουν αποκλείσει αυτή τη συνεργασία. Μέχρι τώρα ο ΣΥΝ μας έκλεβε ψήφους. Εκανε διαχείριση αποκήρυξης του ΠΑΣΟΚ και σε τοπικό επίπεδο στηριζόταν ο υποψήφιος του ΣΥΝ ως το καλό παιδί. Αυτό δεν νομίζω ότι θα γίνει γιατί είναι το κλίμα πολύ δυσάρεστο με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Και βεβαίως πιστεύω ότι το ΚΚΕ θα συμμαχήσει πέρα για πέρα με τη Ν.Δ. όπως το κάνει όλα τα χρόνια. Η σταθερή άποψή μου είναι ότι το ΚΚΕ έχει στρατηγική συμμαχία με τη Ν.Δ.
  • Σας κατηγορούν ότι προωθείτε τη σύζυγό σας σε δημαρχιακό αξίωμα...
Κατ΄ αρχάς πρέπει να σας πω ότι η γυναίκα μου κατεβαίνει αποκλειστικά με το όνομά της και τις δικές της δυνάμεις σε αυτή την εκλογή, αφού βεβαίως την υποστηρίζει σημαντικό επιτελείο νέων ανθρώπων. Εγώ δεν είμαι δημότης του δήμου που διεκδικεί. Είμαι Ελευσινιώτης και δεν ανακατεύομαι στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Σαρωνικού, στον οποίο κατοικώ ως σώγαμπρος. Το ερώτημα που τίθεται από αυτού του είδους την κριτική: Δικαιούται μια γυναίκα να έχει αυτοτελή επαγγελματική επιστημονική ή, να πούμε, και πολιτική δράση και προσωπικότητα από τον άνδρα της ή όχι; Η γυναίκα μου ήταν δημοσιογράφος εξειδικευμένη σε θέματα Αυτοδιοίκησης επί χρόνια. Ο πατέρας της επί 20ετία δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος. Γιατί δεν μπορεί να έχει παραστάσεις που να τη νομιμοποιούν να διεκδικήσει τον δήμο. Την υποστηρίζουν γιατί πιστεύουν σε αυτήν.
ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
Εχουμε μπροστά μας τοπικές εκλογές. Μα παραμονές τοπικών εκλογών κάνει κανείς ανασχηματισμό αν δεν είναι αναγκασμένος να το κάνει; Δεν νομίζω. Οι τοπικές εκλογές θα είναι μια ευκαιρία ανακατατάξεων. Οι πολιτικές δυνάμεις θα βάλουμε αλλιώς τα πιόνια μας. Χρησιμοποιώντας αξιόλογα στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου