Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Παπακωνσταντίνου: Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας

  • Το έλλειμμα θα πέσει στο 8,1%

  • Εντός των στόχων ο προϋπολογισμός
  • ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
Αισιόδοξος ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί στο 8,1% φέτος, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο ήταν εντός των στόχων. Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. «Τέλος πια με την τρομολαγνία ... να σταματήσει να περνά η φοβία στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να ηρεμήσουν και να έχουν σιγουριά».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,1% το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, αλλά προειδοποίησε πάντως ότι οι κίνδυνοι, όσον αφορά τους στόχους για τα έσοδα, παραμένουν.

Επίσης, ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% είναι «υπερβολικά απαισιόδοξες».

Σε επίπεδο εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει επιπλέον εισροές 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), οι οποίες προκύπτουν από την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010, της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ και της τρίτης αύξησης στα τσιγάρα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη στην κατανάλωση.

Ως προς το δάνειο από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το α΄ 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί η δεύτερη δόση ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις 20 ή 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να πραγματοποιήσει έλεγχο. Επίσης, διέψευσε ότι έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου