Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Γαλάζιο όργιο στην ΑΓΡΟΓΗ

  • Τις παραμονές των εκλογών διόρισαν 269 άτομα συγγενείς ή φίλους στελεχών της Ν.Δ.
  • Οργιο προσλήψεων στην κρατική επιχείρηση ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. τις παραμονές των εκλογών κατήγγειλε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας χθες στο Μega. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Αύγουστο του 2009 προσελήφθησαν με συνοπτικές διαδικασίες 269 άτομα - και επικαλούμενος σχετικές λίστες αναφέρθηκε ονομαστικά σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα πρώην υπουργών και στελεχών της Ν.Δ.
Στον κ. Πάγκαλο απάντησε εκ μέρους της Ν.Δ. ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης- ο οποίος είναι και ο πλέον θιγόμενος από τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ωστόσο, η ηγεσία της Ρηγίλλης απέφυγε να αναμειχθεί στο όλο ζήτημα- κάτι που ερμηνεύθηκε από πληθώρα στελεχών ως «διακριτικές αποστάσεις» της ηγεσίας Σαμαρά από πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, παρά τις απόπειρες που γίνονται να ριχθούν γέφυρες προς το καραμανλικό στρατόπεδο.

Ο κ. Χατζηγάκης έκανε- όπως και το ΚΚΕ- λόγο για «γκεμπελικές» μεθόδους, χωρίς ωστόσο να διαψεύσει την ουσία των κατηγοριών του Θόδωρου Πάγκαλου. Υποστήριξε όμως ότι «πίσω από τον αθώο εξορθολογισμό του Δημοσίου κρύβεται ένα τεράστιο, βαθύ και πολύπλευρο σκάνδαλο οικονομικό, που το ύψος του φθάνει, οικονομικά, της περιπτώσεως Siemens και Βατοπεδίου μαζί». Και κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι επιδιώκει να δώσει σε ιδιώτες το έργο που είχε αναλάβει η ΑΓΡΟΓΗ, ώστε σε συνεργασία με δημάρχους να γίνουν αποχαρακτηρισμοί.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που κατηγορήθηκε από τον κ. Πάγκαλο ότι διόρισε βαφτιστήρι του, χαρακτήρισε «ψεύτη» τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει καν το πρόσωπο που φέρεται να διορίστηκε με τη μεσολάβησή του. Ετερος βουλευτής της Ν.Δ. πάντως, ο Μιχάλης Χαλκίδης, επιβεβαίωσε ότι η κόρη του περιλαμβάνεται σε αυτούς που προσελήφθησαν στην ΑΓΡΟΓΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, ο κ. Χατζηγάκης διόρισε τον οδηγό του, την κουμπάρα του, έναν κομματάρχη του που έχει μπαρ στα Τρίκαλα ενώ υποτίθεται ότι εργάζεται στην Κρήτη. Ο πρώην υπουργός κ. Τσαρτσώνης την κόρη του, ενώ εισηγήσεις για προσλήψεις έκαναν οι κ.κ. Βαγιωνάς, Γεροντόπουλος, Γκιουλέκας, Δαϊλάκης, Δεσμετζόπουλος, Ιωαννίδης, Καλαντζής, Καλαφάτης, Αχ. Καραμανλής και Καράογλου.
  • Το φεστιβάλ των ρουσφετιών
ΣΕ ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ προσλήψεις 269 ατόμων προχώρησε τον περασμένο Αύγουστο η εταιρεία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης- ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., μόλις έναν μήνα πριν από την προκήρυξη των Εθνικών Εκλογών, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2009.

Στις αρχές Αυγούστου του 2009 μέσω της ιστοσελίδας της ΑΓΡΟΓΗ έγινε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή βιογραφικών. Ο πίνακας προσλήψεων συντάχθηκε από 3μελή επιτροπή αξιολόγησης που συστήθηκε για τον σκοπό αυτόν και επικυρώθηκε από το ίδιο το Δ.Σ. της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπέγραψαν τότε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπατζελή τον περάσμενο Νοέμβριο προχώρησε στην αντικατάσταση του προεδρείου της εταιρείας ενώ σε ανακοίνωσή της τόνιζε πως «με Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα και Κοινωνική Λογοδοσία προχωράμε με γοργά βήματα στη προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο». Εντός των επόμενων ημερών ο συγκεκριμένος φορέας αναμένεται να καταργηθεί, καθώς θα τεθεί σε ισχύ ειδική διάταξη του νόμου, που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης για την «Κατάργηση, Συγχώνευση Υπηρεσιών, Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου Τομέα» και οι εν λόγω υπάλληλοι θα απολυθούν.

Η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας θα αφορά τους 269 από τους 340 υπαλλήλους της εταιρείας, καθώς για τους 70 υπαλλήλους υπάρχει πρόβλεψη μετάταξής τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

  • Υπενθυμίζεται ότι η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1998 με τον νόμο 2637/1998 και με σκοπό την αξιοποίηση της αγροτικής γης και τη βοήθεια των αγροτών.
  • Το σκάνδαλο της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.
με ονοματεπώνυμα. Τα διπλανά έγγραφα- που παρουσίασε χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Μega»- δείχνουν ανάγλυφα το όργιο ρουσφετολογίας από υπουργούς και στελέχη της Ν.Δ. παραμονές εκλογών. Στην πρώτη στήλη αναγράφεται ο «αιτών» το ρουσφέτι, στη δεύτερη στήλη το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου για πρόσληψη, στην τρίτη η θέση για την οποία προορίζεται και στην τέταρτη ο τόπος διορισμού. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους... αξιοκρατικά προσληφθέντες είναι παιδιά και συγγενείς στελεχών της Ν.Δ., συνδικαλιστών, αγροτοσυνδικαλιστών, δημάρχων και διευθυντών υπουργείων. Οπως είπε ο κ. Πάγκαλος, μεταξύ των προσληφθέντων είναι ο οδηγός του κ. Χατζηγάκη, γυμναστής και εισαγωγέας καφέ, ένας κομματάρχης του κ. Χατζηγάκη, ιδιοκτήτης μπαρ στα Τρίκαλα, ένα στέλεχος του γραφείου του πρώην υπουργού κ. Μπασιάκου και άλλοι. [Αντώνης Καραγιαννάκης, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 6 Ιουλίου 2010]

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

«Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης» τόνισε ο πρωθυπουργός

Κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
  • Τη διαβεβαίωση ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των πολιτών έδωσε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου από το Ίλιον, όπου προήδρευσε σε κυβερνητική σύσκεψη για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων. «Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης» τόνισε.
«Η χώρα βρέθηκε σε βαθιά οικονομική κρίση, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε σε πολύ πιεστικά περιθώρια και βάζουμε τάξη στο χάος, που υπάρχει», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής. Είδαμε ότι δεν σεβάστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να προστατεύσουμε επαρκώς τον πολίτη και τους αδύναμους», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «για μας η οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενέστερους, αντίθετα αντιμετωπίζουμε τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς πολλά από αυτά δεν απαιτούν μεγάλα κονδύλια, αλλά διαφορετική αντίληψη, ανθρωπιά και ανοιχτό μυαλό».

«Μια ευαίσθητη πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν «δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «μπορεί η κρίση να επηρεάζει τις δημόσιες δαπάνες και απαιτείται πολύ προσοχή, πού επενδύουμε το δημόσιο χρήμα». «Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης» τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. Eίπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προγράμματα για την ομαλή επανένταξη των εξαρτημένων, επανέλαβε παλαιότερη θέση του για διαχωρισμό χρήστη και εμπόρου και τόνισε, ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στον εξαρτημένο, όχι με ποινικοποίηση του χρήστη, αλλά με συμπαράσταση.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στους τομείς της πρόληψης και της ενημέρωσης, που «πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία» και ανέφερε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα αυτά είναι σημαντικός. Παρατήρησε, δε, ότι ο ρόλος αυτός θα αναβαθμιστεί με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που θα δώσει νέες δυνατότητες για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων μακριά από το πελατειακό σύστημα και γι' αυτό ζήτημα. [Newsroom ΔΟΛ]

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

IOBE «Διαβατήριο εξόδου» από τη ζώνη χρεοκοπίας το Μνημόνιο


«Διαβατήριο εξόδου από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας» χαρακτήρισε το Μνημόνιο ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Γιάννης Στουρνάρας, σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πάντως ότι «δεν είναι πανάκεια, και μάλιστα αφήνει πολλά σημαντικά ζητήματα ανοικτά να αποφασιστούν από την ελληνική κυβέρνηση σε προγραμματικό ορίζοντα δεκαετίας».

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι εάν εφαρμοσθούν τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα διαρθρωτικά, οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να είναι σημαντικά ευνοϊκότερες από τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, σε σχέση με την εξέλιξη του Δημοσίου Χρέους, όσο και με την εξέλιξη των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Μία «ρεαλιστική, εξωστρεφή και ευέλικτη οικονομική πολιτική ανοικτών οριζόντων, με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την αποκατάσταση συνθηκών ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς» πρότεινε ο Γ.Στουρναράς, καλώντας την κυβέρνηση «να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες του προστατευτισμού», ο οποίος, υποστήριξε, «παρεμποδίζει τον υγιή ανταγωνισμό και αφετέρου στερεί την οικονομία από πολύτιμα ξένα κεφάλαια, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι, θεωρεί κλειδί για την επιτυχή πορεία της οικονομίας την ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών από εκείνο το τμήμα του πολιτικού κόσμου της χώρας που αισθάνεται ότι πρέπει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή και όχι τη δαιμονοποίηση, όπως είπε, του Μνημονίου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Μιχαήλ Κορτέσης σημείωσε ότι η υιοθέτηση του Μνημονίου σηματοδοτεί την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε εκεί που διστάσαμε στο παρελθόν. «Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η οικονομική πολιτική των επόμενων ετών προδιαγράφεται με τόσο σαφή και δεσμευτικό τρόπο, που δεν αφήνει περιθώρια για υπαναχωρήσεις, παρεκκλίσεις ή καθυστερήσεις» ανέφερε.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κομματική πειθαρχία για το Ασφαλιστικό


  • «Είναι επιβεβλημένη σε μείζονα νομοθετήματα»
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Βούλα Κεχαγιά
  • ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
  • Επιβεβλημένη θεωρεί την κομματική πειθαρχία σε μείζονα νομοθετήματα όπως το Ασφαλιστικό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο κ. Πάγκαλος αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει οπωσδήποτε κοινωνικά αντίβαρα, αποδίδει τις κόντρες μεταξύ υπουργών στην οικονομική στενότητα και εκφράζει εμμέσως τη διαφωνία του με τη διενέργεια κυβερνητικού ανασχηματισμού στην παρούσα φάση, ενόψει των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση.
O κ. Πάγκαλος θεωρεί ότι μόνο πρωτοκλασάτα στελέχη πρέπει να στρατευτούν για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, ενώ στην ερώτηση για τα σενάρια περί εκλογών απαντά λίγο αινιγματικά: «Ο,τι είναι να γίνει ας γίνει». Ασκεί σφοδρότατη επίθεση στο ΚΚΕ και την κ. Παπαρήγα και δεν διστάζει να κατηγορήσει την ηγεσία του Περισσού ότι με τις ενέργειές της στο λιμάνι του Πειραιά επιδιώκει την ύπαρξη νεκρού...
  • Κύριε αντιπρόεδρε, πιστεύετε ότι το Ασφαλιστικό θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;
Οποιαδήποτε περικοπή ωφελημάτων και δικαιωμάτων, είναι λογικό να δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι να γίνει κατανοητό ότι η επιλογή τους πρέπει να είναι μεταξύ διαφόρων συστημάτων που θα διασφαλίζουν την αναπαραγωγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Με τον χαρακτήρα που ξέρουμε μέχρι τώρα, δηλαδή τριμερή χρηματοδότηση και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Αν το δούμε έτσι, βλέπουμε ότι περίπου αυτά που γίνονται από τον κ. Λοβέρδο είναι αυτά που μπορούν να γίνουν. Μπορεί να υπάρχει ένα 10% που μπορείς να αφαιρέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές δεν βλέπω άλλη δυνατότητα από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος προς την κατεύθυνση που επιχειρείται. Το Ασφαλιστικό είναι κάτι δραστικότερο, ας το πω έτσι, από τα αντίστοιχα σχέδια Πετραλιά ή από το προηγούμενο σχέδιο Γιαννίτση.

ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ
Είναι σαφές ότι η κ. Παπαρήγα και η ανεύθυνη τυχοδιωκτική ομάδα γύρω από την ηγεσία του ΚΚΕ θέλουν έναν νεκρό (...) Πιστεύω ότι το ΚΚΕ θα συμμαχήσει πέρα για πέρα με τη Ν.Δ., όπως το κάνει όλα τα χρόνια. Η σταθερή άποψή μου είναι ότι το ΚΚΕ έχει στρατηγική συμμαχία με τη Ν.Δ.
  • Να ισχύσει η κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία;
Καθίστε να δούμε αν θα χρειαστεί. Η πειθαρχία τίθεται, πιστεύω, εκ των πραγμάτων κάθε φορά που υπάρχει μείζων νομοθετική πρωτοβουλία. Ο προϋπολογισμός και το μνημόνιο έθεταν τέτοιο θέμα. Νομίζω ότι και αυτό το νομοσχέδιο θέτει τέτοιο θέμα. Να πω όμως πως δεν πιστεύω καθόλου στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως λόχου που ψηφίζει συμπαγώς όλα τα νομοθετήματα. Ούτε δείχνω έλλειψη κατανόησης για την αφόρητη πίεση που υφίστανται οι βουλευτές μας.
  • Κύριε Πάγκαλε, τις τελευταίες ημέρες καταγράφτηκαν κάποια «μικροεπεισόδια» μεταξύ υπουργών. Για παράδειγμα, υπήρξε το θέμα της απόσυρσης τροπολογίας στο Ασφαλιστικό και εκείνο με τις ΔΕΚΟ. Η κρίση προκαλεί εί εν τέλει ενδοκυβερνητικά προβλήματα;
Ενδοκυβερνητικά προβλήματα είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν, θα υπάρξουν και στο μέλλον. Δεν μπορώ να σας πω αν είναι λόγω της κρίσης αλλά μία παροιμία λέει ότι ένα σπίτι δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο αν δεν έχει λεφτά. Ετσι συμβαίνει συνήθως. Η στενότητα των χρημάτων δημιουργεί γκρίνια.
  • Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει κοινωνικά αντίβαρα;
Η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να δημιουργήσει κοινωνικά αντίβαρα. Να ελαφρυνθεί η θέση των κοινωνικά αδύναμων, να υπάρξουν έμμεσες παροχές, με αύξηση ολοήμερων σχολείων που θα κάνουν συσσίτια, να αυξηθεί ο αριθμός των νηπιαγωγείων κ.ο.κ. Και βεβαίως, εκεί που θα είναι το τεστ της πολιτικής μας είναι ένα πολύ δύσκολο πεδίο, αυτό της ανεργίας.
  • Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και επομένως η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί πάλι σε εκλογές. Είναι φανταστικά αυτά τα σενάρια;
Δεν είναι εύκολο ούτε μπορούν οι βαθυγάλανοι κονδυλοφόροι να φέρουν λύσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει πολλά στο επίπεδο της οικονομίας. Από εκεί και πέρα, σε τι θα βοηθούσαν αυτές οι εκλογές; Δεν μας το εξηγεί κανείς. Τα μεν κομμουνιστικής προέλευσης κόμματα είναι εκτός πραγματικότητας, το ΛΑΟΣ κανείς δεν το εμπιστεύεται για να του εκχωρήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και η Ν.Δ. έχει την πρόσφατη εκλογική εμπειρία της. Θα ήταν τουλάχιστον ανοησία του πολίτη που ήρε την εμπιστοσύνη του να θέλει να την ξαναδώσει. Εν πάση περιπτώσει, ό,τι είναι να γίνει ας γίνει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.
  • Να εικάσω ότι στη δεδομένη φάση δεν απαιτείται ανασχηματισμός της κυβέρνησης;
Δεν μπορώ εγώ να εκτιμήσω αν χρειάζεται ή όχι ανασχηματισμός. Να σας πω μόνο ότι επειδή 30 χρόνια είμαι βουλευτής όποτε μιλούσαμε για ανασχηματισμό ή για πρόωρες εκλογές μόλις σταματούσε η συζήτηση, άρχιζε ξανά ανασχηματισμός. Να περιμένουμε λιγάκι και να βελτιώσουμε το επίπεδο στο οποίο συζητάμε. Εχουμε μπροστά μας τοπικές εκλογές. Μα παραμονές τοπικών εκλογών κάνει κανείς ανασχηματισμό αν δεν είναι αναγκασμένος να το κάνει; Δεν νομίζω. Οι τοπικές εκλογές θα είναι μια ευκαιρία ανακατατάξεων. Οι πολιτικές δυνάμεις θα βάλουμε αλλιώς τα πιόνια μας. Χρησιμοποιώντας αξιόλογα στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Πιστεύετε ότι στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους πρέπει να αξιοποιηθούν επώνυμα στελέχη;
Εγώ, ας πούμε, θα πάω για Δήμαρχος Αθηναίων. Πού το ξέρετε; Εχω αποτύχει να εκλεγώ δήμαρχος και έχω μεγάλο πρόβλημα. Μου έχει μείνει ως οδυνηρή ανάμνηση. Αστειεύομαι. Νομίζω ότι ο δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να είναι νεώτερος. Μπορεί όμως να βάλω δημοτικός σύμβουλος κάπου στην πατρίδα μου, τώρα που το συζητάμε.
  • Να είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος;
Εγώ είχα πάντα την άποψη ότι οι δήμαρχοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής. Τώρα τίθεται και το θέμα των περιφερειαρχών. Οι 13 μικροί πρωθυπουργοί. Εκεί πρέπει να έχουμε ένα κεντρικό και δοκιμασμένο στέλεχος που θα διεκδικήσει την περιφέρεια, πολύ περισσότερο στην Περιφέρεια Αττικής.
ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Η πειθαρχία τίθεται, πιστεύω, εκ των πραγμάτων κάθε φορά που υπάρχει μείζων νομοθετική πρωτοβουλία. (...) Να πω όμως πως δεν πιστεύω καθόλου στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως λόχου που ψηφίζει συμπαγώς όλα τα νομοθετήματα. Ούτε δείχνω έλλειψη κατανόησης για την αφόρητη πίεση που υφίστανται οι βουλευτές μας.
  • Θα βλέπατε ίσως κάποιες προοπτικές συνεργασίας με το υπό συγκρότηση κόμμα του κ. Κουβέλη;
Αν το επιθυμούν, γιατί όχι; Πάντως, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι ότι οι ίδιοι έχουν αποκλείσει αυτή τη συνεργασία. Μέχρι τώρα ο ΣΥΝ μας έκλεβε ψήφους. Εκανε διαχείριση αποκήρυξης του ΠΑΣΟΚ και σε τοπικό επίπεδο στηριζόταν ο υποψήφιος του ΣΥΝ ως το καλό παιδί. Αυτό δεν νομίζω ότι θα γίνει γιατί είναι το κλίμα πολύ δυσάρεστο με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Και βεβαίως πιστεύω ότι το ΚΚΕ θα συμμαχήσει πέρα για πέρα με τη Ν.Δ. όπως το κάνει όλα τα χρόνια. Η σταθερή άποψή μου είναι ότι το ΚΚΕ έχει στρατηγική συμμαχία με τη Ν.Δ.
  • Σας κατηγορούν ότι προωθείτε τη σύζυγό σας σε δημαρχιακό αξίωμα...
Κατ΄ αρχάς πρέπει να σας πω ότι η γυναίκα μου κατεβαίνει αποκλειστικά με το όνομά της και τις δικές της δυνάμεις σε αυτή την εκλογή, αφού βεβαίως την υποστηρίζει σημαντικό επιτελείο νέων ανθρώπων. Εγώ δεν είμαι δημότης του δήμου που διεκδικεί. Είμαι Ελευσινιώτης και δεν ανακατεύομαι στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Σαρωνικού, στον οποίο κατοικώ ως σώγαμπρος. Το ερώτημα που τίθεται από αυτού του είδους την κριτική: Δικαιούται μια γυναίκα να έχει αυτοτελή επαγγελματική επιστημονική ή, να πούμε, και πολιτική δράση και προσωπικότητα από τον άνδρα της ή όχι; Η γυναίκα μου ήταν δημοσιογράφος εξειδικευμένη σε θέματα Αυτοδιοίκησης επί χρόνια. Ο πατέρας της επί 20ετία δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος. Γιατί δεν μπορεί να έχει παραστάσεις που να τη νομιμοποιούν να διεκδικήσει τον δήμο. Την υποστηρίζουν γιατί πιστεύουν σε αυτήν.
ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
Εχουμε μπροστά μας τοπικές εκλογές. Μα παραμονές τοπικών εκλογών κάνει κανείς ανασχηματισμό αν δεν είναι αναγκασμένος να το κάνει; Δεν νομίζω. Οι τοπικές εκλογές θα είναι μια ευκαιρία ανακατατάξεων. Οι πολιτικές δυνάμεις θα βάλουμε αλλιώς τα πιόνια μας. Χρησιμοποιώντας αξιόλογα στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Νεκρώνουν» την Πέμπτη δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

  • 24ωρη απεργία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζουν τα συνδικάτα
«Λουκέτο» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπαίνει την Πέμπτη, ημέρα της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, διαμαρτυρόμενα για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία και προγραμματίζουν κοινή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί, ενώ απεργία πραγματοποιεί και το ΠΑΜΕ, που διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 11 το πρωί.

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης μετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι τελωνειακοί και οι υπάλληλοι στους δήμους και τις νομαρχίες, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε σήμερα τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω της συμμετοχής στην κινητοποίηση των γιατρών και των εργαζομένων σε αυτά.

Επιπλέον, απεργούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν στην απεργία.

«Καθηλωμένα» στο έδαφος θα παραμείνουν για τέσσερις ώρες τα αεροπλάνα που εκτελούν πτήσεις εσωτερικού. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας, από τις10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης. Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

Την ίδια στιγμή, νέο «μπλόκο» μπαίνει στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην απεργία της Πέμπτης. «Δεμένα» θα μείνουν και τα εμπορικά πλοία, εξαιτίας της απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος. [ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010]

Παπακωνσταντίνου: Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας

  • Το έλλειμμα θα πέσει στο 8,1%

  • Εντός των στόχων ο προϋπολογισμός
  • ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
Αισιόδοξος ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί στο 8,1% φέτος, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο ήταν εντός των στόχων. Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. «Τέλος πια με την τρομολαγνία ... να σταματήσει να περνά η φοβία στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να ηρεμήσουν και να έχουν σιγουριά».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,1% το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, αλλά προειδοποίησε πάντως ότι οι κίνδυνοι, όσον αφορά τους στόχους για τα έσοδα, παραμένουν.

Επίσης, ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% είναι «υπερβολικά απαισιόδοξες».

Σε επίπεδο εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει επιπλέον εισροές 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), οι οποίες προκύπτουν από την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010, της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ και της τρίτης αύξησης στα τσιγάρα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη στην κατανάλωση.

Ως προς το δάνειο από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το α΄ 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί η δεύτερη δόση ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις 20 ή 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να πραγματοποιήσει έλεγχο. Επίσης, διέψευσε ότι έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Διαμαντοπούλου: Χρειαζόμαστε αναβαθμισμένα Τεχνολογικά Ιδρύματα


Η Άννα Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα «που έχουν να κάνουν με οικονομικά και διοικητικά θέματα».
«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αναπτυχθεί το ΤΕΙ Καλαμάτας», είπε η υπουργός Παιδείας στους προέδρους των ΤΕΙ που είχαν σήμερα την 42η σύνοδό τους στην Καλαμάτα. Συνεχίζοντας η υπουργός επεσήμανε ότι οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων έθεσαν σειρά ζητημάτων τα οποία αφορούν στην καθημερινή διαχείριση. «Είναι αληθές - τόνισε- ότι υπάρχουν προβλήματα και οικονομικά και διοικητικά. Μείζον θέμα είναι αυτό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, που αφορά και στους αποφοίτους Μεσσηνίας. Το υπουργείο το έχει επεξεργαστεί επί μήνες, έχει γίνει προεργασία από τον υφυπουργό και φτάνουμε στην τελευταία φάση του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι».

Η Άννα Διααντοπούλου πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα «που έχουν να κάνουν με οικονομικά και διοικητικά θέματα και του δικού σας ΤΕΙ, Καλαμάτας, τα οποία και ο πρόεδρος μας τα έχει θέσει επανειλημμένως. Λειτουργικά, είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε το ΤΕΙ να υποστηριχθεί».

Ιδιαίτερα, η υπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των Ιδρυμάτων τονίζοντας: «Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι πως ανοίξαμε το θέμα της συζήτησης για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Είναι μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό που έγινε σαφές από τη δική μας πλευρά είναι ότι χρειαζόμαστε Τεχνολογικά Ιδρύματα αναβαθμισμένα, που θα έχουν ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει διακριτός ρόλος για τα Πανεπιστήμια, διακριτός ρόλος για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, προκειμένου να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Δηλαδή, διεθνοποίηση, νέο διοικητικό μοντέλο, νέα οργάνωση του τρόπου σπουδών και συνεργασία με τα υπόλοιπα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ώστε να προχωρήσουμε σε μια λειτουργική ενοποίηση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων και αν γίνεται διαχωρισμός σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα η υπουργός απάντησε: «Η χώρα έχει ενιαία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με δύο άξονες: τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Το κλείσιμο, οι συγχωνεύσεις, η δημιουργία νέων, θα συσχετιστεί με το νέο τρόπο οργάνωσης των σπουδών. Δεν θα πάμε σε Σχολές. Θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών, θα γίνουν συνεργασίες και αυτό θα εξεταστεί σε κάθε περιφέρεια. Γι’ αυτό και προτείναμε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης σε κάθε περιφέρεια, που θα συμπεριλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, ώστε να δούμε πρώτα σε κάθε περιφέρεια πώς θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ενοποιήσεις των Ιδρυμάτων».

Παπακωνσταντίνου: «H δουλειά τώρα αρχίζει»


  • Την αισιοδοξία του ότι οι στόχοι που προβλέπονται στο τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας θα επιτευχθούν, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην ΠΑΣΚΕ Οικονομολόγων.

Ο κ . Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι ήδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους επιτεύχθηκε μείωση 40% του ελλείμματος ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επιτυγχάνεται ο στόχος, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πάντως χαρακτηριστικά πως αν και έχουν γίνει πολύ βασικά βήματα, η δουλειά τώρα αρχίζει. Για κάθε νέα εκταμίευση του δανείου που προβλέπει η συμφωνία στήριξης της Ελλάδος απαιτείται η υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, την συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα πρέπει να την κάνουμε με εγρήγορση, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο μνημόνιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων προβλέπονται έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια αναφέροντας βέβαια ότι εξαιρείται η μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση των συντάξεων κλπ.

Ένα νέο φορολογικό, ο «Καλλικράτης», η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, είναι πολιτικές που προβλέπονται στο μνημόνιο και έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια αλλά συνεχώς τις αναβάλλαμε, συμβιβαζόμασταν, τις βάζαμε «κάτω από το χαλί».

Τώρα όμως θα τις κάνουμε αναγκαστικά πιο βίαια, ίσως πιο άδικα, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υ6πουργός Οικονομικών κατηγόρησε την ΝΔ ότι σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο προτείνει μόνο δράσεις που αυξάνουν τις δαπάνες και μειώνουν τα έσοδα.

Απευθυνόμενος στους οικονομολόγους της ΠΑΣΚΕ είπε ότι κανείς από το ακροατήριο αλλά και κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αισθάνεται ότι έχει ανάγκη να απολογηθεί. Παραλάβαμε πολύ έντονα προβλήματα μετά έξι χρόνια μιας απόλυτα καταστροφικής διακυβέρνησης, ένα υψηλότατο έλλειμμα, χρέος 300 δισ. ευρώ και την πλέον αναξιόπιστη χώρα στην Ευρώπη, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αμείωτα τη δράση κατά της φοροδιαφυγής και της καταπάτησης των νόμων. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε οποιαδήποτε υπόθεση κακοδιαχείρισης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ακόμα ότι το μεγάλο στοίχημα της Ελληνικής Οικονομίας είναι να μπει η αναπτυξιακή μηχανή μπροστά και εξέφρασε την σιγουριά του ότι από το δεύτερο εξάμηνο θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί. Τόνισε δε ότι ακόμα και τα διεθνή μέσα έχουν αλλάξει τη στάση έναντι της χώρας μας και αναγνωρίζουν τις θετικές προοπτικές της .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Παπανδρέου: «Επιλέξαμε να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών»


Ο πρωθυπουργός διασαφήνισε σε συνέντευξή του ότι η προσφυγή στο μνημόνιο δεν είναι μόνο ελληνική απόφαση αλλά και της Ε.Ε.

Την πεποίθησή του ότι το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS και τον δημοσιογράφο Paul Solman.

«Είναι πάρα πολύ επίμαχο και γι αυτό δείχνουμε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και ότι, ναι, μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που καμιά κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά και δεν θα τολμούσε να κάνει τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει τη στάση πληρωμών, αλλά επιλέξαμε να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να προβούμε σε αυτές τις πολύ οδυνηρές αλλαγές στην Ελλάδα, προκειμένου να τηρήσουμε τις συμβάσεις με τους πιστωτές μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου και διευκρίνισε πως «αυτή δεν είναι μόνον μια ελληνική απόφαση. Είναι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στήριξε την Ελλάδα, μαζί βέβαια με τις χώρες του ΔΝΤ, με ένα ποσό ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για δάνεια, τα οποία βεβαίως θα αποπληρώσουμε. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να υποστηριχθεί η Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

Κληθείς να απαριθμήσει τα προβλήματα, που πλήττουν την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Θα έλεγα, πρώτα απ' όλα, ότι το χρέος είναι, κατά κάποιον τρόπο, η κορυφή του παγόβουνου. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί αφενός, και γι αυτό, άλλωστε, αλλάζουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, ώστε να περάσουμε σε μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία με μεγαλύτερη διαφάνεια. Επιπλέον, είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εκτεταμένη «σκιώδη οικονομία» (σσ. παραοικονομία), την οποία ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε στην επίσημη οικονομία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τα στατιστικά μας στοιχεία, αλλά και να φέρουμε έσοδα στον δημόσιο τομέα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, με τις μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό, την Υγεία και την Παιδεία, είναι στον σωστό δρόμο και χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της, δεδομένου ότι «οι αγορές είναι πολύ ανήσυχες, φοβούνται τους κινδύνους, μετά το 2008. Έτσι, χρειάζονται χρόνο για να δουν κατά πόσον ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση, μια εταιρεία ή μια τράπεζα είναι αξιόπιστη» και υπογράμμισε πως «η τάση στην Ελλάδα είναι θετική. Έχουμε μειώσει το έλλειμμά μας κατά 40%. Έχουμε ξεπεράσει τον στόχο μας, όπως δείχνει η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ