Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Παπανδρέου: Η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή «να ανατρέψει τα πάντα στη χώρα»


«Τελείωσε η εποχή της σπατάλης και της διαφθοράς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τη συνεισφορά και των συνδικάτων στην προσπάθεια, που καταβάλεται, για να βγει η χώρα από την κρίση και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, ζήτησε, μιλώντας το 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, στη Χαλκιδική, ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, στέλνοντας παράλληλα σκληρό μήνυμα στους «κερδοσκόπους» των αγορών, αλλά και σε όσους φοροδιαφεύγουν. Τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει δύσκολη μάχη εντός και εκτός της χώρας, αλλά δεσμεύτηκε ότι «οι κόποι» των εργαζομένων και των πολιτών «θα πιάσουν τόπο».

«Θα πιάσουν τόπο και θα αλλάξουμε τη χώρα. Τώρα, ας ανταποκριθούμε στην πρόκληση για να βγούμε από τη σημερινή κρίση, αλλά με τις μεγάλες τομές που κάνουμε, θα έχουμε αλλάξει οριστικά τη ροή της χώρας μας και θα έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία δικαίου, ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε γυρίσει οριστικά σελίδα, έχοντας βάλει στέρεες βάσεις για την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της ευημερίας. Μια Ελλάδα που θα μας κάνει όλους περήφανους», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η διάσωση της οικονομίας και ανάκτιση της αξιοπιστίας είναι απαραίτητη συνθήκη για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα, που μας αξίζει», ώστε σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές και θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η χώρα να μπει σε τροχιά «πράσινης» ανάπτυξης και παραγωγικότητας.

Πρόσθεσε πως «με τις αποφάσεις μας, όσο επίπονες όσο σκληρές κι αν είναι, θέλουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να πληρώνουμε για δεκαετίες τοκογλυφικούς τόκους, καταδικάζοντας τη χώρα σε βαθιά και διαρκη ύφεση. Να πέσει η Ελλάδα σε μόνιμη ανυποληψία να μείνει απομονωμένη από κάθε διεθνή στήριξη. Κάνουμε αυτήν την τεράστια προσπάθεια να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία, να σώσουμε την οικονομία μας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τις τύχες μας. Είναι μια μάχη δύσκολη».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η χώρα πληρώνει «βαρύ τίμημα για εγκληματικές επιλογές προηγούμενων ετών, που την έφεραν σε αδιέξοδο» και «ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού», χαρακτηρίζοντας «ιστορικές και αυταπόδεικτες» τις ευθύνες της ΝΔ.

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος «που τα τελευταία χρόνια» συμβιβάστηκε και «έμεινε άπραγο» απέναντι σε φαινόμενα «ανομίας», «ατιμωρησίας» και «διαφθοράς», τα οποία υπονόμευσαν «τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομικά» και προκάλεσαν «σπατάλη, διασπάθιση χρημάτων, μόνιμο «καπέλο», «φακελάκι» για κάθε υπηρεσία, ή προμήθεια σε βάρος του δημόσιου προϋπολογισμού και σε βάρος της τσέπης του πολίτη».

«Σήμερα, αυτή η εποχή τελειώνει και τελειώνει οριστικά. Η αντίδραση μας, σε ό,τι μας οδήγησε εδώ, είναι και θα είναι άμεση και αποφασιστική. Δουλεύουμε νυχθημερόν. Σπάμε κατεστημένα, αντιμετωπίζουμε παθογένειες δεκαετιών στη διακυβέρνηση της χώρας, στο πολιτικό σύστημα, στο οικονομικό μοντέλο, στη δικαιοσύνη, στον χώρο της υγείας - όπου υπάρχει μεγάλη διαφθορά - στον χώρο της εργασίας, του συνδικαλισμού της επιχειρηματικότητας, παντού. Κάνουμε νέα βήματα. Στο σημείο, που βρισκόμαστε τώρα, η αλλαγή σελίδας δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Kλείνει ο κύκλος της αδικίας

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται την Τρίτη, «κλείνει ο κύκλος της αδικίας», «τελειώνουν οριστικά οι αδιανόητες φοροαπαλλαγές και τα εξοργιστικα προνόμια των λίγων» και φορολογούνται «από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι τα μερίσματα από τις μετοχές και από τις «οφ σόρ» επιχειρήσεις μέχρι και την εκκλησιαστική περιουσία» και «μειώνονται οι συντελεστές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και αλλαγών, εάν παρατηρηθούν «λάθη» προς το συμφέρον του πολίτη.

«Όσοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματά τους, να ξέρουν ότι τα πράγματα πλέον άλλαξαν. Δεν γίνεται να πληρώνουν τη φοροδιαφυγή, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», τόνισε και πρόσθεσε: «Το κράτος αλλάζει, ώστε αντί, να υποκύπτει στην εξαγορά, τη διαφθορά και την ανομία, να σταματήσει επιτέλους την ατιμωρησία. Είναι ένα μήνυμα που θέλω να περάσω εδώ. Να τελειώσει επιτέλους η ατιμωρησία στη χώρα μας, όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάσταση «εμπόλεμη», όπου η χώρα δίνει μάχη «εντός και εκτός με τα συμφέροντα», αλλά ταυτόχρονα και μια μάχη «με τον κακό μας εαυτό, την αφυδάτωση της συλλογικής μας συνείδησης».

«Σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχει περιθώριο κάποιοι να μείνουν στα μετόπισθεν. Αν παλέψουμε συντεταγμένα αυτόν τον πόλεμο, θα τον κερδίσουμε. Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η χώρα δεν έχει τεράστεις δυνατότητες, αρκεί να τις διαχειριστούμε σωστά και δίκαια. Ο καθένας μπορεί να τις αξιοποιήσει από τη θέση που υπηρετεί».

Ο πρωθυπουργός, έβαλε επίσης και κατά των «κερδοσκόπων» των διεθνών αγορών, τονίζοντας ότι «είναι άδικο εκείνοι, που σώσαμε με χρήματα των λαών μας, σήμερα να γυρίζουν και να μας ζητούν και λογαριασμό ότι υπάρχουν και ελλείματα, επειδή τους σώσαμε».

Χαιρέτισε, τέλος, τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συνδικαλιστών και ιδιαίτερα τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Γκάι Ράιντερ, και τον γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαικών Συνδικάτων, Τομ Τζένγκινς, ζητώντας τη συμβολή τους στον αγώνα, που δίνεται σε πλανητικό επίπεδο και μέσω της σοσιαλιστικής διεθνούς, να υπάρξουν ρυθμίσεις και κανόνες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου