Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

«Ιφιγένεια» ο 14ος μισθός

  • Περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους για να εξοικονομηθεί 0,6% του ΑΕΠ ή 1,45 δισ. ευρώ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά, TA NEA: Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

  • Μείον έναν μισθό θα μετρούν από φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα επώδυνες περικοπές, ισοδύναμες με μια τέτοιου μεγέθους απώλεια των ετήσιων αποδοχών τους.
Η κυβέρνηση επεξεργαζόταν χθες μέχρι την τελευταία στιγμή τα σενάρια για την περικοπή των μισθών στο Δημόσιο, με στόχο να εξοικονομήσει επιπλέον 0,6% του ΑΕΠ ή 1,45 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί σήμερα, προβλέπει μείωση κατά 50% του δώρου των Χριστουγέννων, αλλά και του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Η περικοπή κατά 50% του δώρου Χριστουγέννων ήταν δεδομένη σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν χθες, ενώ ετέθη και θέμα μείωσης κατά 5% των αμοιβών στις ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο, προβλέπεται εκτός από το δώρο Χριστουγέννων και μείωση κατά 25% του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας, επιπλέον 5% περικοπή επιδομάτων και μείωση κατά 5% των μισθών στις ΔΕΚΟ. Τρίτο σενάριο, εξάλλου, προβλέπει μεγάλη μείωση των επιδομάτων του Δημοσίου, εκτός από την περικοπή του δώρου Χριστουγέννων.

Ενδεικτική των πιέσεων που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση για να κόψει τους μισθούς στο Δημόσιο είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι μεγάλος και το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου πρέπει να μειωθεί.

Εξάλλου, το θέμα της επέκτασης του μέτρου και στον ιδιωτικό τομέα συζητήθηκε, αλλά- σύμφωνα με πληροφορίες- απορρίφθηκε χθες το βράδυ από τον Πρωθυπουργό, αν και ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και γι΄ αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περικοπή των μισθών ήταν βεβαίως το πιο σκληρό κομμάτι του νέου πακέτου μέτρων που ανακοινώνεται σήμερα. Δεν ήταν όμως η μόνη δύσκολη απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν σήμερα επίσης:
1.Η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

2.Η μείωση της κρατικής ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.
Από τις δύο αυτές πηγές αναμένεται να προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Έτσι, οι περικοπές δαπανών αθροίζονται σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το μισό του πακέτου των 4,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει εξίσου το πακέτο μεταξύ περικοπών δαπανών και αύξησης εσόδων ακολουθώντας τις επιταγές Βρυξελλών και αγορών που δεν ήταν ικανοποιημένες από την αβέβαιη, όπως θεωρούσαν, πρόβλεψη για αύξηση εσόδων. Στον τομέα των εσόδων είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο άξονες: ●Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχεί σε αύξηση εσόδων περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

●Αύξηση φόρων καυσίμων (κατά 5 λεπτά σύμφωνα με πληροφορίες), αλλά και φόρων τσιγάρων και ποτών, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ. Μετά το «καλό κουράγιο», ο κ. Ρεν εξέφρασε χθες διά του εκπροσώπου του στις Βρυξέλλες την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση.
  • Αντιδράσεις
Προειδοποιητικά καμπανάκια άρχισαν να ηχούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσον αφορά τα επικείμενα οικονομικά μέτρα και το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής δήλωσε χθες με δηκτικό τρόπο ότι ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές γνωρίζουν ότι σε περίοδο οικονομικής ύφεσης χρειάζεται στήριξη των χαμηλόμισθων, ενώ από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης διαφωνούσε ανοιχτά με το ενδεχόμενο ψαλιδίσματος του 14ου μισθού.

Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου μιλώντας στην ΕΡΑ σχολίασε ότι ο 14ος μισθός είναι ένα από τα πιο σημαντικά και συμβολικά επί της ουσίας στοιχεία «και είμαι βέβαιος ότι το οικονομικό επιτελείο έχει συνείδηση της αξίας του να μην περιληφθεί στα μέτρα».
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ
και στον ιδιωτικό τομέα συζητήθηκε, αλλάσύμφωνα με πληροφορίες- απορρίφθηκε χθες το βράδυ από τον Πρωθυπουργό
Η Ν.Δ. ανοίγει πόλεμο με την κυβέρνηση
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος

ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ απόλυτης ρήξης με την κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου κινείται από χθες ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ προαναγγέλλει αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο πακέτο μέτρων.

«Η αλαζονική εμφάνιση Παπανδρέου προβληματίζει όλους τους Έλληνες. Γιατί λίγο πριν ανακοινώσει τα νέα σκληρά μέτρα και επισκεφθεί σημαντικούς ξένους ηγέτες αποφάσισε να κατεδαφίσει το εσωτερικό μέτωπο, να αθωώσει για πάντα το ΠΑΣΟΚ και να συκοφαντήσει για όλα τη Ν.Δ. Είναι εξωφρενική η άποψη Παπανδρέου, ότι εκείνος θα επιβάλει στην αντιπολίτευση πότε θα τον ελέγξει στη Βουλή... Ότι μπορεί να κατηγορεί εμάς που δεν δεχόμαστε κοινοβουλευτική συζήτηση για τα μέτρα που ακόμα δεν πήρε!», σχολίασε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος. Και πρόσθεσε: «Για το χθες φταίνε οι άλλοι. Για το σήμερα φταίνε οι κερδοσκόποι. Για το αύριο... βλέπουμε. Τι άλλο να πει κανείς πλέον για τον κύριο Παπανδρέου; Άβυσσος...». Τις «κόκκινες γραμμές» της Ν.Δ. για τα επικείμενα οικονομικά μέτρα, αλλά και τις αλλαγές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό είχε παρουσιάσει νωρίτερα χθες ο κ. Σαμαράς και στον υπουργό Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδο. Το μήνυμα της Ρηγίλλης είναι ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το «πάγωμα» των χαμηλών συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου