Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Στη Μόσχα για «ισορροπία» ο Πρωθυπουργός

Ο Γ. Παπανδρέου ανοίγει την ατζέντα των ελληνορωσικών σχέσεων, αλλάζοντας τη μονομερή πολιτική της ΝΔ

Σε νέα βάση επιδιώκει να θέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου τις ελληνορωσικές σχέσεις. Η πρόθεσή της αυτή αναμένεται να επισφραγιστεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα στα μέσα Φεβρουαρίου, με τη 16η του μηνός να προβάλλει ως η πιθανότερη ημερομηνία. Μετά την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης Καραμανλή για στροφή προς τη Ρωσία, κυρίως στο ενεργειακό επίπεδο, αλλά και με την αγορά οπλικών συστημάτων, ο κ. Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πορεία ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στην Ουάσιγκτον. Και αυτό σε μια περίοδο όπου η Τουρκία αναδεικνύεται ως προνομιακός συνομιλητής και των δύο χωρών.

Την πρόσκληση προς τον κ. Παπανδρέου είχε απευθύνει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ όσο και με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Λίγο αργότερα σκοπεύει να επισκεφθεί τη Μόσχα και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος.

Η ελληνορωσική ατζέντα είναι γεμάτη, με μείζον θέμα το Ενεργειακό. Οι προοπτικές της ολοκλήρωσης του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης προκαλούν τις περισσότερες ανησυχίες, έπειτα και από την επιμονή της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Βουλγαρίας του Μπόικο Μπορίσοφ να βάζει προσκόμματα στην υλοποίησή του. Η Μόσχα είχε πάντως εκφράσει σκεπτικισμό και για τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, βάσει των οποίων ο αγωγός θα έπρεπε να επανεξεταστεί- για περιβαλλοντικούς λόγους.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους έχουν διαμηνύσει τόσο στην Αθήνα όσο και στη Σόφια ότι υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι για το ρωσικό πετρέλαιο. Ρωσικές πηγές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «από τη στιγμή που η κυκλοφορία στα Στενά του Βοσπόρου έχει αποσυμφορηθεί (σ.σ:. καθώς το αζερικό πετρέλαιο διέρχεται από τον αγωγό Μπακού- Τσεϊχάν), το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να βγει στη Μεσόγειο και με τάνκερ».

Το χειρότερο για την Ελλάδα σενάριο όμως είναι ότι η Μόσχα δείχνει αποφασισμένη να παίξει δυνατά το χαρτί του αγωγού πετρελαίου Σαμψούντας- Τσεϊχάν, ο οποίος είναι ευθέως ανταγωνιστικός του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

O κ. Πούτιν ξεκαθάρισε κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταξύ Μόσχας, Αγκυρας και Ρώμης ώστε να υπογραφεί συμφωνία για τον συγκεκριμένο αγωγό. Η Τουρκία πάντως εμφανίζεται διατεθειμένη να συνδράμει σε όλα τα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας, ακόμη και στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, επιμένοντας ότι αυτός δεν είναι ανταγωνιστικός του «αγαπημένου» της Δύσης Νabucco.

Τα υπόλοιπα θέματα του ελληνορωσικού φακέλου αφορούν την κατάργηση της βίζας, τον τουρισμό και τη στρατιωτική συνεργασία. Ξεκινώντας από το τελευταίο ζήτημα, η ολοκλήρωση της προμήθειας των 450 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού εξακολουθεί να εκκρεμεί, κάτι που μάλλον προκαλεί εκνευρισμό στη ρωσική πλευρά.

Τη Μόσχα απασχολεί και η κατάργηση της βίζας, η οποία προκαλεί καθυστερήσεις κυρίως στην έλευση ρώσων τουριστών. Και αυτό την ώρα που ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε κατά την παραμονή του στη Μόσχα ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ατζέντα θα βρεθεί σίγουρα και το Κυπριακό, όπου ο ρόλος της Ρωσίας παραμένει κρίσιμος λόγω και της θέσης μόνιμου μέλους που κατέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

[ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010
]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου