Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Επτά ώρες συζήτηση για την οικονομία με τους ξένους «σοφούς» είχε ο Πρωθυπουργός


  • Τη διεθνή εμπειρία και τις πολιτικές αντιμετώπισης δημοσιονομικών και διαρθρωτικών κρίσεων, παρόμοιων με αυτήν που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, συζήτησε χθες ανώτατο κυβερνητικό κλιμάκιο με ξένους εμπειρογνώμονες, πολιτικούς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ και ΔΝΤ) που βρέθηκαν στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο κτίριο όπου στεγάζεται το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» στην οδό Πειραιώς, συμμετείχε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και η διάρκειά της πλησίασε τις επτά ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση είχε μορφή στρογγυλής τραπέζης και εξετάστηκαν περιπτώσεις βορειοευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπισαν προκλήσεις διαρθρωτικών αλλαγών κατά το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν (π.χ. Σουηδία, Ισλανδία, Ιρλανδία). Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων εξετάστηκαν οι εναλλακτικές δυνατότητες δημοσιονομικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών σε νευραλγικής σημασίας πεδία, όπως ο δημόσιος τομέας, η πολιτική εισοδημάτων, η φορολογία, το Ασφαλιστικό, η παραγωγική διάρθρωση κ.ά.

Από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν, πέραν του Πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης, η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και ο ευρωβουλευτής κ. Στ. Λαμπρινίδης .

Προσκεκλημένοι στη συζήτηση που διεξήχθη υπό τον γενικό τίτλο «Καλές εμπειρίες υλοποίησης οικονομικών προγραμμάτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)» ήταν πρόσωπα με διεθνή εμπειρία στον τομέα Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής και ειδικότερα οι κκ. Ρόμπερτ Φορντ, αναπληρωτής διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος Μελετών του ΟΟΣΑ, Γενς Χένρικσον, εκτελεστικός διευθυντής για τις Βόρειες Χώρες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Λάιφ Παγκρότσκι, βουλευτής και πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σουηδίας, δρ Στιούαρτ Χόλαντ, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, ειδικός σε θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης και σήμερα επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Coimbra της Πορτογαλίας, και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», δεν συμμετείχε σε αυτήν ούτε παρέστη ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Κ. Λαλιώτης. [ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου