Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Σπίτια με ενεργειακή ταυτότητα

Μελέτη για την εξοικονόμηση ενέργειας θα απαιτείται πλέον για την έκδοση αδείας νέου κτιρίου

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010
Ενεργειακή ταυτότητα αποκτούν τα σπίτια και στο εξής στη διαμόρφωση της αξίας ενός ακινήτου θα παίζουν ρόλο και οι υποδομές που διαθέτει για να μη σπαταλά ενέργεια. Από τον Απρίλιο κανένα νέο κτίριο δεν θα παίρνει άδεια από την Πολεοδομία αν προηγουμένως δεν διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό. Το ίδιο θα ισχύει και για τα κτίρια που έχουν ήδη κατασκευαστεί και λειτουργούν με επιφάνεια πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κυρία Τίνα Μπιρμπίλη επιθυμεί ως την άνοιξη να εφαρμόσει τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (γνωστός και ως ΚΕΝΑΚ), παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», το γνωστό σχέδιο για την επιδότηση αλλαγής καυστήρων, τζαμιών και κουφωμάτων στα παλαιά κτίρια.

Το πρόγραμμα επιδότησης για ανακατασκευή παλαιών σπιτιών μπορεί να συμβάλει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας (και χρημάτων για τους ιδιοκτήτες τους). Με τις ανακατασκευές αυτές, οι οποίες συνοδεύονται και από φοροαπαλλαγές, τα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί ως τις αρχές της δεκαετίας του 1980- ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο σε όλη τη χώρα- θα μπορούν να θωρακιστούν με σύγχρονα μονωτικά συστήματα ώστε να μην είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος απαιτούνται περίπου 400 εκατ. ευρώ και ήδη, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός, έχουν βρεθεί περί τα 50-100 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα διασφαλιστούν από επιδοτούμενα δάνεια από τράπεζες (ίσως και μέσω επέκτασης του ΤΕΜΠΜΕ), από φορολογικά κίνητρα, αλλά και από συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αφού πρόκειται για κοινοτικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα νέα ακίνητα, παράλληλα με την εισαγωγή του ενεργειακού πιστοποιητικού, υιοθετείται και ο θεσμός των ενεργειακών επιθεωρητών, όπως ισχύει από παλιά στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Οπως είπε η κυρία Μπιρμπίλη, ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υποχρέωση για παρεμβάσεις στα κτίρια, ακόμη και στα υφιστάμενα παλαιά κτίρια, σε περίπτωση που ενοικιάζονται ή πωλούνται και είναι πάνω από 50 τ.μ. Οι επιθεωρήσεις θα διενεργούνται κάθε 10 χρόνια (κάθε τέσσερα για τους λέβητες) από Ειδικό Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών, δηλαδή ιδιωτών μηχανικών που θα πάρουν πιστοποίηση από το υπουργείο. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί και ένα ακόμη σώμα ελεγκτών από το υπουργείο που θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός για τους επιθεωρητές. Επιπλέον, με βάση τον ΚΕΝΑΚ, για την έκδοση οικοδομικών αδειών νέων κτιρίων καθιερώνεται η εκπόνηση μελέτης ενεργειακής απόδοσης που αντικαθιστά και αναβαθμίζει την παλαιά μελέτη θερμομόνωσης.

Oσο για το κόστος διενέργειας της ενεργειακής επιθεώρησης, βάσει της προεργασίας της προηγούμενης διοίκησης είχε υπολογιστεί ποσό της τάξεως του 1 ευρώ ανά τ.μ., ωστόσο το κόστος θα προσδιοριστεί εκ νέου και με βάση τα όσα θα προκύψουν από τη διαβούλευση. Οι έλεγχοι ουσιαστικά θα επικεντρώνονται σε τρία σημεία: χωροθέτηση βάσει βιοκλιματικού σχεδιασμού, κέλυφος του κτιρίου και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Βάσει αυτών τα κτίρια θα βαθμολογούνται για την ενεργειακή τους απόδοση και θα κατατάσσονται στην ανάλογη βαθμίδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο ΚΕΝΑΚ θα εφαρμοστεί μαζί με πλέγμα κινήτρων που εξετάζει η κυβέρνηση και θα αφορούν επιδότηση ενεργειακών επιθεωρήσεων και δαπανών για παρεμβάσεις, αλλά και φοροαπαλλαγές. Πρόκειται για κίνητρα που βρίσκονται υπό εξέταση και θα εξειδικευθούν σε 20 ημέρες, όταν θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Βάσει των όσων αναφέρθηκαν από την υπουργό, η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων στη χώρα μας είναι 20% ως 25% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου