Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Η αμηχανία διαδέχθηκε τον αρχικό ενθουσιασμό

Προβληματισμός κυβερνητικών στελεχών για την κωλυσιεργία και την ανετοιμότητα
  • Του Κωνσταντίνου Ζούλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 10 Iανoυαρίου 2010

Οσοι συνομιλούν καθημερινά με τους υπουργούς καταλήγουν στην ίδια διαπίστωση: Την αρχική αποφασιστικότητα, αισιοδοξία και ενθουσιασμό έχει ήδη διαδεχθεί ο σκεπτικισμός, το μούδιασμα και μια αμηχανία για το αν μπορούν όντως να δημιουργηθούν οι συνθήκες της νέας σελίδας για τη χώρα που υποσχέθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Κατ' ίδιαν άλλωστε τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι οι 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης ουδόλως δικαίωσαν τις υπερβολικές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά τους.

Οσοι εκ των κυβερνητικών βουλευτών αποτολμούν ήδη την αυτοκριτική, δεν δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις αιτίες του «ψυχοδράματος» που μοιάζει να δοκιμάζει τη νέα κυβέρνηση. «Ανεξαρτήτως του αν η κατάσταση που παραλάβαμε είναι χειρότερη από εκείνη που περιμέναμε, δεν είναι δυνατόν» λένε «να έχει ψηφισθεί μόνον ένα από τα πέντε οικονομικά νομοσχέδια που υποσχεθήκαμε τον Σεπτέμβριο. Ούτε να χρειαζόμαστε έξι μήνες για να ανακοινώσουμε έναν αναπτυξιακό ή έναν φορολογικό νόμο όταν υποτίθεται τους είχαμε έτοιμους πριν από τις εκλογές» προσθέτουν. Καταλογίζουν έτσι ευθέως στους κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη αναιτιολόγητη κωλυσιεργία και ανετοιμότητα. «Προαναγγέλλοντας εδώ και δύο μήνες δυσάρεστα μέτρα χωρίς να τα λαμβάνουν, το μόνο που έχουν κατορθώσει είναι να επιτείνουν το ήδη δυσάρεστο κλίμα στην οικονομική ζωή» υποστηρίζουν σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η παρατήρησή τους δεν είναι τυχαίο ότι αναπαράγεται πλέον στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Στον υπουργό Οικονομικών επιπλέον ασκείται κριτική και για τον τρόπο που χειρίστηκε τις διεθνείς αγορές. Του καταλογίζεται ότι υποτίμησε τις διεθνείς αντιδράσεις από την κυβερνητική παραδοχή της υπέρμετρης αύξησης του ελλείμματος, όπως και ότι έστειλε ασαφή μηνύματα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα για την πολιτική που εκ των πραγμάτων έπρεπε να ακολουθήσει. Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, θεωρούν άδικη την προσωποποίηση των ευθυνών στον κ. Παπακωνσταντίνου. Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι το πρόβλημα της οικονομικής αμφισημίας εκκινεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με την έννοια ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου μάλλον δεν είχε πεισθεί μέχρι πρότινος ότι οι συστάσεις της Κομισιόν είναι μονόδρομος...

Δυστοκία, ωστόσο, δεν καταλογίζεται μόνο στο οικονομικό επιτελείο. Τα βέλη των κυβερνητικών βουλευτών στρέφονται και σε άλλους υπουργούς, οι οποίοι επικρίνονται για καθυστέρηση στην προώθηση ακόμη και υπεσχημένων νομοσχεδίων. Σημειώνεται μάλιστα ότι την κωλυσιεργία αυτή παραδέχεται το τελευταίο διάστημα ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Θεοδ. Πάγκαλος δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του μήπως με την τακτική της εξαντλητικής διαβούλευσης όλων των σημαντικών κυβερνητικών επιλογών χαθεί πολύτιμος χρόνος, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μήπως ο διάλογος παράξει εντέλει τη δυνατότητα στους πάσης φύσεως γνωστούς αντιδρώντες να αναβάλουν ή και ματαιώσουν τις αποφάσεις που πρέπει άμεσα να ληφθούν. Δεν θα πρέπει τέλος να θεωρείται τυχαία η παρατεταμένη απουσία συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών από τα κανάλια και εν γένει τη δημοσιότητα. Κάποιοι την αποδίδουν σε φόρτο εργασίας. Αλλοι ωστόσο εκτιμούν ότι μέσω της αποχής τους, όχι μόνον επιθυμούν να μείνουν έξω από το προβληματικό κυβερνητικό κάδρο, αλλά ότι στέλνουν και εναγώνιο μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι τα κυβερνητικά βήματα πρέπει εδώ και τώρα να επιταχυνθούν.


[+] ΓPAΦHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου