Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Το «πακέτο» μέτρων για διαφθορά - πολιτικό χρήμα

Μπαράζ νομοσχεδίων καταθέτει η κυβέρνηση από την ερχόμενη εβδομάδα
  • Της Ιωαννας Mανδρου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 10 Iανoυαρίου 2010

Με δεδομένο ότι η διαφθορά και το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα» αποτελούν βασικούς παράγοντες δημοσιονομικής υστέρησης, η κυβέρνηση επιχειρεί με σειρά νομοθετημάτων να θέσει πλαίσιο για την ουσιαστική αντιμετώπιση των παθογενειών που δημιουργούν «μαύρες τρύπες». Σε τρία υπουργεία, ισάριθμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ολοκληρώνουν νομοσχέδια που σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου θα συμβάλουν στη διαφάνεια τόσο της λειτουργίας των κομμάτων όσο και στον έλεγχο των κρατικών δαπανών.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για το πακέτο των νέων μέτρων δρομολογήθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο τη διαφθορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα της κυβέρνησης εντός του Ιανουαρίου θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πριν φθάσουν για ψήφιση στη Βουλή. Οι νέες ρυθμίσεις, όπως δήλωνε στην « Κ» επιτελικό στέλεχος στο Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι σημαντικές, μάλιστα έκανε λόγο για «τσουνάμι μέτρων κατά της διαφθοράς».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο

Τη δρομολόγηση των νέων μέτρων έχουν αναλάβει τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Υποδομών που θα φέρουν και τα νομοσχέδια για τη δημόσια διαβούλευση, με πρώτο εκείνο που αφορά τον έλεγχο των μεγάλων έργων και των κρατικών δαπανών. Ειδικότερα: Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, είναι εκείνο που θα αναλάβει να «ξεσκονίζει» όλες τις κρατικές δαπάνες και να περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο, κατά τα πρότυπα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, τα μεγάλα έργα. Ο έλεγχος, με τις νέες ρυθμίσεις, θα αρχίζει από τη διακήρυξη των διαγωνισμών που θα ελέγχεται προληπτικά από το ανώτατο δικαστήριο προς αποφυγή φωτογραφικού τύπου διακηρύξεων. Η εξέλιξη των μεγάλων έργων θα παρακολουθείται από την αρχή ώς το τέλος με ειδικό κωδικό που θα διατίθεται στους μετέχοντες στον διαγωνισμό, ενώ με συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα υπάρξει εκσυχρονισμός της όλης διαδικασίας, με τη βελτίωση των πρότυπων τευχών διακηρύξεων.

Εκτός από τα δημόσια έργα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναλαμβάνει «προληπτικά» να ελέγχει όλες τις δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα μέτρο από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά πολλά. Και αυτό, γιατί στους ΟΤΑ, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, η κακοδιαχείριση και η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι δεδομένη. Για την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου και τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, στη σκιά του σκανδάλου της Siemens που ακόμα διερευνάται, οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης προβλέπουν αλλαγές που μεταβάλλουν το τοπίο.

Σύμφωνα με αυτές, τα πολιτικά κόμματα, πέραν της κρατικής επιχορήγησης, θα ενισχύονται οικονομικά από φίλους και οπαδούς, αλλά όλες οι ενισχύσεις θα έχουν «ονοματεπώνυμο». Μόνον οι ονομαστικές χρηματοδοτήσεις θα επιτρέπονται και τα οικονομικά των κομμάτων θα ελέγχονται από ανεξάρτητη αρχή.

Εξονυχιστκός θα είναι ο έλεγχος και των πολιτικών, καθώς το πόθεν αλλά και το έσχες των εισοδημάτων τους και της περιουσίας τους θα ελέγχονται από ειδική επιτροπή της Βουλής όπου την πλειοψηφία δεν θα έχουν βουλευτές αλλά ανώτατοι δικαστικοί και ειδικοί εμπειρογνώμονες. Το πόθεν έσχες της περιουσίας θα ελέγχεται για τους κρατικούς αξιωματούχους, τους δημάρχους, τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες και τους γενικούς γραμματείς, όπως και για τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ και όσα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν δηλωθεί η δεν δικαιολογείται η απόκτησή τους θα κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου.

Οσο για τα πολιτικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις για την περιουσιακή τους κατάσταση, η ποινή, εκτός των άλλων, θα είναι η έκπτωση από το αξίωμά τους, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και στους πολιτικούς που θα εντοπιστούν να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες. Η απαγόρευση της συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες θα ισχύει, επί ποινή εκπτώσεως, και για περιφερειάρχες, νομάρχες, δημάρχους και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αλλο νομοσχέδιο θα προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις και στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος, που δεν μπορεί να αλλάξει πριν από το 2013, στην αξιολόγηση της ποινικής ευθύνης των υπουργών θα εμπλέκονται για πρώτη φορά και δικαστικοί.

Η Βουλή θα αναθέτει σημαντικό μέρος των ερευνών σε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα επιλέγονται με κλήρωση. Παράλληλα θα υπάρξει ρύθμιση για παράταση για δύο τουλάχιστον χρόνια της παραγραφής που σήμερα προβλέπεται, και είναι ταχύτατη, για τους υπουργούς. Αυτό μπορεί να γίνει τώρα, με δεδομένη τη συνταγματική πρόβλεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου