Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Διαψεύδει η κυβέρνηση ότι υπήρξε υποτιμητική συμπεριφορά από τους κοινοτικούς. 08/01/10 19:58 «Δεν θα γινόταν επιτρεπτή»


ΑΠΕ
Αντιπροσωπεία ελεγκτών της Κομισιόν και της ΕΚΤ εξέρχονται από το υπουργείο Οικονομίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί «ιταμής» συμπεριφοράς και εξετευλιστικών διαδικασιών από την πλευρά των κοινοτικών αξιωματούχων, πληροφορίες που φιλοξένησε ο Τύπος την Παρασκευή παραθέτοντας μάλιστα δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Δεν θα γινόταν αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο Γ.Πεταλωτής, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι τον έλεγχο της κατάστασης και τον τελευταίο λόγο για το τι θα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και την πολιτική που θα ακολουθηθεί τον έχει η Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο πρωινό του MEGA την Παρασκευή, o υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ, ήταν δική της και δεν προήλθε από τις πιέσεις της ΕΕ.

«Ήταν απόφαση δική μας, πολιτική. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε στη βάση πραγματικών δεδομένων», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε με έμφαση ότι «η χώρα πρέπει να βγει από την επιτήρηση το συντομότερο δυνατόν».

«Το μεγάλο έλλειμμα και το δυσθεώρητο χρέος το οποίο έχουμε είναι ένα βάρος στην οικονομία και στον μέσο πολίτη. Και είναι αντιαναπτυξιακό» είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενισχύοντας τα επιχειρήματα που καθιστούν τη μείωση του ελλείμματος όσο το δυνατό γρηγορότερα επιτακτική ανάγκη.

Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Μια χώρα η οποία δανείστηκε πέρυσι πάνω από 60 δισ, φέτος πάνω από 50 δισ είναι αναγκασμένη να σκέφτεται πώς θα αντιδράσουν και οι ξένες αγορές».

Παντως ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την οποία επιδεινώνει σημαντικά η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας στις Βρυξέλλες.

Για κανέναν δεν είναι ευχάριστη η εικόνα που αξιωματούχοι των Βρυξελλών μπαίνουν στα υπουργεία και κάνουν τα στοιχεία φύλλο και φτερό, είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε, ότι αισθάνεται εξαιρετικά άσχημα με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, λόγω της χαμένης αξιοπιστίας της για την οποία επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Εγώ στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αισθάνομαι πάρα πολύ άβολα. Δεν μπορώ να κάθομαι σε ένα τραπέζι και αντί να συζητώ ή να διαφωνώ ή να συμφωνώ με τους ομολόγους μου για διαφορετικές σχόλες οικονομικής πολιτικής,να πρέπει να υπερασπίζομαι το αυτονόητο, που είναι ότι μία χώρα λέει την αλήθεια».

Πάντως σε ότι αφορά την δυνατότητα της Ελλάδας να εξέλθει από την δύσκολη αυτή κατάσταση, ο Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» κατέστησε εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το οικονομικό της ζήτημα.

«Δεν ζητήσαμε, ούτε περιμένουμε κάποια βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επίσης, ούτε από κράτος-μέλος της Ένωσης. [...] Θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας», τονίζει.

Καμία προσβολή από τους κοινοτικούς

Απαντώντας στο ερώτημα αν ήταν «ιταμή» η συμπεριφορά του κλιμακίου εμπειρογνομώνων της ΕΕ και της ΕΚΤ προς τους υπουργούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε: «δεν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, ούτε υπήρξαν, αλλά και ούτε θα γίνονταν αποδεκτές από την ελληνική πολιτεία και την ελληνική κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις «κάποιων» κυβερνητικών στελεχών ότι «ένιωσαν εξευτελιστικά» απέναντι στα στελέχη του κλιμακίου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι υπάρχει κατηγορηματική διάψευση ότι κυβερνητικό στέλεχος δέχτηκε τέτοια συμπεριφορά.

Πάντως υπουργός που πέρασε από το «κόσκινο» του κλιμακίου της ΕΕ δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» πως: «όλη αυτή η κατάσταση μάς προκαλεί πρωτόγνωρα και ιδιαίτερα δυσάρεστα συναισθήματα», ενώ για εξευτελιστική διαδικασία έκανε λόγο και υπουργός που μίλησε στα «Νέα» προσθέτοντας μάλιστα ότι «μας έδωσε μια πρόγευση για το τι θα σημαίνει για τη χώρα, αν τεθεί σε κανονική επιτήρηση, δηλαδή να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για τις πολιτικές που θα ακολουθεί η κυβέρνηση».

Μάλιστα σε ότι αφορά το υπουργείο Αμυνας οι πληροφορίες του Τύπου έκαναν λόγο για «πρωτοφανή παρέμβαση, ακόμη και σε θέματα που άπτονται του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας».

Τις παραπάνω πληροφορίες διαψεύδει ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ευαγγελος .Βενιζέλος μιλώντας για συνάντηση σε φιλικό και δημιουργικό κλίμα.

Άλλωστε όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος: «όπως είναι προφανές, ζητήματα που άπτονται της αμυντικής πολιτικής εκφεύγουν της κοινοτικής αρμοδιότητας γιατί ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών-μελών».

Ειδικότερα ο υπουργός Αμυνας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη συνάντηση παραγόντων του υπουργείου με τους κοινοτικούς αξιωματούχους είπε: «η χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο, όπως ακριβώς είχε ζητηθεί, καθώς και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αντιπροσωπεία υπηρεσιακού επιπέδου».

»Κατά την συνάντηση, που διεξήχθη σε φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εκτέλεση του ψηφισμένου κρατικού προϋπολογισμού που, μεταξύ άλλων, περικόπτει και τις συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 6,6%, με ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές δαπάνες οι οποίες περικόπτονται κατά 12,1%.»

«Οι κοινοτικοί πάντα ζητάνε μείωση δαπανών»

Σε ό,τι αφορά τις «απαιτήσεις» των κοινοτικών αξιωματούχων για δραστική μείωση των δαπανών μέσω σκληρών μέτρων, όπως μείωση συντάξεων, περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, μεγάλες περικοπές σε μισθούς, κατάργηση δημόσιων οργανισμών κτλ η κυβέρνηση τονίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι τις τελικές αποφάσεις είναι δικό της έργο και θα κινηθεί με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

«Οι κοινοτικοί έρχονται πάντα και ζητάνε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση δαπανών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη.

Τις προτάσεις περί μείωσης συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας απέρριψε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά τη συνάντηση με τους κοινοτικούς.

Στο θέμα του Ασφαλιστικού αναφέρθηκε και ο Γ.Πεταλωτής, παραδεχόμενος ότι οι κοινοτικοί πρότειναν μείωση συντάξεων αλλά προσθέτοντας ότι «αυτά όμως είναι σε επίπεδο προτάσεων και σκέψεων των κοινοτικών. Από κεί και πέρα εμείς παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα διαμορφωθεί και θα κριθεί και θα είναι δικές μας οι αποφάσεις για το τι θα περιληφθεί».

«Οι εργαζόμενοι αγωνιούν, το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση. Γι' αυτό ανοίξαμε τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης σε ένα βάθος χρόνου, ώστε να εκφραστούν όλες οι αγωνίες και οι προτάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει το «κλίμα δυσπιστίας που διαμορφώνεται στους κόλπους των εργαζομένων».

Επιπλέον, επισήμανε ότι αποτελεί και προεκλογική δέσμευση η προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, και τόνισε ότι ισχύουν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

«Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους κοινοτικούς, δεν ανακοινώνουμε ούτε το Πρόγραμμα Σταθερότητας ούτε κάποιες αλλαγές που θα γίνουν» τόνισε ακόμη.

Αντιδρά η Αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριφέρθηκαν ως 'υπερυπουργοί' της κυβέρνησης. Και είμαστε μόνο στην αρχή. Ελπίζουμε να μην ξαναδούμε αποκλεισμό των λιμανιών μας από συμμαχικούς στόλους».

Για μετατροπή της Ελλάδας σε «μισο-αποικία των Βρυξελλών» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχοντας πληροφορίες ότι οι κοινοτικοί κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προκειμένου η Βουλη και οι πολίτες να ενημερωθούν για τις προτάσεις.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν.Λαφαζάνης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας Οικονομίας και Υγείας.

Όπως αναφέρει το κείμενο της ερώτησης «Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ελεγκτές της Κομισιόν και της ΕΚΤ, που ήρθαν στην Αθήνα (6,7,8 Ιανουαρίου) και ασχολήθηκαν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που διαμορφώνει η κυβέρνηση για να το υποβάλλει στην ΕΕ, κατέθεσαν γραπτώς (non paper) και προφορικώς σε όλα τα υπουργεία που επισκέφτηκαν, μια σειρά από δραστικές προτάσεις για περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, ενώ, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, συνέταξαν Εκθέσεις και θα υποβάλλουν σε αυστηρό μηνιαίο έλεγχο τα έσοδα και κυρίως τις δαπάνες του προϋπολογισμού, προκειμένου η εκτέλεσή του να είναι συμβατή με το Πρόγραμμα Σταθερότητας».

»Επειδή δεν είναι δυνατόν η χώρα να μεταβάλλεται σε «μισο-αποικία» των Βρυξελλών, ενώ ο ελληνικός λαός και η Βουλή παραμένουν στο σκοτάδι για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται ερήμην τους και αφορούν το μέλλον του τόπου, ερωτώνται οι υπουργοί:

1. Ποιες συγκεκριμένες προτάσεις υπέβαλλαν γραπτώς (non paper) και προφορικώς οι ελεγκτές της Κομισιόν και της ΕΚΤ κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο σας; Ποιες έγιναν αποδεκτές;

2. Συνέταξαν, επίσης, Εκθέσεις σχετικά με τα δημοσιονομικά πεπραγμένα κάθε υπουργείου; Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των εκθέσεων;

3. Θα ελέγχουν ανά μήνα οι ελεγκτές της Ε.Ε. την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010; Γιατί θα μπορούν να έχουν περισσότερα δικαιώματα οι ελεγκτές της Κομισιόν από την αρμόδια για τον έλεγχο του Προϋπολογισμού Επιτροπή της ελληνικής Βουλής;

4. Θα εγκρίνει και θα επικυρώσει τελικά η ελληνική Βουλή το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί στην Ε.Ε. ήαπλώς θα το συζητήσει και μάλιστα άρον-άρον, χωρίς να έχει δικαίωμα να το τροποποιήσει ή και να το απορρίψει; Γιατί η Κομισιόν θα μπορεί να έχει δικαίωμα τροποποίησης και έγκρισης, που δεν διαθέτει η ελληνική Βουλή, για κρίσιμα προγράμματα που αφορούν την οικονομική πορεία της χώρας;».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου