Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Παπανδρέου: Η Ν.Δ μεμψιμοιρεί

Ομιλία για την απόφαση των Βρυξελλών
 
Βολές αντάλλαξαν πρωθυπουργός και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση για την απόφαση των Βρυξελλών το πρωί στη Βουλή. Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ για «μικροκομματική, μεμψίμοιρη πολιτική» και επιστροφή στον «παλιό καλό εαυτό των κυβερνήσεων Καραμανλή.

»Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής ήταν ένα βήμα στο δύσκολο μονοπάτι που βαδίζει η χώρα για να βγει από την κρίση και η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στη δευτερολογία του, απαντώντας στην κριτική του Αντώνη Σαμαρά. «Μας λέτε όλο για ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη, αλλά αυτό που αφήσατε στη χώρα ήταν χρέος, χρέος, χρέος. Χρέος 150 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια». 

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά, λέγοντας: «Ταυτίζεστε με τον παλιό καλό σας εαυτό, την κυβέρνηση Καραμανλή. Εσείς θέλετε να μην υπάρχει επιτυχία της Ελλάδας, αλλά μόνο μεμψιμοιρία. Ήταν θετική η απόφαση». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για διγλωσσία. «Άλλα λέτε τη μια αφορά, άλλα την άλλη· άλλα έξω, άλλα μέσα. Σήμερα θα περιμέναμε από εσάς υπευθυνότητα».

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός σε ηπιότερους τόνους, ζήτησε «να βαδίσουμε όλοι μαζί και με σχέδιο στην πορεία μας προς την επίτευξη των στόχων μας, κάνοντας ένα βήμα κάθε μέρα». Υπογράμμισε, δε: «Άλλο η κριτική, άλλο να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία» και κάλεσε όσα κόμματα δεν συμμετέχουν στο διάλογο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα να προσέλθουν με τις προτάσεις τους. 
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα βήμα στο δύσκολο μονοπάτι που βαδίζει η χώρα για να βγει από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Σας είχα ενημερώσει για τις θέσεις μας και για τις κόκκινες γραμμές. Αυτά που σας είπα ότι θα διεκδικούσαμε, αυτά και πετύχαμε».«Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας. Όμως, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, αλλά η λύση είναι στα χέρια μας και θα συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν ξεκινήσει. Θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και τα κατεστημένα» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει αταλάντευτα σε αυτόν τον δημιουργικό δρόμο, με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Ακόμη, αναφερόμενος στην συμφωνία των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παρέχει διευκολύνσεις για το υπέρογκο χρέος που βρίσκεται στον λαιμό της Ελλάδας και τόνισε πως πρόκειται για απόφαση που στέλνει ισχυρό μήνυμα προς αγορές κι όσους ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας.

Θα θέλαμε πιο γενναίες αποφάσεις και οριστική λύση για την υπόθεση του χρέους, σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα του ευρωομολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου